Băile Felix este cea mai mare stațiune cu funcționare permanentă din România.

Unicitatea apelor termale din Felix constă într-un echilibru fiziologic între compoziția chimică și termalitate, ceea ce le face extrem de apreciate și eficiente atât în cura internă, cât și în cura externă. Sunt în fruntea topului apelor curative din Europa, lucru dovedit de analizele efectuate de instituțiile de specialitate din Occident. Putini știu că apele termale din Bihor pot fi și băute. Potrivit medicilor, apa termală poate fi folosită  atât în cura internă-crenoterapie – pentru anumite afecțiuni ale aparatului digestiv, stomac, intestine subțire și gros, colecist, ale aparatului urinar, afecțiuni metabolice și endocrine cât și în cura externă – balneație.

Potrivit specialiștilor din cadrul unei baze de tratament,  un efect mai puțin cunoscut al apei termale este acela că valorile crescute ale tensiunii arteriale scad progresiv până aproape de normalizare după 10-14 zile de cura externă. Chiar dacă pare greu de crezut, apa termominerală din aceste bazine este bună de băut. O spun analizele și o spun și specialiștii. Mai mult decât atât medicii o recomandă pentru consumul zilnic. Calitatea apei termale depinde direct de rocile prin care trec, pe care le dizolvă.

Băile Felix este un sat în comuna Sânmartin din județul Bihor. Băile Felix se află la circa 8 km sud de municipiul Oradea şi la 22 km distanță de vama Borș prin care se face trecerea către Ungaria.

Este cea mai mare stațiune balneară cu regim permanent din România, situându-se pe locul doi, după litoralul Mării Negre, în privința numărului locurilor de cazare din România.

Aici se găsesc ape termale, o bază de tratament optimă, condiții de relaxare. 

Articolul continuă mai jos. Îți place?

Urmărește Colțișor de România și pe facebook

În stațiunea Felix se poate vedea Nufărul alb, aici sunt lacuri artificiale termale în care sunt câteva specii de lotuși aclimatizați după ce au fost aduși din alte țări unde cresc în mod natural.

În lacurile artificiale din stațiune, pe lângă plante se găsesc și numeroase specii de pești având mărimi si culori diferite.

Indicaţii terapeutice Băile Felix

  • Afecțiuni reumatismale inflamatorii ( poliartrita reumadoidă, spondiloză anchilozantă)
  • Afecțiuni reumatismale degenerative (spondiloză cervicală, dorsală și lombară, poliartroză)
  • Afecțiuni reumatismale abarticulare
  • Afecțiuni post-traumatice
  • Afecțiuni neurologice periferice
  • Afecțiuni neurologice centrale
  • Afecțiuni ginecologice
  • Afecțiuni asociate (boli de nutriție și metabolism, boli endocrine).

Resurse de tratament și dotare

  • Instalații pentru băi la cadă, instalații pentru aplicații calde cu nămol și parafină, bazine cu apa termală, instalații pentru elongații sub apă, instalații pentru electroterapie și hidro terapie, saună, piscine acoperite și în aer liber, săli de gimnastică medicală.

Proceduri

– Kinetoterapie
– Băi calde cu ape minerale în căzi și bazine
– Electroterapie
– Hidroterapie
– Aerohelioterapie în bazine deschise cu apă termală
– Aerosoli

         – Împachetări cu parafină și alte operațiuni specifice tratamentelor balneare.

– Masaje
– Gimnastică medicală
– Băi de lumină
– Saună
– Cosmetică.

Stațiunea Băile Felix permite și efectuarea unui turism de relaxare.

Izvoarele termale au fost puse în valoare în secolul al XVIII-lea de călugărul Felix Helcher de la mănăstirea Klosterbruck din Moravia, administrator al mănăstirii din Sânmartin.

Între 1711-1721 au fost organizate primele așezăminte pentru tratament, sub numele de „Baia lui Felix” (în maghiară Félixfürdő). Felix Helcher a murit în anul 1737. În anul 1885 a fost captat un nou izvor, cu o temperatură de 49°C.

Izvoarele termale au fost descoperite, după unii în jurul anului 1000, după alții, în jurul anului 1200, iar potrivit altor experți au fost descoperite abia pe la 1700. Singurul fapt nedisputat de istorici este apariția primelor clădiri în această stațiune: între anii 1711-1721.

Temperatura apelor termale este între 20-49 grade Celsius. Datorită conținutului ridicat de săruri minerale, medicii interniști recomandă pacienților tratamentele sau curele cu ape din băi.

Prin rețeaua de hoteluri, Băile Felix oferă 7000 de locuri de cazare, precum și bazine de înot, ștranduri în aer liber sau acoperite și aer curat. Clima blândă face posibilă creșterea de nuferi subtropicali în lacurile stațiunii.

Datorită apelor termale și a numărului mare de turiști care vin an de an, în stațiunea Băile Felix s-a dezvoltat și sistemul de cazare privat.

Izvoarele cu apă geo-termală cu temperaturi de 43–49°C au proprietăți curative certificate, fiind oligometalice, bicarbonatate, calcice și sodice, iar nămolurile au proprietăți sapropelice.

Climatul cu ierni blânde și veri moderate cu influență mediteraneeană care favorizează existența unei păduri de foioase întinse, care conferă stațiunii o atmosferă ideală în orice anotimp, făcându-l propice pentru relaxare. odihnă și tratament, încât ploaia sau frigul iernii nu reprezintă nici un impediment pentru o baie cu apă geo-termală, în aer liber.

În diferite documente e scris că tratamentul balnear la Băile Felix începe din secolul al XVIII, iar din anul 1857 se introduce o taxă de tratament pentru persoanele care stau la băi mai mult de patru zile.

Stațiunea Băile Felix s-a dezvoltat spectaculos abia după anul 1951. După 1989, Băile Felix a intrat într-o dezvoltare și mai rapidă iar în prezent în stațiune există multe pensiuni și vile care au un confort deosebit și se situează la nivelul turismului internațional.

Daca vizitați stațiunea Băile Felix, aveți ocazia să vă înscrieți la excursiile organizate la Peștera Urșilor din localitatea Chișcău.

Peștera Urșilor este singura peșteră din țară amenajată la standarde internaționale și este unică prin densitatea fosilelor ursului de peșteră. Peștera Urșilor de la Chișcău nu încetează să uimească atât turiștii cât și oamenii de știință.

Alte obiective turistice de văzut dacă mergi în Stațiunea Băile Felix:

  • Ștrandul cu apă termală Apolo (1900).
  • Fenomenul carstic de pe Dealul Șomleului, Avenul de la Betfia sau Avenul “Hudra Bradii” (impropriu numit de localnici “Craterul de la Betfia”). Acesta are o adâncime de 86 de metri, puțul său având o cădere aproape verticală de 54 metri).
  • Rezervația de nuferi din Băile Felix
  • Capela de la Haieu, o impresionantă biserică-sală de sorginte medievală (sec. XIV), în care se mai pot observa elemente arhitecturale romanice, cisterciene și gotice (restaurată în anul 1977);
  • Clădirea Sanifarm, o fostă mănăstire aparținătoare ordinului călugăresc Sf. Vincențiu, clădire de arhitectură barocă, construită în sec. al XVIII-lea;
  • Biserica ortodoxă din Rontău (sec. XV)
  • Biserica unită (greco-catolică) din Haieu (1906);
  • Biserica de lemn din Brusturi și Biserica Greco-Catolică din Băile Felix.

Articolul a folosit informații pentru documentare din Wikipedia, enciclopedia liberă.