Orașul Călimănești este situat în partea central-sudică a României, pe malul drept al Oltului, în Depresiunea subcarpatică Jiblea-Călimănești, la altitudinea de 260-280 m, la 18 km distanță de municipiul Râmnicu Vălcea (localitatea reședință de județ a Județului Vâlcea), cu o populație de 8.633 locuitori. Împreună cu stațiunea Căciulata, acesta alcătuiește stațiunea Călimănești-Căciulata.
Stațiunea Călimănești-Căciulata, cea mai renumită stațiune balneoclimatică de pe Valea Oltului, este disponibilă pentru tratamente pe tot parcursul anului.
Clima este specifică depresiunilor subcarpatice adăpostite, fără variații mari de temperatură, cu veri răcoroase (în jur de 20°C în luna iulie) și cu ierni relativ blânde (între -1° și -5°C în luna ianuarie). Temperatura medie anuală este de 9° C. Precipitațiile sunt moderate (750-800 mm anual).
Factorii de cură naturală sunt reprezentați de clima protectoare și izvoarele (descoperite în 1827) de ape minerale sulfuroase, clorate, bromate, cu sodiu, calciu, magneziu, în principal hipotonice, cu concentrație, compoziție chimica și temperatură variabile (mineralizare între 0.5 și 11.5 gr/l; atermale, mezotermale 41°C, și hipertermale 49.5°C).
Primele pavilioane pentru cură de apă minerală datează din anul 1910. În prezent, stațiunea Călimănești-Căciulata dispune de instalații pentru băi calde în cadă sau bazin cu apă minerală, electrohidroterapie și kinetoterapie, aerosoli și inhalații, bazine descoperite cu apă termală sulfuroasăa (țn stațiunea Căciulata), izvoare de apă minerală pentru cură internă, săli de gimnastică medicală, saună, bazine de înot situate pe malul râului Olt etc.
Tratamentele naturale pentru diverse afecțiuni pornesc de la climatul blând, fără mari variații de temperatură și de la izvoare de ape minerale sulfuroase, clorate, bromate, cu sodiu, calciu, magneziu. Acestea au fost descoperite în anul 1827 și au concentrație, compoziție chimică și temperatură variabile, fiind hipotonice.
Unele dintre izvoarele cu ape minerale atermale și termale sunt folosite pentru cure interne, iar băile minerale, pulverizații, inhalații, irigații sunt utili în tratamente interne ale afecțiunilor gastro-intestinale, de rinichi, metabolice și nutriție sau în cure externe (băi calde sau reci) benefice în cazul bolilor terapeutice.
Cură internă
- Boli ale aparatului digestiv (gastrită cronică cu hiper și hipoaciditate, constipație cronică, colită cronică, boală ulceroasă – ulcer gastric și duodenal fără complicații, sechele stomac operat, enterocolopatii cronice nespecifice);
- Boli ale veziculei și căilor biliare (dischinezie biliară, colecistită cronică ce prezintă sau nu calculi, hepatită cronică postvirotică sau mixtă stabilizată, sechele post colecistectomie, pancreatită cronică);
- Afecțiuni dismetabolice: hiperuricemii, dislipidemii, diabet zaharat compensat;
- Afecțiuni ale rinichilor și căilor urinare: litiază și microliază urinară cu sau fără infecții, pielonefrite cronice ascendente, pielocistite.
Cură externă
- Afecțiuni ale aparatului locomotor (afecțiuni reumatismale degenerative – spondiloză cervicală, lombară și dorsală, artroză, poliartroză; afecțiuni degenerative articulare ale omului vârstnic; afecțiuni reumatismale inflamatorii – stări alergice articulare după reumatism articular acut sau după infecții de focar; afecțiuni reumatismale abarticulare – tendinoze, tendomioze, tendoperiostoze, periartrită scapulohumerală, afecțiuni posttraumatice – după entorse, luxații și fracturi; afecțiuni neurologice periferice – pareză, sechele ale poliomielitei, nevralgii, nevrite, sciatalgii);
- Afecțiuni ginecologice cronice netuberculoase – sindrom ovarian cauzat de menopauză, anexite, metroanexite cronice, sterilitate;
- Afecțiuni ale căilor respiratorii superioare – rinofaringite, sinuzite cronice, afecțiuni bronhopulmonare cronice netuberculoase: bronșită cronică, astm bronșic;
- Boli ale aparatului cardio-vascular.
Tratamentul parenteral se face pe bază de injecții intramusculare cu apă sulfuroasă în cazul bolilor alergice. De asemenea, se aplică și tratamente de mare eficacitate cu GEROVITAL H3, ASLAVITAL, PELL-AMAR, BOICIL FORTE.
Contraindicații
- neoplasm operat și neoperat;
- boli venerice;
- stări hemoragice;
- sarcină;
- epilepsie;
- psihoze reactive;
- afecțiuni cardiovasculare decompensate;
- afecțiuni renale decompensate;
- hepatită cronică agresivă;
- TBC activ.
Tratamente auxiliare
Pe lângă curele interne se pot face tratamente auxiliare:
- Hidroterapie;
- Termoterapie;
- Aerosoloterapie;
- Electrofizioterapie (ultraviolete, ultrasunete, ionizări, magnetodiaflux, masaje uscate, băi de lumină, dușuri kineto, băi de plante și cataplasme);
- Kinetoterapie;
- Acupunctură.
Mini-stațiunea Cozia adăpostește o bază de tratament pe malul Oltului ce a fost construită în 1947. Capacitatea bazei de tratament de la Cozia este de 1.500 de pacienți de care se ocupă 8 medici specialiști și aproximativ 100 de asistenți medicali.
Instalații de tratament
Stațiunea Călimănești-Căciulata dispune de următoarele instalații de tratament:
- instalații pentru băi calde cu apă minerală la vane și bazine;
- bazin descoperit cu apă termală sulfuroasă (Căciulata) pentru afecțiuni reumatismale;
- buvete pentru cură internă cu ape minerale;
- instalații pentru aerosoli și inhalații;
- instalații pentru hidroterapie: afuziuni, băi de plante, băi cu bioxid de carbon, duș scoțian, duș gigant, duș subacval, băi de sulf , băi parțiale sau totale, băi galvanice;
- instalații pentru electroterapie (curenți diadinamici, ionizări, ultrasunete, magnetodiaflux, solux, băi de lumină parțială, curenți impulsuri, unde scurte, fotariu, curenți interferențial);
- bazine cu apă termală pentru kinetoterapie;
- împachetări cu parafină;
- împachetări cu nămol;
- săli de gimnastică medicală;
- instalații pentru aerosoli și inhalații;
- secție de acupunctură;
- masaj uscat;
- reflexoterapie;
- amenajări pentru aerohelioterapie la ștrandul de pe malul Oltului;
- saună;
- laboratoare pentru teste funcționale;
- cabinete medicale pentru diverse afecțiuni.
Căciulata găzduiește două sanatorii cu profile diferite: unul specializat în tratamentul urmărilor hepatitei infantile, iar cel de-al doilea, unic în țară, se ocupă de bolnavii de silicoză.
În Stațiunea Călimănești-Căciulata există o Clinică a Institutului de Balneofizioterapie și Recuperare Medicală din București, dar și o secție a catedrei de specialitate din cadrul UMF București.
Stațiunea Călimănești-Căciulata oferă oricărui vizitator extrem de multe lucruri de văzut și de făcut. De la mers la piscina cu apă termală până la vizite la tot felul de obiective și locuri minunate. Dar despre asta într-un alt articol.