Tot mai mulți români îndrăgesc schiul. Merg în mod constant pe pârtiile de schi, își perfecționează capacitatea de a practica acest sport investind în cursuri și, ce este extrem de îmbucurător, își duc copiii, chiar foarte mici, pe pârtii să învețe cu monitor acest sport minunat.

Statisticile vorbesc la finalul acestei ierni, e drept, cu multă zăpadă, de cel mai mare număr de practicanți ai acestui sport care și-au pus schiurile și clăparii în picioare și au practicat schiul. Un trend care va căpăta o și mai evidentă atracție în anii următori. Probabil și pentru că, autoritățile centrale și locale ale României, investesc tot mai mult în autorizarea și deschiderea de noi pârtii și domenii schiabile în România.

Astăzi o să vă spunem câteva lucruri despre un domeniu relativ nou în România, Domeniul Schiabil Șureanu, care datorită numărului mare de pârtii, de toate tipuriel de dificultate, de numărul mare de kilometri pe care îl au dar și de poziționarea în centrul țării a atras schiori mai mulți ca niciodată. Pe www.schi-sureanu.ro găsești o mulțime de informații extrem de utile despre cele 11 pârtii de schi de pe acest domeniu, despre transportul pe cablu, despre posibilitățile de cazare, de închiriat echipament de schi, despre evenimente, despre competițiile organizate și, cel mai important, găsești o mulțime de fotografii și filmări video care îți prezintă un loc pe care nu îl poți uita și care te va atrage ca un magnet să revii mereu și mereu.

O destinație de schi și de sport de nota 100.

Domeniul schiabil se găsește în munții Șureanu (cunoscuți și ca munții Sebeșului), subdiviziune a masivului Parâng. Cele 11 pârtii se găsesc sub două dintre cele mai înalte vârfuri din munții Șureanu: Vârful lui Patru 2103 m și Vârful Șureanu 2059 m. 2

Articolul continuă mai jos. Îți place?

Urmărește Colțișor de România și pe facebook

Asemănător ca și amplasament cu domeniul schiabil de la Vidra (Transalpina Ski Resort), zona schiabilă din munții Șureanu, încântă ochiul prin peisajele frumoase care împrejmuiesc pârtiile. Zona nepopulată, diferă de stațiunile de schi din țară, majoritatea dezvoltate printr-un urbanism necontrolat, haotic.

Schiind în această zonă, vei simți într-adevăr că ești la munte, înghesuiala construcțiilor tipic stațiunilor lipsind cu desăvârșire..130 metri altitudine incluzând vârful Aușel de 2.009 metri altitudine și vârful Curmătura de 1.809 metri altitudine

Amenajarea pornește de la altitudinea minimă de 1650m, limita superioară a pârtiilor ajungând până la altitudinea de 2010 m. În afară de pârtiile amenajate, zona prezintă un deosebit potențial pentru schi în afara pistei sau schi de tură. 

Fiindcă mulți români nu au ajuns la Domeniul schiabil Șureanu este nevoie să vă spunem cum se ajunge acolo. Drumul pleacă de la Sebeș din județul Alba. Drumul principal de acces, care asigură condiții optime de trafic (este deszăpezit zilnic) pornește din orașul Sebeș DN 67C – 28 km, drum asfaltat) până la Șugag. Urmează de la Șugag (30 km – drum asfaltat) până la Lacul Oașa (un loc minunat) și de la Lacul Oașa (13km, drum acoperit cu zăpadă în cea mai mare parte a sezonului de schi) până la Poiana Luncile Progoanei  și de acolo (5 km, drum acoperit cu zăpadă) până la Poiana Poarta Raiului (6km, drum acoperit cu zăpadă) de unde se ajunge la baza domeniului schiabil Poarta Raiului.

Durata călătoriei cu o mașină bine echipată (anvelope de iarnă, lanțuri pentru anvelope, eventual și tracțiune 4×4) este în medie de 2 ore din orașul Sebeș.

Cazare: deoarece domeniul schiabil este relativ nou, infrastructură pentru cazare este în plină dezvoltare. În apropierea domeniului schiabil există două zone unde s-au construit unități de cazare: Poiana Luncile Prigoanei și Poiana Poarta Raiului. Puteți găsi aici camere care oferă condiții de cazare de la 2 la 4 margarete/stele.

O camera confort mediu, pentru două persoane, costă aproximativ 120lei/noapte. Va trebui însă să vă faceți rezervare din timp deoarece oferta nu este încă foarte mare și locurile se ocupă cu mai mult timp înainte. 

Parcarea domeniului schiabil este chiar lângă zona telescaunului/teleschiurilor. Capacitatea parcării este considerabilă, astfel nu trebuie să vă faceți probleme din acest punct de vedere. 

Dotările domeniului Schiabil Poarta Raiului din Munții Șureanu: o parte din pârtii sunt deservite de un telescaun care pornește de la baza domeniului (altitudine 1650m) și urcă până la 2010m, sub vârful lui Păru. Din partea superioară a telescaunului pornesc doua variante de pârtie, una de dificultate medie (roșie) iar cealalta de dificultate mare (neagră). 

Baza pârtiilor de la Domeniul schiabil Poarta Raiului

Tot de la altitudinea de 1650m pornește și teleschiul care urcă pâna la 1809m. De la capul de sosire a stației se poate cobora pe o variantă de pârtie roșie și două variante de pârtie albastră. 

Din creastă, de la 1720 m se urcă cu a doua instalație de telescaun pe variantele de pârtie de sub vârful Șureanu. Telescaunul ajunge la altitudinea de 1922m. Oferă două variante de coborâre: o pârtie roșie și o pârtie albastră.

Diferitele variante de coborâre vă pot oferi diversitate destul de mare, astfel încât nu vă veți plictisi la schi. 

Pauzele de schi le puteți face la unul din cele trei restaurante/baruri care se găsesc în zona pârtiilor. Preturile sunt rezonabile. În zilele însorite puteți să admirați de pe terase frumusețea peisajului din jur. 

Programul pârtiilor: pârtiile sunt deschise pentru turiști de marți până duminică, de la ora 09:00 la ora 17:00. Luni este  închis, fiind zi de revizie la instalațiile de cablu.

Echipament de închiriat: dacă nu aveți echipament personal, puteți să vă închiriați clăpari, bețe, schiuri, ochelari de soare. Costul unui echipament complet este de aproximativ 40-50 lei.

Vă recomandăm să vă aduceți echipament personal, deoarece puteți pierde foarte mult timp la centrele de închiriere într-o zi aglomerată. 

Sfaturi la echipament: vă sfătuim să vă aduceți de acasă cască de schi (nu se poate închiria) și mănuși. Ar fi indicat să aveți la voi cremă de soare, deoarece la altitudine mare, soarele este foarte puternic iar arsurile de piele sunt inevitabile.

Ochelarii de soare sunt foarte importanți deoarece fără ei puteți risca o arsură solara la ochi, care se manifesta prin dureri de cap. Vor fi foarte utili și în caz de vreme rea sau ninsoare.

Din păcate în această zonă nu există semnal GSM. Daca aveți stații de emisie-recepție nu ezitați să le luați la voi. Daca vedeți un accidentat pe pârtie, la coborâre anunțați serviciul Salvamont (fără semnal la telefon opțiunea de a suna la 112 nu există). 

Va recomandăm cu căldură acest domeniu schiabil deoarece oferă condiții excelente de schi, prețuri rezonabile la standarde ridicate. Peisajul este incredibil de frumos. Merită să mergeți la schi în Domeniul Schiabil Șureanu.