Județul Dâmbovița este situat în partea central-sudică a României, având un relief diversificat, dispus în trei trepte (munți, dealuri, câmpii), pe o diferență de altitudine de aproximativ 2400 m.

Peisajele deosebite ale acestui județ (datorate reliefului variat) sunt completate de obiectivele turistice destul de cunoscute și vizitate, din această zonă.

În Târgoviște, reședința județului Dâmbovița, poate fi admirat Turnul Chindiei, care alături de Curtea Domnească formează un ansamblu care reprezintă cel mai important monument istoric din oraș, fiind considerat simbolul acestuia.

Mănăstirea și Peștera Ialomiței, Zimbrăria Neagra (o rezervație naturală de zimbri, situată în localitatea Bucșani) și Gradina Zoologică din Târgoviște sunt alte obiective turistice din acest județ care merită văzute.

Deși destul de puțin cunoscut la nivel turistic, județul Dâmbovița se dovedește a fi pentru mulți o surpriză foarte plăcută: peisajele superbe completează excelent obiectivele turistice ale zonei, multe dintre ele mai populare decât însăși județul din care fac parte. Iată în continuare o listă a locurilor de vizitat din Dâmbovița:

Articolul continuă mai jos. Îți place?

Urmărește Colțișor de România și pe facebook

Sfinxul si Babele

Megaliți antropomorfi situați în munții Bucegi, la aproximativ 2200 metri altitudine, ce surprind deopotrivă prin forma și misterul ce îi înconjoară, numeroase legende existand in jurul acestora.

Cheile Zănoagei

Cheile Zănoagei sunt situate în Masivul Bucegi, pe Valea Ialomiței, în raza localității Moroeni, se mai numesc și Rezervația a III-a a Bucegilor. Cheile se întind pe o suprafață de 1 km iar înălțimea pereților calcaroși se ridică până la 200 de metri. Cheile se caracterizează printr-un relief calcaros puternic erodat.

Aici apa Ialomiței sare peste mai multe praguri stâncoase, astfel ca dă naștere la mai multe cascade. Datorită frumuseții peisagistice și nu numai, aici a fost creată Rezervația Naturală Muntele și Cheile Zănoagei, cu o suprafață de aproximativ 150 ha.

Bine de știut: Rezervația adăpostește o „insulă” populată cu arbori și numeroase specii de plante rare, printre care se numără și Anchusa Burellieri, Astragallus Depressus, Carduun Candicans sau Pinus Cembra.

Zimbrăria Neagra

Puțini știu că în Dâmbovița se află una dintre cele mai mari zimbrării din România, casă a peste 50 de zimbri, animal impozant, care a dispărut din Romania în secolul al XIX-lea, urmare a vânatului în exces.

Stațiunea Pucioasa

Statiunea se află în județul Dâmbovița, la 350 metri altitudine, într-o zonă dominată de coline împădurite.

Cu toate că zona este atestată din anul 1538, izvoarele de sulf și iod au fost descoperite în 1828, făcând cunoscută așezarea.

Factorii naturali de cură ai zonei constau în ape minerale sulfuroase, sulfatate, clorurate, bicarbonatate, calcice, sodice, hipotone, nămol terapeutic și bioclimat de cruțare.

Indicațiile terapeutice vizează afecțiunile reumatismale, neurologice, posttraumatice, afecțiunile respiratorii, afecțiunile la nivelul gâtului, nasului și urechilor, afecțiunile dermatologice, de nutriție, cardiovasculare, metabolice etc.

Tratament:

  • Băi calde cu apă minerală la căzi și bazine;
  • Băi de plante;
  • Împachetări cu parafină;
  • Inhalații și aerosoli cu apă sulfuroasă;
  • Electroterapie;
  • Termoterapie;
  • Kinetoterapie.

Mănăstirea Dealu

Una dintre cele mai vechi mănăstiri din această zonă a țării, ctitorită de Radu cel Mare pe la anul 1500. Pronaosul bisericii adăpostește mormântul lui Radu cel Mare și racla cu capul lui Mihai Viteazul. La mai puțin de 5 kilometri se afla o altă frumoasă mănăstire, Mănăstirea Viforâta.

Cheile Zănoagei – Lacul Scropoasa – Cheile Orzei – Cascada Şapte Izvoare

Unul dintre cele mai frumoase trasee montane din Munții Bucegi.

Peștera Ialomiței și Mănăstirea Ialomiței

Având o lungime de aproximativ 480 metri, Peștera Ialomiței se află la o altitudine de 1660 metri, în localitatea Moroeni, pe Muntele Bătrâna. Este considerată ultima ascunzătoare a urșilor cavernelor, în urmă cu 10.000 de ani. La intrarea în Peștera Ialomiței se află și Mănăstirea Ialomiței, ctitorită în secolul al XVI-lea de Mihnea cel Rău.

IM000477.JPG

Muzee, Teatre și Grădina Zoologică din Târgoviște

Municipiul Târgoviște oferă vizitatorului numeroase obiective turistice, printre care Curtea Domnească (menționata încă din anul 1427, Capitala Țării Românești), Grădina Zoologică (deschisă în apropierea locului unde a funcționat prima grădină de animale din Romania), Turnul Chindiei (construit de Vlad Țepeș pentru a păzi cetatea), Teatrul Municipal ”Tony Bulandra” (dedicat memoriei marelui actor), Muzeul Scriitorilor Dâmbovițeni (Târgoviștea fiind primul centru cultural al Țării Românești), Muzeul Tiparului și al Cărții Românești, Muzeul Național al Poliției Române, Muzeul de Istorie.

Casa Memorială ”I.L. Caragiale”

În comuna Haimanale (care acum îi poartă numele marelui dramaturg) s-a născut, pe 30 ianuarie 1852, unul dintre cei mai mari scriitori români. Casa memorială, deschisă acum aproape 40 de ani, prezintă, în cadrul unei vaste colecții, principalele momente din viața scriitorului.

Articol de Elena Marina SAVU