Începem astăzi o serie de prezentări a celor mai frumoase și interesante muzee din București și din Provincie. Cu Muzeul de Istorie Naturală ”Grigore Antipa” din Piața Victoriei din București.

Un muzeu wow ca să folosim un termen la modă. ”Fascinant” după unii, ”spectaculos” după alții, ”cel mai căutat și cel mai vizitat” muzeu din București și poate și din țară, conform studiilor și barometrelor publicate pe Google.

Aceste afirmații sunt susținute și de faptul că Muzeul Antipa  se află pe locul cinci în topul celor mai frumoase muzee de istorie naturală din Europa. Este, de asemenea,  în același timp cel mai mare muzeu de acest fel din țară.

Muzeul deține, grație preocupării specialiștilor care lucrează aici și în domeniul biologiei una dintre cele mai valoroase și mai diverse colecții științifice din România, alcătuită din peste două milioane de vertebrate și nevertebrate (piese zoologice, paleontologice, de geologie-mineralogie şi etnografie mondială, unele unicat la nivel mondial), în ipostazele în care le întâlnim în natură, într-un mediu recreat care îl imită perfect pe cel natural. Copiii, tinerii dar și părinții și profesorii sunt efectiv fascinați de frumusețea și copierea până la ”identic” a peisajelor prezentate.

Piesa de rezistență a muzeului din central Capitalei este scheletul întreg al unuia dintre cele mai mari mamifere care au existat vreodată, înrudit cu elefantul, și anume Deinotherium gigantissimum (n.r. – animal îngrozitor – specie dispărută acum 2,5 milioane de ani), descoperit în judeţul Vaslui, în anul 1894, de către geologul Grigore Ştefănescu.

Articolul continuă mai jos. Îți place?

Urmărește Colțișor de România și pe facebook

Muzeul a fost înfiinţat în 3 noiembrie 1834, iar în sediul actual funcţionează din anul 1908. În anul 2010, expoziţia permanentă a fost modernizată, devenind una interactivă și dinamică, în care vizitatorii au acces la informații pe ecrane digitale (info-touch), documentare video proiectate pe erane de mari dimensiuni, sau căști speciale pentru ascultarea explicațiilor.

Instituția poartă numele savantului prin a cărui strădanie a fost proiectat şi construit sediul muzeului actual, în anul 1906. Grigore Antipa care a fost și director al muzeului în perioada 1893 – 1944.

Pentru o perioadă, Muzeul de Istorie Naturală ”Grigore Antipa” a fost unic în lume prin maniera de expunere modernă concepută de Grigore Antipa, nemaiîntâlnită la începutul secolului trecut.

În prezent, Muzeul Antipa găzduiește o expoziție permanentă și, periodic, expoziții și manifestări ocazionale, care dau prospețime și savoare unui loc dedicate cunoașterii și științei.

În muzeu există, așa cum spuneam, o expoziție permanentă împărțită pe trei niveluri: la subsol este prezentată biodiversitatea României acoperind cele cinci bioregiuni ale țării: alpină, continentală, panonică, stepică și pontică.
La parter este expusă fauna mondială aranjată biogeografic.
La etaj se află o colecție de roci şi minerale, o sală amenajată pentru insecte și una dedicată scheletelor de balenă cu cocoaşă, morsă şi narval.

Impresionantă este și zona dedicată astronomiei, unde poate fi admirată o proiecţie albastră a cerului, precum și o zonă unde se află reproducerea fidelă a unui sit arheologic cu o podea de sticlă sub care se pot vedea fosile care par proaspăt descoperite.

Tot pe acest nivel se găsesc spațiile interactive, precum și biroul la care a lucrat Antipa cu mai multe dintre lucrurile personale ale acestuia, (microscopul, fotografii, cărţi rare, pipa, călimara şi pana de scris); de asemenea, se află expusă o machetă a Crucişătorului Elisabeta la bordul căruia Antipa a condus prima expediţie ştiinţifică.

Muzeul a fost modernizat și dotat excepțional în perioada 2009-2011, făcându-l extreme de atractiv și de spectaculos pentru tinerii vizitatori. Muzeul a fost dotat cu tehnologie modernă și a suferit o transformare totală (cinci săli pentru proiectarea de documentare, 66 de infotouch-uri, proiecții 3D, plasme și sisteme interactive de prezentare a exponatelor, săli multimedia și spații amenajate ca laboratoare destinate demonstrațiilor și experimentelor științifice la care vizitatorii pot asista).

Astfel, muzeul a amenajat și o peșteră artificială de 20 de metri lungime, o dioramă de 17 metri, precum și o proiecție digitală a unei ploi din savană. Se află, de asemenea, expuse și cinci dintre dioramele originale, create de însuşi Grigore Antipa acum un secol. În anul 2010 în colecţia muzeului au intrat și piese noi printr-o donaţie.

Ar fi foarte multe lucruri de spus dar poate că ar fi mult mai bine să le descoperiți Dumneavoastră cu copiii și nepoții Dumneavoastră, neuitând niciun moment că un suflet curat rămâne și la 90 de ani tot un suflet de copil.

Haideți la Muzeul Antipa.