Centrul Vechi este principalul loc de atracție al tinerilor bucureșteni și, de asemenea, al străinilor care vizitează Capitala. Centrul Vechi a păstrat aerul de epocă al vechiului București și, odată cu el, și istoria mai mult sau mai puțin știută a acestuia. În acest context, ușor misterios, cei mai mulți cunoscători ai orașului indică Centrul Vechi ca și principal loc de distracție al bucureștenilor.

Cu peste 100 de locații ce își așteaptă zilnic clienții, tineri sau vârstnici, bătrâna stradă Lipscani este cea care împrumută denumirea întregii zone situate între Piața Unirii și Piața Universității și zonei adiacente Centrului Istoric.

”Ulița cea Mare”, așa cum era cunoscut în vechime bătrânul Lipscani, a fost atestată documentar încă din 1589. Denumirea de Lipscani a venit în 1947, nume ce provine de la negustorii ce comercializau mărfuri aduse de la Lipsca-Leipzig.

Astăzi strada Lipscani face legatura dintre Calea Victoriei și bulevardul I.C. Brătianu, însă în trecut strada era împărțită în 2 segmente: porțiunea dintre Smârdan și Șelari și porțiunea dintre Șelari și actualul bulevard I.C. Brătianu, segment ce purta denumirea de Marchitani (negustori de mărunțișuri).

Clădirile de pe strada Lipscani au fost ridicate preponderent în sec. al XIX-lea în stilul neoclasic și neobaroc fiind naționalizate în anul 1948.

Articolul continuă mai jos. Îți place?

Urmărește Colțișor de România și pe facebook

În anii 1980, regimul comunist le-a dat în folosință unor locatari ce le-au adus într-o stare deplorabilă. În „fruntea” Lipscaniului stă Statuia Lupoaicei, a cărei trecut tumultos a purtat-o, pe rând prin Parcul Carol, Dealul Patriarhiei, Piața Dorobanți și Piața Romană. Astăzi, aceasta se înalță falnic în așa numita Piață Roma.

Statuia a fost primită în dar în anul 1906 din partea municipalității Romei, cu ocazia celebrării a 40 de ani de la încoronarea Regelui Carol I ca domnitor al României și 1800 de ani de la cucerirea romană a Daciei, Copie a celebrului monument roman „Lupa Capitolina”, statuia o reprezintă pe legendara lupoaică care i-ar fi alăptat pe Romulus și Remus, întemeietorii Romei. Copia din bronz a fost realizată de un sculptor grec anonim.

Pe strada Lipscani pot fi văzute și admirate următoarele obiective turistice :

  • Sediul fostei banci Chrissovelloni (Lipscani 16)
  • Palatul Dacia-Romania (1882-1889) actualul sediul BCR, pe locul fostului Han al Grecilor (Lipscani 18-20)
  • Palatul Dacia (Lipscani 21)
  • Fosta Banca Berliner Gesellschaft (Lipscani 23)
  • Vechiul sediu BNR (1884-1885) proiectat de arhitecții Albert Galeron si Cassien Bernard. și construit pe fundația celui mai mare han din București – Hanul Șerban Voda. Aici se afla și Muzeul Băncii Naționale. (Lipscani 65)
  • Hanul cu Tei construit în 1833 de Anastasie Hagi Gheorghe Polizu și Ștefan Popovici (Lipscani 65)
  • Hanul Gabroveni, aflat astăzi în renovare