Salina Turda constituie astăzi un adevarat muzeu de istorie a mineritului în sare. Starea excelentă de conservare a lucrărilor miniere şi a utilajelor utilizate la transportul sării, alături de grija cu care s-au efectuat lucrările de pregătire a salinei pentru a deveni obiectiv turistic, fac ca istoria şi legenda să se împletească armonios aici. Numărul tot mai mare de turişti, sosiţi din cele mai îndepărtate arii geografice pentru a vizita salina sunt o confirmare a valorii turistice şi istorice a ei.
Zăcămintele de sare din Transilvania (exploatate sistematic în cursul vremii la exploatările miniere de la Ocna Dejului, Cojocna, Turda, Ocna Mureș, Ocna Sibiului și Praid) s-au format cu 13,5 milioane de ani în urmă, într-o mare cu adâncime redusă și sub un climat tropical, foarte cald.
Stratul de sare – o bogăție incredibilă – se întinde pretutindeni în subsolul Transilvaniei, având o grosime de circa 400 m. Straturile groase de sedimente depuse ulterior deasupra celui de sare au apăsat cu o greutate imensă stratul maleabil (plastic) de sare, care a căutat zone mai slabe ale scoarței terestre la marginea Transilvaniei, unde s-a ridicat sub forma unor ciuperci cu înălțimi de peste 1.000 m, ajungând de multe ori chiar până la suprafața pământului (cazul localităților cu vechi exploatări de sare menționate mai sus).
La Turda ciuperca de sare are o înălțime de circa 1.200 m (cercetată prin foraje relativ recente).
Exploatarea sării la Durgău-Turda a început în epoca preromană, exploatarea fiind intensificată în epoca romană, acești apărând cu fortărețe fiecare exploatare de sare.
Romanii lucrau numai la suprafață, în gropi patrulatere, până la o adâncime de 12-15 m, de unde sarea se putea scoate ușor pe punți alunecoase și cu aparate simple de ridicat, după care o părăseau și începeau alta. Așa au extras romanii sarea peste tot în Ardeal, iar excavațiile părăsite au devenit lacuri.
După retragerea romanilor în anul 274, până în secolul al XI-lea, nu există dovezi certe că extracția sării ar fi continuat.
Exploatarea sării la Turda se reia în timpul stăpânirii maghiare și capătă dimensiuni impresionante în timpul stăpânirii puterii habsburgice.
Din 1690 au început forme noi de exploatare modernă a sării: ocnele în formă de clopot, ocnele cu profil modern trapezoidal.
În anul 1896 la Turda erau deschise 3 ocne de sare.
Exploatarea sării din Salina Turda a fost sistată definitiv în anul 1932, din cauza dotării tehnice primitive, a randamentului scăzut și a concurenței altor saline ardelene. Atunci erau 5 mine de sare la salina Turda: Iosif, Rudolf, Terezia, Ghizela și Anton.
Salina Turda s-a redeschis în anul 1992 (în scop turistic si curativ) și este vizitabilă tot timpul anului. In anul 2017 se puteau vedea fostele mine Iosif, Rudolf, Ghizela si Terezia. Demne de văzut sunt și utilajele medievale bine conservate din mină (unice in Europa), cum ar fi fierăria, crivacull și moara de sare. De asemenea, Altarul (cioplit în peretele de sare) și Scara Bogaților (o scară lucrată filigranat in lemn).
Cu sprijinul financiar al Uniunii Europene în anul 2009 s-au desfășurat lucrări ample de amenajare a Salinei Turda, în scop turistic și curativ. Inaugurarea a avut loc în ianuarie 2010, după 2 ani de lucrări și 6 milioane de euro investiți.
Salina Turda deține în prezent săli de tratament, un amfiteatru, săli de sport, dar și o „roată panoramică”, de unde se pot admira stalactitele din sare.
Între 2012 – 2014 a fost executat un tunel de legătură între mina Terezia și mina Iosif, în lungime de 50 m, în scopul includerii în circuitul turistic și a minei Iosif, nedeschisă până acum accesului public.
Salina Turda este un obiectiv turistic obligatoriu de vizitat pentru orice turist venit în Transilvania. Dacă ar fi să o situăm într-o clasificare cu siguranță s-ar regăsi în Top 10 locuri de văzut în Transilvania.
Amenajarea salinei Turda a fost refăcută, așa cum spuneam, între anii 2008-2010. S-a instalat un lift panoramic, o roata cu gondole, s-a creat un spațiu de agrement cu debarcader în care turiștii se pot da cu barcuțele.
Interval orar de vizitare: 09:00 – 16:00.
Salina poate fi vizitată și în afara orelor de program achitând taxa de 300lei/oră – grup minim de 50 persoane. Intrarea în salina Turda se face individual, nu în grupuri ghidate.
Informații utile despre vizită:
– în salina Turda este interzis accesul cu animale.
– in clădirea salinei există un spațiu unde vă puteți lăsa animalul de companie (contra – cost) până vizitați salina;
– în salină nu aveți voie să consumați alimente;
– în subteran nu există semnal la telefon;
– în subteran temperatura medie este de 12 grade Celsius, fiind indicat să vă îmbrăcați corespunzător;
– în pavilionul de la intrarea principală există bancomat.
Prețuri:
- adulți – 30lei/persoană;
- copii sau studenți – 15lei/persoană;
- pensionari – 15 lei/persoană.
Se pot face abonamente pe 7 zile la următoarele prețuri:
- adulți – 15lei/persoană;
- copii sau studenți – 8lei/persoană;
- pensionari – 8 lei/persoană.
Despre ce puteți vedea și face în Salina Turda într-un alt reportaj pe această temă.