Dacă îți place natura, dacă îți plac motoarele și capacitatea de a te autodepăși, dacă vrei să descoperi un alt fel de libertate, multe provocări și multă, multă adrenalină, înseamnă că ești pregătit să te apuci de enduro.

Pentru cei care nu știu, enduro este o competiție de motociclism și, totodată. o probă de rezistență pe teren variat. Este evident că vorbim de drumuri accidentate și super-accidentate, de drumuri forestiere, de albii de râu, uneori de nămol până la gât, forestiere, drumuri prin nisip, pe macadam și așa mai departe. Indiferent de traseu și de dorința organizatorilor de a face evenimente memorabile, numitorul comun al acestui sport este porția de adrenalină.

Enduro face parte din Motocros, motocicletele folosite nu depasesc 125 cmc si pot circula si pe drumurile publice.

Adrenalina este un hormon secretat în sânge de glanda medulosuprarenală în cazuri de stres. Are funcția de a pregăti organismul pentru „teamă, fugă și luptă” și are efecte intense asupra circulației sanguine, mușchilor și metabolismului glucidic.

Ajunsă în sânge, adrenalina determină creșterea frecvenței cardiace, a presiunii sanguine, dilatarea bronhiilor și pregătirea organismului pentru o producere masivă de energie prin arderea lipidelor (lipoliză) și sinteza glucozei. Circulația sângelui este activată la nivelul sistemului nervos cventral pe când la nivelul tractusului digestiv este diminuată. La nivelul sistemului nervos central, adrenalina devine un transmițător neuronal, cuplat cu proteina-G care joacă un rol intermediar și de activator al receptorilor nervoși.

Articolul continuă mai jos. Îți place?

Urmărește Colțișor de România și pe facebook

De asemenea, adrenalina crește rata și amplitudinea respirațiilor și, odată cu creșterea ratei metabolismului, îmbunătățește forța contracției musculare și întârzie debutul apariției oboselii musculare. În același timp, reduce irigația sanguină a vezicii urinare și a intestinului, prin relaxarea pereților musculari și contracția sfincterelor. Am încercat să exprimăm științific un fenomen pe care mulți tineri îl definesc mult mai simplu: ENERGIE, CONCENTRARE, DETERMINARE TOTALĂ. Cine nu a trăit o asemenea stare nu are cum înțelege.

Care este vârsta cea mai bună să te apuci de enduro?

Dacă vii dintr-o familie în care tatăl, cel mai probabil, este îndrăgostit de motoare, copiii se pot apuca de enduro la 3-5 ani. Sunteți surprinși, nu-i așa?

Enduro este un sport în cadrul căruia trebuie să îți folosești 50% mintea pentru a găsi cea mai bună variantă de câștig și 50% forța fizică pentru a stăpâni motorul. De asemenea, trebuie să ai răbdare, ambiție și forța interioară pentru a merge tot timpul mai departe, depășind orice limită. Pe scurt, trebuie să fii mereu deschis către evoluție. Enduro este o continuă provocare pentru trup și minte, îți dezvoltă viteza de reacție și te pregătește pentru neprevăzut, dar cei care abia încep acest drum trebuie să știe că e nevoie de răbdare, de multe ore de antrenament și de o investiție serioasă de timp și energie. Pentru enduro trebuie să înveți să “asculți” motorul pentru a face față terenului, iar pentru acest proces e nevoie de timp și dedicare.

Enduro poate fi un hobby pentru oricine, dar ca să faci performanță în enduro trebuie să ai forță, ambiție, rezistența, dorință de evoluție și o doză mare de adrenalină. La nivel de pasiune, orice om care începe să practice enduro are nevoie de un antrenor cu ajutorul caruia să pregreseze în tehnica de mers, de o comunitate de prieteni cu care să plece în călătorii și de timp.

Enduro este un mod minunat de a descoperi natura și diferite părți ale țării, iar competițiile de enduro pot satisface orice nevoie de adrenalină și aventură.

Când treci la sportul de performanță în acest domeniu, începe să-ți placă să lupți ca să fii cel mai bun, să câștigi și, astfel, înveți să nu te lași înfrânt. Momentul când reușești să termini cea mai grea urcare din traseu sau când ajungi la finish primul, sunt momente pline de emoție și adrenalină care nu se pot descrie în cuvinte.

”COLȚIȘOR DE ROMÂNIA” – www.coltisorderomania.ro – își propune să devină un promotor al acestui sport și, implicit al competițiilor de enduro, fiindcă România are și poate dezvolta o mulțime de trasee importante, tinerii noștri sunt mari amatori de adrenalină și, sigur, vorbim de un sport care poate aduce mulți străini în România.

Ne-am propus și un obiectiv concret. Să intrăm în echipa de organizare a Concursului de hard enduro IEZER ADVENTURE, concurs devenit deja tradițional în România, și care, după modelul anilor anteriori, crește mereu, dorind ca în 2019 să organizeze cea mai tare ediție din cele de până acum.

Revenim cu mai multe seriale dedicate acestui sport și ediției din 2019 a concursului IEZER ADVENTURE 2019.