Mielul este produsul tradiţional care nu lipseşte de pe mesele românilor în nici un an de Paşte.

Simbolul mielului este strâns legat de ideea de sacrificiu – jertfirea unui animal atât de blând și nevinovat este ofranda supremă care poate fi oferită divinității pentru mântuire și iertarea păcatelor. Tradiția sacrificării mieilor exista la evrei cu mult înaintea nașterii lui Iisus ca semn de prețuire față de Dumnezeu. Acest simbol a fost preluat și de creștini, Sfântul Ioan Botezătorul numindu-l pe Cristos “Mielul lui Dumnezeu, care ridică păcatul lumii”. Mai mult, hazardul a făcut ca patimile, moartea și învierea lui Iisus sa se petreacă exact în perioada în care evreii sărbătoreau Paștele iudaic (care are o cu totul altă semnificație spirituală față de Paștele creștinilor) sacrificând un miel – un alt motiv pentru care acest obicei a fost împrumutat și perpetuat de milenii.

În tradiția creștină a românilor, tăierea mieilor de Paște avea un caracter de profundă solemnitate și purificare spirituală. Cel care era desemnat să înjunghie nevinovatele animale trebuia să fie un om cinstit, respectat de comunitate, iar în ziua sacrificiului acesta trebuia să se spele, să se bărbierească și să poarte haine curate. El făcea semnul crucii cu cuțitul deasupra animalului pentru a marca semnificația ritualică a gestului său. După ospăț, oasele mielului nu erau niciodată aruncate la gunoi sau la câini, ci erau îngropate la rădăcina unui copac tânăr.

Aflaţi mai jos câteva sfaturi inedite de prepararea unei fripturi de miel, astfel încât musafirii sau membrii familiei invitați la masa de Sfintele Paști să se lingă pe degete!

  • preparaţi o friptură gustoasă din carnea de pe spinare cu vin, rozmarin şi câţiva căţei de usturoi.
  • pentru un gust atipic, cu care să luaţi prin surprindere mesenii, adăugaţi aromă de mentă la friptură. Faceţi un sos din iaurt, mentă, usturoi şi ardei iute cu care să ungeţi carnea.
  • dacă sunteţi amatori ai bucătăriei indiene, adăugaţi curcumă la friptură.
  • dacă aveţi posibilitatea, pregătiţi pulpa de miel pe grătar din lemn de măslin. Aroma acestuia va pătrunde carnea, care va avea un gust desăvârşit.
  • nu doar tarhonul se potriveşte cu cărniţa fragedă de miel. Adăugaţi în tavă caise, vinete, roşii, coriandru, preparaţi o garnitura de cuş-cuş.
  • stropiţi friptura, când e gata, cu puţin oţet balsamic şi adăugaţi nuci prăjite.

V-am prezentat o rețetă mai exotică de friptură de miel. Fiindcă, rubrica noastră se numește ”Bucătărie românească” vă prezentăm în cele ce urmează și o rețetă tradițională.

.

Rețetă friptură de miel cu cartofi

Ingrediente:
-1 pulpă de miel (de preferat pulpa din spate) de 2 kg
cartofi noi
-6-7 căței mari usturoi
-1 pahar mare vin alb
-1 cană de apă
– 50 ml ulei de măsline sau floarea soarelui
-2-3 crenguțe rozmarin (optional)
-2-3 crenguțe maghiran proaspat (opțional)
-sare
-piper

Mod de preparare
Se spală pulpa foarte bine, iar apoi se șterge cu un șervet de bucătărie. Se curăță usturoiul și se taie bastonașe. Cu ajutorul unui cuțit ascuțit, se înțeapă pulpa de miel din loc în loc, pe ambele părți, iar în găurile formate se pune usturoiul. Apoi, bucata de carne trebuie unsă cu ulei, se freacă cu sare și piper și se pune într-o tavă, care a fost unsă, de asemenea, cu ulei. Apoi, se adaugă în tavă și paharul de vin și o cană de apă și se așază pe bucata de carne câteva crenguțe de rozmarin și de maghiran. Se acoperă tava cu folie de aluminiu și se bagă la cuptorul preîncâlzit. După primele 30 de minute, se scoate tava, se întoarce friptura pe partea cealaltă, se învelește la loc și se mai bagă 30 de minute. Apoi se scoate, se întoarce din nou și se adaugă în tavă și cartofii noi, întregi, spălați bine, dar necurățați. Se mai adaugă câteva crenguțe de rozmarin și maghirna și se bagă tava acoperită încă 30 de minute la cuptor. După cele 30 de minute, se descoperă tava și se mai lasă la rumenit pentru încă 20-30 de minute. În tot acest timp, trebuie urmărit ca sosul din tava să nu scadă, iar dacă se întâmplăacest lucru, se mai adaugă apă călduță amestecată cu vin. Ar fi bine, din 10 în 10 minute, să se ungă cu o pensulă pulpa cu sosul din tavă. Când s-a rumenit, poate fi scoasă și servită.