Astăzi vă prezentăm un produs pe care gospodinele din România l-au adoptat de câteva sute de ani și este foarte apreciat. Ne-am gândit că rețeta devenită deja tradițională în Dobrogea vă interesează și pe Dumneavoastră.

TIMPI DE PREPARARE

  •  Timp de preparare: 30 min
  •  Timp de gatire: 50 min
  •  Gata in: 1 ore, 20 min

INGREDIENTE

  •  100 ml ulei
  •  150 ml vin alb, sec
  •  3 rosii mici
  •  1 ceapa alba mare
  •  6 cartofi
  •  1 kg pulpa tocata de oaie
  •  sare si piper

MOD DE PREPARARE

Ai mâncat până acum musaca așa cum o prepar dobrogenii? Vezi rețeta mai jos! Totuși trebuie să știți originea acestui produs gastronomic. Cu observația că românii l-au adoptat și este unul foarte apreciat de români.

Musacaua este un aliment prezent în special în bucătăria țărilor din Balcani și Orientul Îndepărtat.

Cuvântul musaca vine din arabă și înseamnă servit rece. În limba română a ajuns din limba greacă. Varianta grecească a acestui fel de mâncare este dealtfel și versiunea care s-a impus în gastronomie.

Tradițional, musacaua este pregătită din straturi de carne tocată (sau mărunțită cu cuțitul) de miel sau orice altă carne roșie, în alternanță cu felii de vânătă prăjită sau cartof, cu felii de tomate și sos alb. Ingredientele se pun într-un vas adânc și larg, se coc în cuptor și produsul, musacaua, se servește bucăți mari, permițând să se observe alternanța straturilor de legume și de carne.

Articolul continuă mai jos. Îți place?

Urmărește Colțișor de România și pe facebook

1. Cartofii se feliază şi se rumenesc pe o parte într-o tigaie cu ulei încins. Pe măsură ce se rumenesc, se scot pe şervete de hârtie.
2. După ce s-au rumenit toţi cartofii, în aceeaşi tigaie se pun la călit ceapa şi carnea tocată. Se desface carnea cu lingura şi se presară cu sare şi piper. Se lasă pe foc în jur de 20 de minute, adăugând câte puțină apă, din când în când.
3. Într-o tavă de cuptor se aşază alternativ un strat de cartofi şi unul carne. Ultimul strat se alcătuieşte din felii de roşii.
4. Se toarnă vinul şi se dă vasul la cuptor pentru 50 de minute.

Serviți musacaua cu puțină smântână deasupra când o aduceți la masă.