Vrem să vă aducem astăzi în atenție o stațiune balneoclimatică mai puțin cunoscută în general în România – Băile Tășnad – dar cu efecte terapeutice extraordinare ale apelor termale care există aici, despre care unii afirmă că ar întrece chiar efectele apelor termale de la Băile Felix.

Apele termale prezente la Tăşnad fac parte din ansamblul resurselor hidrotermale existente în vestul României, la a căror formare au contribuit în mod hotărâtor elemente de factură tectonică, şi anume, prezenţa sistemului de falii care fragmentează scoarţa terestră şi care permit circulaţia descendentă şi ascendentă a apelor subterane până la adâncimi mari, iar pe de altă parte, existenţa unei anomalii geotermice, manifestată în contextul poziţionării mai apropiate de suprafaţa terestră a astenosferei, adică a acelui „strat” din interiorul Terrei, caracterizate de temperaturi care pot ajunge la câteva mii de grade.

Tășnad este fără niciun fel de discuție o stațiune termală valoroasă. România, din păcate, stă aproape cu indiferenţă pe una din marile ei bogăţii, apele termale. Cu proprietăţi curative, calde sau fierbinţi, pline de componente vindecătoare, apele termale ar putea constitui o perlă a coroanei în turismul românesc de sănătate.

Una din staţiunile despre care se vorbeşte prea puţin la nivel naţional este Tășnad, cunoscută de ardeleni pentru apele sale binefăcătoare. Pitită la poalele ultimelor dealuri, înainte ca bogata Câmpie de Vest să-şi rostogolească întinderea rodnică până în zare, staţiunea termală Tășnad şi-a schimbat în ultimii ani înfăţişarea. Astăzi turiştii care vin aici pentru tratament au la dispoziţie bazine exterioare prevăzute cu spaţii de şezut în apă, copertine care să-i apere de efectul direct al razelor solare şi balustrade ce conduc paşii lor şovăitori şi şubreziţi de ani ori dureri în apele aproape miraculoase. Bazinele de agrement şi baza de tratament completează oferta staţiunii bogată în unităţi de cazare.

Se spune că după 40 de ani, dacă nu te doare nimic, ai o problemă, iar afecţiunile aparatului locomotor însoţesc inevitabil înaintarea în vârstă. Am asistat la schimbarea la faţă a staţiunii, aşa că am vrut să cunosc medicul balneolog care stă la dispoziţia turiştilor la baza de tratament.

Articolul continuă mai jos. Îți place?

Urmărește Colțișor de România și pe facebook

Conform aceluiaşi raport, efectuat de către Institutul Naţional de Recuperare, Medicină Fizică şi Balneologie din Bucureşti, acţiunea farmacodinamică recomandă apa termală a staţiunii poate fi recomandată pentru utilizare în cură externă în următoarele afecţiuni:

  • reumatismale degenerative;
  • reumatismale abarticulare;
  • neurologice periferice cronice;
  • ginecologice cronice (în afara puseelor inflamatorii);
  • afecţiuni posttraumatice;
  • boli asociate: (boli profesionale, endocrine, boli de metabolism).

La Băile Tășnad lucrează un medic balneolog de mare excepție, Maria Nădejde, medic specialist recuperare, medicină fizică şi balneologie, un om care, din această calitate, a lucrat o viaţă întreagă la Băile Felix și care, pe cale de consecință are o experienţa îndelungată a unei staţiuni foarte renumite. Iată câteva scurte considerații despre Stațiunea balneoclimatică Băile Tășnad și, desigur, și câteva comparații între efectele teraputice ale apelor termale de la Băile Tășnad și cele de la Băile Felix. Repet părerile specialistului balneolog Maria Nădejde.

Iată ce spune Doamna Doctor Nădejde despre apele termale de la Băile Tășnad. Dânsa afirmă că apa de la Tășnad este mai bună decât cea de la Băile Felix pentru că radioactivitatea apei de Tășnad este extrem de scăzută. Compoziţia chimică nici nu este atât de importantă, după mine, cât termalitatea apei. La Felix, izvorul are 42 de grade, 43 cel mult, în timp ce aici apa ţâşneşte la 72-78 de grade. Mai merg pe o idee şi anume, că termalitatea este excelentă şi că nu are atât de multe contraindicaţii, aşa cum este apa de la Felix.

Cura termală cu apă de Tășnad poate fi prescrisă inclusiv celor care au făcut chimioterapie, adică pacienţilor operaţi de neoplazii, indiferent că era vorba de histerectomii, de extirparea sânului, tiroidă, în timp ce la Felix le era total contraindicată. E un bonus pe care îl are Tășnadul. Am pacienţi care vin şi fac cura termală cu rezultate bune. Iniţial am avut o reţinere, pentru că aveam experienţa de la Felix şi ştiam că acolo nu se putea, dar radioactivitatea scăzută de aici mi-a dat curaj. Am prescris cura de apă termală şi nu am avut niciun rezultat negativ.

Afecţiunile care se tratează aici se tratează şi la Felix cu rezultate foarte bune. În primul rând afecţiuni articulare, care pot să fie degenerative, mai ales după o anumită vârstă, afecţiuni cu manifestări inflamatorii. Reumatisme acute nu am prea prins aici, dar spondilite, poliartrite reumatoide, care sunt afecţiuni reumatice inflamatorii merg foarte bine. Toate afecţiunile post-traumatice, sechelele după fracturi, protezele de şold, protezele de genunchi, au avut aici nu rezultate bune, ci foarte bune.

Doamna Doctor Maria Nădejde mai spune că în tratarea gutei apele termale de la Tășnad produc efecte foarte bune, pentru artritele gutoase, pentru nodulii gutoşi de la mâini, chiar pentru pacienţii cu diabet zaharat, tulburările de circulaţie toate acestea se potrivesc de minune cu apele de aici, dar încă multe altele. Îţi trebuie doar răbdare şi pacienţii nu sunt, în general, dotaţi cu răbdare şi ar vrea aşa, de pe o zi pe alta să se întâmple o minune.

Vorbind despre Băile Tășnad mai spune despre stațiune că este
linişte, e mai puţină forfotă, mai puţină nebunie. Ce îmi place foarte mult e baza de tratament, pentru că au aparate în totalitate noi şi foarte bune. Care produc efecte foarte bune pentru pacienți.

Stațiunea și bazele de tratament dispun de un colectiv de tineri specialiști foarte buni. Băieţii de aici sunt tot aşa, receptivi, profesioniști, prietenoși, cu mâini miraculoase. Merge greu recuperarea postraumatică după operaţii cu şuruburi, cu plăci dar produce efecte ultraspectaculoase. Merge greu, pentru că oamenii vin târziu şi ortopedul nu le spune întotdeauna să facă recuperare şi cu ape termale. Uneori acesta uită că nu există numai el, că după ce scoate un picior din gips, există şi alte locuri şi ar trebui să îndrume pacienţii. Medicul balneolog și specialiștii în kinetoterapie îi așteaptă pe pacienți cu bază de tratament cu aparate noi şi apă termală vindecătoare.

O concluzie pe care am aflat-o de la toți pacienții veniți la Tășnad. Vor reveni la Tăşnad convinși de reușita tratamentelor cu apele termale de la Tășnad. Aici întâlneşti la tot pasul oameni care de 20-25 de ani şi-au găsit  alinare şi bună dispoziţie în aceast staţiune.