Raftingul este unul dintre cele mai răspândite sporturi white-water şi este şi cel mai sigur dintre sporturile pe ape repezi. Bărcile de rafting de obicei sunt ambarcaţiuni mari  gonflabile de 6-12 persoane. Mai nou cuvîntul rafting este folosit pentru toate sporturile practicate pe ape repezi.

În cursul unei ture de rafting echipajul trebuie să-şi coordoneze mişcările, datorită acestui fapt este folosit de multe ori în programe de team building. O altă caracteristică a raftingului este riscul scăzut, poate fi folosit şi pentru aşa zise ture de familie (family rafting). Persoanelor novice în sporturile whitewater este indicat să se familiarizeze cu apele repezi făcând rafting.

În cursul turelor de rafting folosim 2 tipuri de bărci:
aşa zisele rafturi, bărci gonflabile foarte stabile special concepute pentru coborâri pe apele repezi, care pot fi de 4-8 persoane şi

trekkurile (canoe de ape repezi), care sunt mult mai rapide, se strecoară mai uşor printre obstacole şi trece prin apa mai mică, dar se răstoarna mai uşor.

În fiecare barcă de rafting se află câte un ghid experimentat. La turele organizate cu trekkuri in fiecare a cincea barcă se află un ghid, numărul minim al ghizilor este insă 2, de multe ori aceste ture sunt asistate de un ghid in caiac de ape repezi.

Articolul continuă mai jos. Îți place?

Urmărește Colțișor de România și pe facebook

Perioada ideală pentru majoritatea râurilor de rafting din tară este în aprilie-mai-iunie, în timp ce se topeste zăpada. Buzăul, Jiul si Crişul repede insă are apă aproape tot sezonul.

Vă prezentăm în cele ce urmează câteva dintre cele mai importante zonă din România unde se organizează asemenea curse pe ape repezi.

Jiul oferă conditii foarte bune pentru rafting cu barca mare aproape tot timpul anului. Este cunoscut ca unul dintre cele mai antrenante râuri din tară, fiind favoritul multor dintre amatorii acestui sport. Dacă vreți adrenalină din plin vă recomandăm Raftingul pe râul Jiu!

Acces: cu automobil pe E79 din direcţia Petroşani sau Târgu Jiu
Punct de întâlnire: Hotel Lainici, pe partea dreaptă a drumului E79, la circa 20 km N de Bumbeşti Jiu.

Traseul:
1. Traseu canion, amonte de Lainici, lungime: 13 km, 2-3 ore
2. aval de Lainici, lungime: 14 km, 2-3 ore
grad de  dificultate: WW I-III + (ușor avansat))

Caracteristici:
Jiul este un râu în sudul României. Se formează prin unirea Jiului de Est cu Jiul de Vest în apropiere de Petroșani. Izvoare in Carpatii Meridionali (in Godeanu si in Parang) , strabate mai multe unitati (Depresiunea Petrosani, Depresiunea Targu Jiu, Podisul Getic,Campia Romana) si primeste ca afluenti principali pe Motru si Gilort. Este un râu învolburat, cu debit mare.

Traseul canion de pe Jiu este unul din cele mai spectaculoase traseuri de rafting din ţară. Râul învolburat curge într-o albie îngustă marginită deseori de stânci de mai multe zeci de metri. Râul are foarte multe curbe, este plin de stânci pe care trebuie să le ocolim în timp ce ne lovim de valuri care ne udă din cap până în picioare. Pe traseul 2 râul devine mai lat, însă pe nivel de apă crescut valurile sunt uriaşe. În 2 zile putem încerca amândouă trasee.

Buzăul este cel mai accesibil râu de rafting celor din București, fiind cel mai aproape de oraș. Deoarece se foloseşte apa pentru producerea energiei electrice, se uzinează aproape zilnic şi în timpul verii. Astfel Buzăul dispune de debit suficient pentru rafting aproape tot anul.

Acces: cu automobil pe DN 10 din direcţia Brasov sau Buzau 
Punct de întâlnire: intersecţia drumului DN10 (Brasov-Buzau) cu DJ203K (Nehoiu-)

Traseul: 
1. aval de lacul de la Siriu, lungime: 10 km, 2-3 ore
2. amonte de lacul de la Siriu, 7 km, 2-3 ore
grad de  dificultate: WW I-III (uşor-mediu)

Caracteristici:
Buzăul este cea mai importantă apă curgătoare care străbate județul Buzău. Izvorăște din Carpații de Curbură din Munții Ciucaș și se varsă în Siret. Vechea denumire în limba greacă veche a râului Buzău și a orașului Buzău, atestată în secolul IV î. Hr., a fost Mousaios (Μουσαίος).

Traseul 1 fiind aval de lacul de la Siriu este alimentat cu apă care provine din lac.

Traseul 1 de rafting de pe Buzău este ideal pentru raftingul cu bărci mari, valuri uriașe, praguri și valea largă a râului ne asigură amintiri de neuitat despre zonă. Traseul 2 este unul foarte tehnic unde se coboară numai cu bărci de 2 persoane. 

În 2 zile se pot face ture pe amândouă trasee, pe traseul 1 cu barcă mare iar pe traseul 2 cu bărci de 2. Dacă nivelul apei este destul de mare putem începe și de pe Bâsca Mare, care se varsă în Buzău.

Cerna este regele râurilor de rafting din țară. Atât peisajul cât și traseul foarte tehnic îl face un obiectiv pentru împătimiții de rafting pe care nu pot să nu-l viziteze.

Acces: cu automobil pe E70 din direcţia Caransebeş sau Orşova, Dn67D până la Băile Herculane

Punct de întâlnire: Motel Dumbrava pe partea dreaptă a drumului, amonte de Băile Herculane spre Cerna sat

Traseul:
1. lungime: 4 km km, 1,5-2 ore
2. lungime: 8 km, 2-3 ore

Grad de dificultate: WW II-IV

Caracteristici:
Râul Cerna (negru în limbile slave) izvorăşte în Munţii Godeanu la izvoarele Cernei după care se varsă în lacul de acumulare de le Valea lui Iovan. După acesta străbate poate cea mai frumoasă vale din ţară (Parcul Domogled Valea Cernei), valea Cernei pe o lungime de circa 50 km. Amonte de Băile Herculane apa Cernei este oprită de barajul, care formează lacul Prisaca. Dpă acesta străbate renumitul oraş balneologic Băile Herculane, fondat încă în timpul romanilor. După ce se uneşte cu Belareca se varsă în Dunăre la Orşova.
Raftingul pe cele două trasee asigură o aventură de neuitat. Albia râului este foarte îngustă şi plin de curbe, şi de bolovani şi stânci uriaşe. Deseori nu avem multe opţiuni unde să trecem, numai pe o anumită linie. Râul are o cădere foarte mare, cascadele mici urmându-se una după cealaltă. Traseele de rafting sunt parcurse treptat, luând obstacolele una după cealaltă, oprindu-ne de multe ori să ne odihnim şi să alegem linia pe care vom continua.

Crișul Repede este unul dintre râurile unde se organizează rafting de cel mai mult timp din țară. Traseul destul de ușor şi peisajul foarte frumos îl face un obiectiv popular pentru organizarea turelor și pentru copii sau familii. Se poate parcurge cu bărci mici și mari.

Acces: cu automobil pe E60 din direcţia Cluj sau Oradea, cu trenul dinspre Cluj sau Oradea
Punct de întâlnire: localitatea Bratca, la podul de pe Crişul Repede
Traseul: Bratca-Vadu Crişului, 16 km, 3 ore
grad de dificultate: WW I-II

Caracteristici:
Crișul Repede (ung. Sebes-Körös) este un râu ce izvorește in Nord-Estul Munților Apuseni (Muntii Gilăului), traversează depresiunea Huedin, trecătoarea Ciucea, depresiunea Vad – Barod, Dealurile de Vest, Câmpia de Vest, străbate orașele Huedin și Ciucea, județul Cluj, Aleșd și Oradea, județul Bihor și se varsă în Tisa pe teritoriul Ungariei. Parcurge un defileu cu sectoare de chei, peșteri și abrupturi stâncoase între localitățile Huedin și Vadu Crișului (Munții Plopiș și Pădurea Craiului).

Mai sunt multe alte locuri în țară dar despre care vă vom povesti într-un viitor articol.