Într-o zi când ai chef să evadezi din bucurești dar fără să simți nevoie să pleci departe îți recomandăm să mergi la Palatul Brâncovenesc de la Mogoșoaia.

Nu sunt decat 15 kilometri din Bucuresti pana la Palatul Brancovenesc din comuna Mogosoaia, judetul Ilfov, pe care poti sa-i parcurgi foarte usor, chiar daca nu dispui de o masina personala.

Cu o eleganță pe care o simți încă de la prima vedere, Palatul Mogoșoaia are ceva din aerul unui vechi lăcaș de cult, ce te îndeamnă la meditație și relaxare. Clădirea a fost construită de domnitorul Constantin Brâncoveanu pe malul stâng al râului Colentina în anul 1702, pe care l-a oferit ulterior fiului său, Ștefan. Așa se explică stilul arhitectural – stilul brâncovenesc – al palatului, îmbinat cu elemente renascentiste, orientale și baroce.

Culoarea roșie a cărămizii cu care este placat întregul ansamblu, alături de verdele parcului și coloritul florilor îi dau un farmec aparte. Inconfundabil.

Complexul de la Mogoșoaia cuprinde, pe lângă Palatul Mogoșoaia (denumit așa după numele soției boierului Mogoș, proprietarul terenului pe care a fost ridicat palatul) și câteva anexe:

Articolul continuă mai jos. Îți place?

Urmărește Colțișor de România și pe facebook

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Casa de oaspeți, ridicată de către Nicolae Bibescu pe locul unui vechi conac de secol XVII
– Bucătăria brâncovenească (așa-numita cuhnia), construită în perioada 1681 – 1702
– Ghețăria, o anexă aflată lângă Palatul Mogoșoaia, în care se păstrau blocuri întregi de gheață tăiate din Lacul Mogoșoaia. Astăzi, spațiul respectiv este folosit pentru expoziții.

Turnul Porții, amplasat chiar la intrarea în palat, datează tot din 1702. Dacă vrei să admiri întregul complex de la înălțime, urcă în acest turn și vei avea parte de o priveliște minunată.


– Biserica ”Sfântul Gheorghe” (din fața palatului) a fost construită în anul 1688, dar împodobirea cu fresce s-a făcut mult mai târziu, în anul 1705.

Biserica “Sfântul Gherorghe” este amplasată în incinta Ansamblului Istoric Brâncovenesc, lângă palatul ce își oglindește măreția în apele Lacului Mogoșoaia. Odinioara se numea “”Sfântul Gheorghe din Pajiște”.

Biserica a fost ctitorită de Constantin Brâncoveanu în anul 1688, pe vremea când era logofăt, în zilele unchiului său dupa mamă, Șerban Cantacuzino Voievod.


Între 1912 si 1945, palatul a fost preluat de familia Bibescu, devenind reședinta principesei Martha Bibescu. De altfel, în incinta complexului se afla și Cavoul familiei Bibescu, pe care poți, de asemenea, să îl vizitezi.

În exteriorul curţii de onoare se află Parcul englezescc cu grădini realizat între anii 1921 – 1922 sub îndrumarea Marthei Bibescu, Biserica cu hramul Sfântului Gheorghe ridicată de Constantin Brâncoveanu în anul 1688, o lespede funerară unde este înhumat George Valentin Bibescu, soţul Marthei Bibescu.