Evident, invitația este pentru litoralul Mării Negre. Litoralul românesc fiind una dintre regiunile cele mai frumoase și mai spectaculoase ale țării noastre, oferind peisaje uimitoare.
Cu o lungime totala de 245 de kilometri, litoralul românesc se întinde din nord, de la granița cu Ucraina, până în sud, la granița cu Bulgaria, delimitând estul Dobrogei de apele Mării Negre. Pe mai mult de jumătate din întinderea sa (163 km), din extremitatea nordică până aproape de Năvodari, litoralul românesc este dominat de Delta Dunării și lacurile de coastă.
Începând din zona Capului Midia (Năvodari) și până la Vama Veche (granița cu Bulgaria), plajele cu nisip fin stăpânesc litoralul românesc. Această porțiune de litoral se întinde pe o distanță de 82 de kilometri și reprezintă zona cea mai frecventată de turiști.
Clima temperată, apa cu salinitate redusă și orientarea plajei către est crează condiții excelente pentru petrecerea unui concediu estival în cele mai bune condiții pe litoralul românesc.
Plajele de pe litoralul românesc sunt acoperite cu nisip fin și au o lățime generoasă care atinge în unele locuri 150 – 200 de metri. Există totuși o diferență sesizabilă între plajele din nordul litoralului (Năvodari, Mamaia, Constanța) și plajele din sud. Cele din nord sunt mai late și păstrează o linie a țărmului uniformă, în timp ce întinderile de nisip din sudul litoralului au multe sectoare mai înguste, sunt brăzdate de golfuri sau mărginite de faleze înalte.
Pe litoralul românesc soarele strălucește aproximativ 2.500 de ore pe an, medie identică cu cea a plajelor din Croația și foarte asemănătoare cu cea a coastelor mediteraneene.
Litoralul românesc ofera opțiuni de cazare multiple. Turiștii au la dispoziție peste 250.000 de locuri de cazare în hotelurile, vilele si pensiunile agroturistice din cele 12 stațiuni de pe litoral: Năvodari, Mamaia, Constanța, Eforie Nord, Eforie Sud, Techirghiol, Costinești, Olimp, Neptun, Jupiter, Cap Aurora, Venus, Saturn, Mangalia, la care se adaugă 2 Mai și Vama Veche, însă cu titlu neoficial.
Pe litoral există o mulțime de oportunități de distracție și agrement care acoperă preferințele și exigențele tuturor turiștilor care își petrec aici vacanța.
În ultimii ani, de-a lungul litoralului s-au dezvoltat numeroase restaurante și terase amenajate pe plajă sau în imediata apropiere a acesteia, oferind turiștilor posibilitatea de a se relaxa într-o atmosferă veselă de vacanță și de a se delecta cu preparate românești, internaționale sau pescărești.
De asemenea, litoralul românesc oferă posibilități de practicare a tuturor sporturilor acvatice, fiecare stațiune dispunând de baze de agrement moderne. Opțiunile de agrement pe litoral sunt completate de terenuri de tenis, fotbal și golf, parcuri de distracție și centre de divertisment care se întâlnesc frecvent în stațiuni. Posibilitățile de distracție sunt întregite de recentele construcții turistice din stațiunea Mamaia dintre care le amintim pe cele mai importante: Aqua Magic și Telegondola.
Nu doar plajele întinse și însorite, oportunitățile de cazare și posibilitățile de agrement fac litoralul românesc atractiv!
În zonă există o mulțime de obiective și atracții turistice care merită vizitate.
Muzee, monumente istorice de mare însemnătate, ruine antice, biserici, mănăstiri, rezervații naturale unice în țară și în Europa și multe alte atracții întregesc pitorescul litoralului românesc și al pământului dobrogean.
Începând de astăzi, timp de 30 de zile, în fiecare zi vom publica un articol despre un loc, o destinație frumoasă de pe Litoral, despre hoteluri și restaurante, despre locuri de distracție care fac deliciul celor care merg la mare. La marea neagră în România.