Cele mai apreciate vinuri din România până în 1989, nelipsite de pe mesele împăraţilor din Viena, vinurile de Lechinţa, reapar pe piaţă. Numeroşi viticulturi români au accesat fonduri pentru reconversia viţei de vie, astfel că cel mai scump vin din România a fost produs din nou în cramele din Bistriţa-Năsăud, mai precis la Lechința.
Prin ce se deosebește vinul de Lechința de celelalte vinuri?
„Lechinţa este o zonă în care se găseşte ceva ce nu există în altă parte: aciditatea din sol. Aici se fac vinuri cu aciditate foarte ridicată, noi nu trebuie să ajutăm vinurile, cum fac cei din Moldova. Noi tot găsim în sol. Lucrăm cu foarte mult îngrăşământ de grajd. Dacă facem lucrările la timp, putem toamna să culegem o producţie bună. Toate plantaţiile sunt certificate, toţi strugurii sunt certificaţi DOC – CMD (denumire de origine controlată cules la maturitate deplină), inclusiv vinul pe care îl vindem. Noi nu ne grăbim să culegem strugurii la 170-180. Doar când ajung la peste 200 zahăr atunci începem culesul strugurilor. De fapt, facem o balanţă între aciditate şi zahăr şi abia în momentul în care credem că e bun prelucrat, atunci intrăm în fiecare parcelă”, povestește un întreprinzător priceput și de succes al zonei, domnul Adrian Botiş.
Cum Lechinţa a fost celebră pentru vinurile făcute din struguri Neuburger, producătorii l-au replantat, iar acum se bucură de primele recolte. „Din soiul de struguri Neuburger se obţine un vin celebru, foarte medaliat la concursurile internaţionale. Sunt struguri exclusiv pentru vin, este un soi cu foarte multe boabe, dese, şi conţine foarte mult lichid, este rentabil ca şi randament. Solul, având calităţile acestea, îi dă o fineţe foarte mare, ceea ce a dus la premierea lui, lumea ştie de el şi cred că va fi un foarte mare succes Neuburgerul. Este un mare avantaj pentru cei care au plantat viţă-de-vie fiindcă Lechinţa a fost şi rămâne un brand. Eu chiar dacă aş avea 10 milioane de euro nu aş putea promova Lechinţa aşa cum a făcut-o vinul. Oriunde merg în ţară şi spun că sunt primarul Lechinţei, toată lumea zâmbeşte şi mă întreabă de vinul de Lechinţa dacă mai există. Beneficiază de acest brand, eu cred că se vor bucura de succes mai ales pentru că lucrează tot mai profesionist şi fac vinuri de tot mai bună calitate. Cei de la Liliac promovează foarte tare Sauvignon-ul, ei au aici o tarla de 13 ha, iar restul la Batoş. Cel de la Batoş nu îl pot îmbutelia DOC fiindcă nu este de origine, DOC pot îmbutelia doar cei care au plantaţii în comuna Lechinţa. Sigur că şi cei de la Liliac au aflat mai târziu despre calitatea strugurilor de Lechinţa. Tocmai de aceea, au cumpărat teren şi au investit aici, iar pe sticlele lor de vin au scris că provine de la Lechinţa, podgoria Vermeş „, a mai spus primarul Romeo Florian.
Datorită tehnologiilor de fertilizare, de combatere a bolilor, a îngrăşămintelor, producţiile sunt mult mai mari. Tehnologia de fabricare a vinului s-a îmbunătăţit. Se lucrează cu recipiente cu temperatură controlată, cu drojdie selecţionată. Viticultorii nu mai fermentează cu drojdia sălbatică, scot pulpa de strugure afară, rămâne doar mustul, fermentaţia e una controlată, se controlează la fel cantitatea de zahăr din vin, cantitatea de alcool şi păstrarea se face tot la temperatură controlată între 10 şi 12 grade în permanenţă. Vinul este viu, iar controlând temperatura se poate şi îmbutelia, iar vinul este de o calitate mult superioară faţă de perioada dinainte de 1990
Programul de reconversie al viţei de vie a fost un ajutor nesperat pentru sătenii din Lechinţa care nu ar fi reuşit altfel să obţină fondurile necesare reînvierii unei vechi tradiţii a zonei – viticultura. An de an, din ce în ce mai mulţi localnici reuşesc, alături de investitori străini, să continue povestea „Vinului Împăraţilor”.
„Avem acum aproximativ 200 de hectare de plantaţie de viţa de vie nouă, toate realizate datorită programului de reconversie. Chiar dacă anul a fost unul cu intemperii şi via a fost afectată de gheaţă, eu spun că succesul este garantat. Maximul istoric pe care Lechinţa l-a avut, a fost undeva la 600 de hectare de vie, acum avem undeva la 33% faţă de perioada de dinainte 1989”, a povestit, pentru Mediafax, primarul comunei Lechinţa, Romeo Florian.
Potrivit acestuia, cel mai scump vin din România a fost produs de Crama Liliac, celebrul Titan. Este un vin roşu de o calitate deosebită, produs în ediţie limitată, iar preţul pentru o sticlă a fost de 600 de roni (cca. 130 EUR). Şi celelalte vinuri de Lechinţa sunt scumpe, pentru că au o calitate deosebită şi, deşi au apărut recent pe piaţă, au fost premiate deja în Europa.