Nu am înțeles niciodată de ce găluștele cu prune nu ocupă un loc mai important între deserturile meniurile din restaurantele românești. Probabil timpul mai lung de pregătire, inexistența prunelor cruzi pe toată durata anului și, probabil, faptul că aface niște galuște cu prune delicioase nu este chiar un lucru la îndemâna tuturor bucătarilor.
Pe măsură ce vara se sfârșește, iar tarabele din piețe abundă in fructe tomnatice, găluștele cu prune sau gomboții încep să-și facă loc prin meniul și preferințele culinare ale fiecărei familii în parte. Ele sunt un desert simplu de pregătit, ieftin, delicios și extrem de popular în rândul românilor.
Desi par simplu de făcut, multe gospodine evită să le prepare acasă, fie din cauză că le ies prea tari, fie prea moi sau fără gust. Iată câteva secrete ale preparării acestui desert, astfel încât să nu ai parte de surprize neplăcute în bucătărie!
Folosește cartofii potriviți
Aluatul pentru găluște cu prune este cel care dă cele mai multe bătăi de cap gospodinelor. Primul secret în obținerea unui aluat perfect este legat de cartofi. Potrivit gospodinelor, cartofii roșii sunt cei mai buni pentru acest desert, întrucât ajută la legarea aluatului și la obținerea unei consistențe elastice, ușor manevrabile a acestuia.
Fierbe cartofii în coajă
Fierbe cartofii în coajă, în apă cu sare. Fierberea în coajă păstrează gustul cartofilor și le oferă o consistență numai bună pentru obținerea unui aluat elastic si omogen
Folosește mix de făină și griș
Principalele ingrediente în prepararea aluatului pentru găluște cu prune sunt cartofii, ouăle și făina, însă specialiștii susțin că dacă înlocuiești jumătate din cantitatea de făină cu griș, vei obține un aluat mai pufos și mai putin lipicios.
Prepară aluatul când cartofii s-au răcit
Una dintre cele mai mari greșeli pe care le fac gospodinele în prepararea găluștelor cu prune constă în prepararea aluatului cu cartofi încă aburinzi. Compoziția tinde să iasă prea moale și pentru multe gospodine devine tentant să suplimenteze cantitatea de făină, pentru a „lega” aluatul, situație în care găluștele vor ieși prea tari. Dacă ai grijă să prepari aluatul atunci când cartofii sunt călduți sau reci, vei evita aceasta consecință neplacută în bucătărie.
Aromatizează și înmoaie prunele
Daca vrei sa obții o consistență perfectă și un gust senzațional al prunelor, pune-le timp de 30 de minute într-un bol acoperit cu zahăr brun, scorțișoară și vanilie și lasă-le să-și îmbine aromele și să se înmoaie.
Fierbe corect găluștele
Cel mai simplu mod de a-ți da seama atunci când galuștele sunt fierte este să le urmărești cu atenție. Umple pe jumătate o cratiță suficient de înaltă cu apă și adaugă 1/2 linguriță de sare. Când apa începe să clocotească bine, adaugă găluștele rând pe rând, fără a le aglomera. Sunt gata în momentul în care se ridică singure la suprafață.
Dar iată care sunt ingredientele folosite și cum se prepară niște găluște delicioase cu prune.
TIMPI DE PREPARARE
- Timp de preparare: 90 minute.
INGREDIENTE
- 300 g cartofi
- sare
- 30 ml ulei
- 1 ou
- 100 g făină, plus griș
- 12 prune mici
- 50 g unt
- 50 g pesmet
- zahăr pudră
- scorţişoară pisată
- zahăr vanilat
MOD DE PREPARARE
Găluşte cu prune făcute după cea mai simplă rețetă! Nu trebuie să te pricepi, dacă urmezi pașii de aici, o să îți iasă la fel de bune ca alea din copilărie!
- Desertul începutului de toamnă, acesta este! Să îl facem, după rețeta bunicii!
1. Cartofii se fierb în coajă în apă cu sare 30 de minute. Prunele se desfac şi se curăţă de sâmburi, apoi se lasă la scurs. rețineți și ideea de a le pune la pregătit cu zahăr brun, scorțișoară și vanilie.
2. Cartofii fierţi se curăţă de coajă, se zdrobesc şi se amestecă cu uleiul. Când compoziţia s-a răcit, se adaugă făina şi oul. Se amestecă până când se obţine un aluat omogen, apoi se împarte în 12 bucăţi. Eventual, dacă țineți cont de sugestia noastră înlocuiți o parte de făină cu griș. Se pune pe foc o oală cu 2 l de apă, în care se adaugă sare.
3. Prunele scurse se acoperă cu aluat. Se dau prin făină şi se pun pe rând în apa clocotită, toate găluştele. Se lasă să fiarbă la foc mic, 10 – 15 minute, cu oala acoperită, apoi se opreşte focul şi se mai lasă în apa fierbinte, acoperite, încă 15 minute.
4. Într-o tigaie încinsă se rumeneşte pesmetul în unt. Găluştele fierte se scot din apă şi se lasă la scurs. Se tapetează cu pesmet, apoi se pudrează cu zahăr, scorţişoară şi se pot servi.