Oravița – un oraș minunat din județul Caraș-Severin poate fi considerat unul dintre orașele României care au oferit multe premiere. De tot felul.

Atestat documentar pentru prima dată în anul 1697, oraşul Oraviţa este calificat, pe bună dreptate, drept oraşul premierelor. Aici au avut loc, în decursul timpului, mai multe exclusivităţi la nivel naţional, Oraviţa fiind considerat un pol important al culturii si istoriei romanesti.

Orașul Oravița are prioritățile lui în istoria românească și în istoria Europei, între care
-primul Edificiu Teatral din spațiul culturii române, Teatrul Vechi, fondat între 1814-1815 și inaugurat în 1817,

-prima Farmacie Montanistică, amintită documentar prima dată la 1763,
-primul Furnal din istoria tehnicii românești, inaugurat în 1718 în localitatea Ciclova Montană, administrată de oraș,
-prima Fabrică de Bere, inaugurată tot aici în același an, 1718,

-primele trasee feroviare din istoria civilizației tehnice românești: Prima Cale Ferată de pe teritoriul actual românesc Oravița-Baziaș, inaugurată în august 1854 și Prima Cale Ferată Montană Oravița-Anina, inaugurată în noiembrie 1863.

Articolul continuă mai jos. Îți place?

Urmărește Colțișor de România și pe facebook

Gara Oravița – prima gară din România

În 1847, cu şapte ani înainte de inaugurarea celei dintâi căi ferate din spaţiul românesc, la Oraviţa erau finalizate lucrările de construcţie la prima gară din România. Data este un pic incertă dacă luăm in discuție documentul din 12 ianuarie 1847 în care Gränzenstein, supraveghetorul construcţiei căii ferate Oraviţa – Baziaş, îşi anunţă superiorii de la Viena că „totul merge conform proiectului” ceea ce ne îndrituiește să credem că gara era gata încă de la 1846 dar, conform Listei monumentelor istorice din judeţul Caraş-Severin înscrise în Patrimoniul cultural naţional al României, aceasta a fost finalizată în 1847.

Dacă este să ne oprim la doar câteva din aceste obiective turistice – primul teatru, prima cale ferată, prima farmacie montană, prima fabrică de bere din România, primele baraje de greutate – ne dăm seama de importanţa culturală şi istorică pe care o poartă acest oraş.