Deja salata verde nu mai este o trufanda. O găsim fără prea mare efort în oricare perioadă a anului, la prețuri accesibile, făcând din acest produs nu numai unul sănătos dar și unul foarte delicios, inclusiv într-o ciorbă ardelenească de salată, făcută ca să placă oricărui român și străin căruia îi place ciorba un pic acrișoară.

Ciorba de salată verde cu afumătură – zamă de şălate. Vă prezentăm în cele ce urmează rețeta pentru ciorba de salată verde după rețeta ardelenească.

Cum se face ciorba de salată cu slăninuță, usturoi și papară (omletă)? Câte salate verzi se pun la ciorbă? Cum se drege ciorba de salată verde?

O rețetă rapidă și ieftină, extrem de gustoasă. Acasă noi îi spunem ciorbă de salată verde și o facem cu slăninuță afumată, lapte, iaurt, mărar și usturoi. Nu ne plac zdrențele de ou care plutesc în supe așa că facem o omletă cu verdețuri pe care o tăiem în fâșii și o punem la final în oala cu ciorba de salată sau direct în farfurii. Este o rețetă învățată de la o străbunică din Sibiu, rețetă lăsată de la strămoșii noștri, rețetă păstrată și astăzi între rețetele mamei. În ardeal, la omleta i se zicem papară, păpăradă sau ratotă.

Ziceam că astăzi ciorba de salată nu este doar o ciorbă de primăvară plină de arome și culori! În zilele noastre se găsește salată verde în tot timpul anului așa că putem face ciorbă de salată oricând avem chef.

Dar iată care sunt ingredientele pentru a prepara o ciorbă de salată verde cu afumătură ca la mama acasă:

  • 3 căpățâni de salată verde
  • 150 g slăninuță afumată sau bacon afumat
  • 2 legături de ceapă verde
  • 2 legături de usturoi verde sau 1 căpățână de usturoi vechi
  • 1 lingură de ulei
  • 1,5 litri lapte sau mix din 750 ml lapte și 750 ml apă sau doar apă
  • sare, piper
  • puțină boia dulce (paprika)
  • 1 legătură de mărar verde
  • 1 legătură de pătrunjel verde
  • 300 g iaurt simplu (mai gras) sau lapte bătut
  • putină sare

Pentru papară (omletă) se folosesc:

  • 5-6 ouă
  • sare, piper
  • verdeață
  • puțin ulei pentru prăjit.

Și acum să trecem la treabă. Să începem să pregătim ciorba de salată.
ne alegem ingredientele: salatele verzi (3 căpățâni), slănina afumată, ceapa și usturoiul precum și legăturile de verdețuri: mărar și pătrunjel.

Se taie cepele verzi și slăninuța afumată. Slănina se taie „soldăţei” sau „cătănuţe” – așa li se zice în ardeal acestor bastonașe. Se toacă și cățeii de usturoi din care jumătate rămân pentru dregerea ciorbei, la final. Observați că am păstrat și bucățile de șoric afumat de la slănină. Ele vor da o aromă suplimentară acestei ciorbe de salată verde.

Cum se pregătește salata pentru ciorba de salată verde?

Salata trebuie spălată bine sub jet de apă rece, desprinzând rând pe rând fiecare frunză. Se spală în așa fel încât să nu rămână nisip, pământ sau mici gângănii ascunse între frunzele de salată. Dupa spălare am pus-o la scurs într-o strecurătoare. Apoi am tăiat-o în bucăți pătrate, nu doar în felii lungi. Pare multă salată dar nu e! Ea va scădea mult la fiert.

Cât se fierbe ciorba de salată verde?

Într-o oală incapatoare de circa 5 litri se pune ceapa, 1/2 din usturoi, slănina, șoricul și o lingura de ulei. Am călit totul 2-3 minute la foc mic, cu un praf de sare. Nu prea fac slănina prăjita pentru ca e greu digerabilă. Lăsăm totul să fie sticlos dar nu prăjit. Am amestecat ca să nu se prindă de oală. Apoi se stinge totul cu lapte rece. Se poate folosi și un mix de apă cu lapte sau doar apă. În unele zone se face cu apă. Am completat asezonarea cu sare, puțin piper măcinat și o jumătate de linguriță de boia dulce (paprika). Se lasă totul la foc mediu ca să ajungă la fierbere. Deja miroase tare bine în bucătărie!

Trebuie amestecat des în oală cu ciorba de salată verde ca să nu se prindă laptele de fundul oalei și să se afume! Deci nu o lăsăm să fiarbă de capul ei. Dacă o faceți doar cu apă simplă nu aveți această grijă. Durează cam 15-20 minute până ce ajunge în regim de fierbere.

În momentul în care dă în clocot putem pune salata. Este o supă rapidă care nu necesită timpi lungi de fierbere. Am pus salata, care dădea afară din oală, în prima fază, și care s-a înmuiat în câteva secunde și a scăzut în volum.

De-acum nu mai este mult de făcut sau de așteptat. Salata verde nu trebuie nenorocită prin fierbere îndelungată ci mai mult opărită. este de preferat să-i păstrăm culoarea verde, nu să devină maronie-gălbuie. Așa că mai mult de 3-4 minute nu se lasă la fiert. După acest interval se consideră că ciorba de salată verde a fiert destul asa că stingem focul de sub oală.

Cum se drege ciorba de salată verde cu iaurt și verdețuri?

Spălăm și tocăm o legătură de mărar și una de frunze de pătrunjel verde.

Până a fiert ciorba de salată am avut timp să pregătim și liezonul sau îngroșala ciorbei. Într-un bol mai mare am pus iaurtul, restul de usturoi zdrobit, strop de sare și multa verdeață tocată. Ne amintim că am păstrat 1/3 din verdeața tocată pentru omletă și pentru presărat în farfurii.

Nu turnăm liezonul rece în ciorba fierbinte pentru că se va tăia! Acesta trebuie temperat, respectiv, am scos pe rând câte 1-2 polonice de supă fierbinte și le turnăm peste mixul din castron, amestecând bine cu un tel după fiecare tranșă. Continuăm până ce s-a umplut castronul iar liezonul a devenit cald spre fierbinte. De-abia acum îl turnăm în oală peste restul de ciorbă și amestecăm bine cu polonicul. Ciorba nu mai este pe foc de 5 minute așa că nu mai trebuie fiert nimic.

Deși cred că nu este un secret pentru nicio persoană care mai intră prin bucătărie ca să pregătească ceva vă prezentăm și cum se face papara pentru ciorba de salată verde.

Într-un castron se sparg 5-6 ouă și le batem cu furculița. Le punem sare și piper negru măcinat precum și o mână buna de verdeață tocată.

Se alege o tigaie mare (de cca. 30 cm diametru) și se încinge puțin ulei în ea. Dacă nu aveți o tigaie atât de mare împărțiți compoziția în 2 mai mici și prăjiți 2 omlete. Nu trebuie să iasă foarte groase!  se toarnă compoziția în tigaia încinsă și iese o omletă frumoasă și aromată. Se întoarce și pe spate și se continuă prăjirea.

Se scoate omleta pe un tocător și se tamponează un pic cu șervete absorbante ca s reducem excesul de ulei de la suprafața ei. Apoi se taie în fâșii late de 4 cm. Fâșiile se suprapun și se taie în baghete înguste de 1 cm. Ciorba de salată verde e gata!

Soluția ideală este să nu punem omleta în oala de ciorbă pentru a nu se îmbiba omleta cu zeamă. Este de preferat să așezăm omleta într-un castronaș pe masă și fiecare să-și pună cât dorește, direct în farfurie.

Zama de şălate se servește fierbinte, imediat după ce a fost preparată însă este gustoasă și după răcire, la temperatura camerei. Am mai presărat niște verdeață tocată în momentul servirii. Fiecare primește 4-5 polonice de ciorbă cu multă salată și slăninuță afumată. Cine dorește își picură și puțin oțet direct în farfurie.

Ciorba bună de salataă verde este o ciorba deasă și apetisantă. Poftă bună!