Nu trebuie să vă surprindă faptul că Republica Moldova joacă tare și bine pe cartea promovării turismului către potențialii vizitatori din afara țării. Acesta este și motivul pentru care ofertele de sărbătorile de iarnă pentru Republica Moldova, au fost incluse în top 10 destinații turistice din lume de către New York Times și Lonely Planet.

Moldovenii noștri merg și de această dată pe ceea ce au ei cel mai bun: turismul rural, oenoturism și experiențe culinare, fiind și de această dată pe placul celor care preferă activitățile în aer liber, dar și al celor care caută gastronomie autentică și vinuri de foarte bună calitate.

Poate nu vă vine să credeți dar Republica Moldova a fost vizitată în 2018 de 160.000 de turiști din Germania, Polonia, Italia, Marea Britanie, SUA și România. Peste 44.000 de turiști români au trecut Prutul, anul trecut, pentru a descoperi farmecul Moldovei, iar in sezonul 2019-2020 specialiștii în turism se așteaptă la o crește cu 15% a numărului acestora.

Moldovenii oferă tuturor vizitatorilor în perioada sărbătorilor de iarnă dar și în această iarnă, 2019-2020, posibilitatea să se întâlnească cu un spațiu unde tradițiile basarabene și satul sunt păstrate vii și nealterate. Și suntem siguri că vizitatorii din toată lumea vor descoperi ospitalitatea și autenticitatea basarabeană, vor descoperi bucatele tradiționale, respectiv cozonacul pufos și gustos de casă și prăjiturile de sărbători și, nu în ultimul rând, atmosfera de sărbători tradiționale.

Tocmai de aceea, la majoritatea pensiunilor se organizează cursuri de gătit sarmale, colțunași, plăcinte și cornulețe cu dulceață.

La crame, pe lângă vizitele standard si degustările de vinuri foarte apreciate, în perioada de iarnă, turiștii vor avea un program divers de evenimente muzicale, tururi cu bicicleta sau competiții sportive în galeriile subterane, unice in lume.

Articolul continuă mai jos. Îți place?

Urmărește Colțișor de România și pe facebook

Republica Moldova este o destinație care trebuie descoperită și savurată pe îndelete, cu zone și locuri frumoase, interesante, fiecare cu specificul său, dar care au un numitor comun: dorința de a valorifica potențialul turistic și de a se poziționa ca o destinație atractivă și autentică pentru vecinii Moldovei care sunt și cei mai apreciați oaspeți.

Printre cramele care pregătesc activități speciale pentru sărbători dar și pentru vacanțele de iarnă, se numără Asconi Winery, unde vizitatorii vor descoperi un târg cu dulciuri, mezeluri afumate produse chiar în bucătăria acesteia și suveniruri, Castel Mimi, unde pe toată perioada decembrie 2019 – februarie 2020 vor avea loc concerte și un târg de iarnă, dar și Atu Winery, care propune o abordare modernă și organizează cursuri de grafitti, dar și petreceri cu vin fiert.

Cunoscută pe plan mondial pentru cea mai mare colecție de vinuri – peste 1.500.000 de sticle – crama Mileștii Mici are o serie de propuneri inedite pentru vizitatori: tururi cu bicicletele și ATV-urile, un maraton subteran și un festival internațional de muzică ce vor avea loc în galeriile subterane ale vinăriei.

Mileştii Mici, aflată la marginea Chişnăului, deţine cea mai mare colecţie de vinuri din lume, fapt atestat de Guiness Book. Aici, ca şi la Cricova, tot lângă Chişnău, se află adevărate oraşe subterane, unde se depozitează zeci de mii de sticle.

La Chateau Purcari, pe lângă ofertele standard, vizitatorii vor putea asculta muzică live, colinde și vor primi cadouri speciale din partea casei.

La Chateau Vartely, de Crăciun și de Revelion, puteți participa la un program festiv ce include muzică bună, colinde, show de lumini, vinuri și preparate delicioase.

În acest an, Cricova vine cu oferte speciale pentru petrecerile corporate, îndemnând oaspeții să petreacă o seară de neuitat în vestitele galerii subterane.

Pensiunile din Orheiul Vechi, precum Eco Resort Butuceni, Casa din Lunca, Villa Roz, Casa de sub Stâncă, Valea Stâncii oferă masterclassuri meșteșugărești și de gătit, programe folclorice, bucate tradiționale savuroase, plimbări cu trăsura sau sania trasă de cai și sunt deschise pentru a personaliza concediul fiecărui oaspete.

Turistii pot face o escapadă în regiunea de sud a Republicii Moldova, la pensiunile din Văleni unde gazda le va fi „boonika” din spectacolele Zdob și Zdub sau chiar în Găgăuzia, o regiune cu specific cultural, bucate și tradiții găgăuze.

Iar cei pasionați de vânătoare și pescuit se pot caza la pensiunea Hanul lui Hanganu unde Nistrul înghețat se va transforma într-un veritabil patinoar.

Turiștii români, fermecați de frumusețile Republicii Moldova, pot opta să fie cazați în Chișinău și să meargă în excursii zilnice organizate la cramele din apropierea Capitalei, sau pot să se cazeze la numeroasele pensiuni complet renovate și modernizate existente în Republica Moldova.

Comoara neştiută a Republicii Moldova o reprezintă aşa numitele toltere (stânci) ale Prutului. Acestea sunt nişte formaţiuni calcaroase de tip recif, risipite pe o distanţă de circa 200 km de-a lungul Prutului de Mijloc. Încep din apropiere de Criva, aproape de întretăierea graniţelor României, Ucrainei şi Republicii Moldova, şi continuă până la Cobani, la sud de lacul de acumulare Costeşti. Aici, la Cobani, se află un teren de aproximativ 1.600 de ha, numit Suta de Movile, şi care este singurul loc din Europa unde sunt concentrate într-un număr atât de mare de recife submarine ale mărilor Tortoniană şi Sarmatică. Această vale face parte din rezervaţia „Pădurea Domnească”. Această rezervaţie adăposteşte cea mai veche pădure din lunca Prutului dar şi o serie impresionantă de monumente ale naturii: un şir de toltere care formează un brâu coralier din regiunea Prutului, reciful Stânca Mare, Cheile Buteşti (un canion săpat de râul Camenca), defileul Duruitoarea-Văratic (grote, cascade), colonia de bâtlani „Ţara Bâtlanilor”lacul La Frontal, o perlă seculară unde arborii ating înălţimi record.

Costul pentru o vacanță de 4 zile care include tururi la crame și cazare la un hotel de 4 stele pornește de la 360 euro, iar pentru cazare la o pensiune rurală și participarea la diferite cursuri de gătit și activități conexe poate începe de la suma de 240 euro.

Așa că, nu mai stați pe gânduri. Hai să mergem într-un sejur frumos și memorabil în Republica Moldova de sărbătorile de iarnă.