Rânca este o stațiune în curs de dezvoltare, aflată în județul Gorj, România, situată la 1.600 metri altitudine, la poalele vârfului Păpușa în Munții Novaciului din Masivul Parâng, la 18 km de orașul Novaci pe șoseaua Transalpina (DN67C), drum care este modernizat și întreținut până în stațiune chiar și pe timp de iarnă.

Iarna se poate urca la Rânca doar dinspre Novaci, Transalpina fiind închisă pe timpul iernii dinspre Obârșia Lotrului -Voineasa.

Stațiunea montană Rânca dispune de trei pârtii de ski toate dotate cu teleski; una pentru începători poziționată pe Muntele Corneșul și dotată cu nocturnă poziționată în centrul stațiunii și una pentru avansați care continuă peste vârf. Cea de-a treia este un babyski poziționat la intrarea în staţiune dotat cu nocturnă. În prezent se lucrează și la cea de a 4-a pârtie.

Rânca mai dispune de un telescaun ce deservește trei pârtii de ski care se află la poalele Vârfului Păpușa. Sezonul schiabil începe în luna noiembrie și se termină în luna mai.

La Rânca și în zonele din jurul stațiunii curenții de aer favorizează zborul cu parapanta. Vârful Păpușa, Vârful Măgura, Vârful Cerbul sunt doar câteva din locațiile folosite de amatorii de zbor cu parapanta. Turismul de aventură câștigă din ce în ce mai mult teren în România.

Articolul continuă mai jos. Îți place?

Urmărește Colțișor de România și pe facebook

Stațiunea Rânca este una dintre cele mai iubite destinații turistice de la munte. Accesibilă aproape de cea mai înaltă cotă a Transalpinei, aceasta oferă o posibilitate de evadare departe de agitația marilor orașe într-o zonă cu aer curat și numeroase oportunități pentru amatorii de ski. De fapt marele avantaj pe care Rânca îl are este că aici poți veni și vara și iarna la fel de bine, bucurându-te de priveliștea minunată a muntelui și de clipele de liniște și relaxare.

Până prin 1930 la Rânca nu exista mare lucru iar despre turism nici nu se putea vorbi. Însă în perioada interbelică, mai exact în 1930, directorul Băncii Gilortul, un anume Dumitru Brezulescu, s-a folosit de resursele instituției pe care o conducea pentru a pune bazele primelor amenajări turistice de aici. Mai întâi au fost ridicate câteva cabane, fiecare dispunând de câte cinci camere. Mai apoi, prin 1937, a fost terminată și dată în folosință o cabană mai mare.

Oarecum trecută pe plan secund față de stațiunile mult mai mari de pe Valea Prahovei, Rânca a rămas totuși un obiectiv turistic important, mai ales în contextul în care sub domnia Regelui Carol al II-lea, Transalpina a fost refăcută, permițând circulația vehiculelor ușoară și a mașinilor până la cota 1650, acolo unde se află Stațiunea Rânca. În perioada comunistă aici s-au mai ridicat câteva cabane aparținând OJT, Universității Craiova și o alta aparținând sindicatelor minerilor din Oltenia. Însă abia după Revoluția din 1989 Rânca a început să se dezvolte din nou.

Rânca este o locație extraordinară iarna. Pasionații sportului alb vin aici din toate colțurile țării pentru că stațiunea dispune de cinci pârtii de ski absolut excelente. În plus, patru dintre ele au un grad de dificultate mic și toate sunt dotate cu teleschi iar pârtia M1 dispune chiar și de nocturnă. Deci dacă vreți să vă perfecționați într-ale schiatului, Rânca e alegerea ideală, asta cu atât mai mult cu cât aveți la dispoziție și numeroase puncte de închiriere echipamente de ski iar cei mici se pot bucura de partide de săniuș.

Vara, chiar dacă pârtiile ies din discuție, stațiunea Rânca este departe de a fi plictisitoare. Echipați-vă de drumeție și plecați în explorarea lacurilor glaciare, a vârfurilor Parângul Mare și Setea Mare dar și a malurilor lacului de acumulare Vidra. Iar dacă vreți să vedeți ceva deosebit, vizitați Mânăstirile Polovragi și Crasna.

Stațiunea montană Rânca se găsește la doar 62 de km de orașul Târgu Jiu iar drumul până în stațiune este accesibil cu orice tip de autovehicul pe timp de vară. Iarna însă situația se schimbă și accesul se face doar dinspre Novaci și doar cu mașini echipate de iarnă.

În Rânca există multiple oportunități de cazare, pentru toate buzunarele, de la spații pentru întinsul cortului până la pensiuni și chiar un hotel. Deși prețurile sunt puțin mai mari decât într-un oraș, aici aveți la dispoziție și magazine de unde vă puteți face micile aprovizionări  dar dacă alegeți să vă ”cazați” la cort e bine să vă pregătiți haine groase și saci de dormit pentru că la altitudinea aceasta, chiar și vara, noaptea temperaturile nu urcă peste 10-12 grade Celsius.

Hai să vedem ce ne oferă Stațiunea montană Rânca de Crăciun și de Anul Nou 2020?!?!

  1. Pensiunea Casa Ancuței – 4 stele.

Pensiunea Casa Ancuţei se află la 100 de metri de pârtia de schi din Rânca şi oferă camere cu balcon, TV cu ecran plat, zonă de relaxare şi baie cu duş. Conexiunea WiFi este gratuită în zonele publice.

Pensiunea Casa Ancuţei oferă facilităţi gratuite de tenis de masă şi biliard, precum şi o saună, disponibilă la un cost suplimentar. În grădină există un loc de joacă pentru copii, o zonă de relaxare şi facilităţi de grătar.

La 150 de metri puteţi găsi un magazin alimentar. Cea mai apropiată staţie de autobuz este la 300 de metri. Din apropiere pornesc mai multe trasee de drumeţii.

2. Vila Iunona – 3 stele.

Vila Iunona este situată în staţiunea Rânca, la 5 minute de mers cu maşina de pârtiile de schi, şi oferă acces gratuit la internet Wi-Fi, o terasă şi facilităţi de grătar.

Toate camerele sunt mobilate practic şi includ TV cu ecran plat cu canale prin cablu şi baie privată cu cadă sau duş şi articole de toaletă gratuite.

Oaspeţii îşi pot pregăti masa într-o bucătărie comună bine utilată şi se pot relaxa într-un lounge comun. Alte facilităţi includ o sală de mese spaţioasă şi un loc de joacă pentru copii.

Proprietatea oferă parcare gratuită, iar cea mai apropiată staţie de autobuz este la 200 de metri.

3. Pensiunea Roka – 3 stele.

Pensiunea Roka oferă camere și apartamente în Rânca. Proprietatea are un lounge comun și o grădină amenajată cu facilități de grătar.

Pensiunea se află la o plimbare de 5 minute de stațiunea de schi Rânca și la 15 km de Transalpina.

Toate camerele pensiunii au dulap, TV și baie privată, iar unele au chicinetă cu cuptor.