Sunt mai mulți aceia care nu numai că ne-au vorbit dar au și făcut dovada că încurajând și promovând tradițiile satului românesc, turismul rural, ele pot fi rețete de mare succes pentru români dar și pentru străini. Ne-a făcut o demonstrație pe această temă Prințul Charles al Marii Britanii care, îndrăgostit de farmecul inconfundabil al satelor transilvane, a dezvoltat această mare pasiune într-o afacere de mare succes.

Exemplul nu este singular. Venim astăzi cu un alt exemplu izvorât din localitatea Cund din județul Mureș unde, o familie de nemți, s-a îndrăgostit iremediabil de această zonă și a creat la Valea Verde o mare atracție turistică pentru străini.

Povestea celor doi cetățeni germani a început în 2003. Când Ulrike și Jonas Schäfer, așa se numesc personajele noastre, se întâlnesc și se îndrăgostesc în Hamburg, Germania. Jonas este un antreprenor de succes, fost inginer de sunet și producător muzical ce conduce o casă de discuri și o editură, fiind managerul mai multor artiști și compozitori. Ulrike are un master în asistență socială și este implicată politic, încercând să aducă schimbarea în comunitate.

Cei doi pleacă într-o excursie în micul sat transilvănean Cund, unde tatăl lui Jonas, Klaus, lucrează ca asistent social. Klaus a ajuns pentru prima dată în România în decembrie 1990, cu ajutoare pentru spitalul de copii din Sighișoara, devenind tot mai fascinat de Transilvania.

Turismul eco ar putea face din România o destinaţie de vacanţă cunoscută în toată lumea.

Articolul continuă mai jos. Îți place?

Urmărește Colțișor de România și pe facebook

În Cund, zgomotul maşinilor este înlocuit de ciripitul păsărilor, iar casele viu colorate par desprinse dintr-o carte cu poveşti. O familie de germani îi cucereşte pe turişti cu mâncarea gourmet. Locul este deja celebru pentru trufele culese din pădurea din apropiere. Bucătarul-şef este responsabil şi de meniul Prinţului Charles, atunci când acesta ajunge în România.

La 30 de kilometri de Sighişoara, pe un drum şerpuit, care trece peste dealuri şi ajunge chiar în inima pădurii, se dezvăluie o aşezare pitorească, desprinsă din poveştile bunicilor.

Cund este un sat săsesc cu o istorie de aproape şapte sute de ani, unde timpul pare să fi stat în loc. Aici, smartphone-ul nu prea are semnal, aşa că turiştii uită de internet şi se bucură din plin de tot ce îi înconjoară.

De liniştea şi buna dispoziţie a turiştilor din Cund se ocupă Jonas si Ulrike Schaefer, doi nemţi care au dat Germania pe satul din inima Transilvaniei.

Au deschis aici un resort în care spiritul tradiţional săsesc se simte în fiecare piesă de mobilier, dar şi în preparatele pe care cei doi soţi le pregătesc.

Jonas este unul dintre bucătarii prinţului Charles, atunci când vine în România. Pentru celebrele sale Ouă Benedict, foloseşte doar produse naturale: brânză maturată în sat, ouă de la o fermă locală şi trufe din pădurea din apropiere, pe care le pot culege chiar turiştii.

Iar pasionaţii de echitaţie găsesc un platou special amenajat, la doar câţiva kilometri de Cund. Zona ascunde şi alte comori.

Preţurile pentru o noapte de cazare în satul săsesc încep de la 350 de lei.

Viața este simplă și autentică în Cund, satul saxon plin de istorie, iar așa începe o călătorie cu adevărat inspirațională.

Încurajat de soția lui să-și urmeze inima și să își deschidă noi orizonturi, Jonas și Ulrike se mută în Transilvania pentru a continua munca lui Klaus. În prezent, Ulrike își termină MBA-ul și a publicat o carte despre sistemul de asistență socială din România. Din 2005, cei doi s-au dedicat, prin Valea Verde, dezvoltării turismului rural făcut cu responsabilitate. Și cu multă pasiune.

Jonas și Ulrike au găsit în Cund peisaje frumoase, o cultură bogată și diversă, relaxare și întinerire și un puternic sentiment al comunității. Și cu dragostea lor de frumos, de natural, de viață nealterată au construit un minunat COLȚIȘOR DE ROMÂNIA. Pe care îl iubesc și îi fac reclamă de parcă ar fi români get-beget.

Iată cum descriu acum Jonas și Ulrike satul în care locuiesc și ce cred ei că i-ar atrage la Cund pe cei veniți în vacanță:
“Vă invităm să vă bucurați de un sat cu adevărat special care a devenit casa noastră departe de casă. Vă promitem că aici zilele trec mult mai încet, oferindu-vă răgazuri în care să vă puteți destinde și savura lucrurile importante în viață, împreună cu familia și prietenii…”

Și, cei doi, nu se sfiesc să-i îndemne pe turiști să descopere Transilvania și localitatea Cund.

Pe fundalul maiestuos al Carpaților, la capătul unui drum care șerpuiește printr-o pădure bătrână, pitorescul sat Cund, cu casele sale colorate, strălucește ca o bijuterie ascunsă. De-a lungul secolelor, a amestecat tradiții germane, românești și maghiare – iar rezultatul este un amestec fascinant al culturilor, vizibil în arhitectura caselor tradiționale sau în alura saxonă a Bisericii Sfântul Nicolae.

Dacă vă plac plimbările prin natură, primăvara vă vor ține companie păpădiile și livezile înflorite, vara sunteți însoțiți de vânturei care survolează dealurile verzi din albastrul senin al cerului, toamna puteți merge la vânători de trufe, iar iarna, dealurile înzăpezite sunt locuri perfecte pentru aventură. În jurul satului, pe o rază de o sută de kilometri, regiunea este foarte bogată în frumuseți naturale și monumente culturale (biserici fortificate, muzee sătești etc).

Pe un asemenea fundal fascinant Klaus și Ulrike s-au apucat să restaureze mai multe case din Cund făcând din ele niște adevărate minunății.

Klaus și Ulrike au petrecut mulți ani renovând cele mai frumoase case țarănești pe care le poți descoperi în Transilvania, oferindu-le o nouă viață. Astăzi, oaspeții lor se pot bucura de patru apartamente confortabile situate lângă restaurant, fiecare dintre ele având propria intrare separată și o terasă spațioasă.

Cei care caută un pic mai multă independență, precum și un contact mai direct cu viața rurală transilvăneană, vor fi fermecați de camerele duble sau casele săsești renovate din sat (la o distanță de 300-400 de metri de Restaurantul Valea Verde). În procesul de restaurare, Klaus și Ulrike au încercat să infuzeze tradiția cu elemente moderne, linia directoare fiind dată de păstrarea accentelor locale (sobe, mobilier din lemn masiv), să reintegreze valori vechi în viața modernă și să nu piardă din vedere niciun detaliu.

Toate casele sunt licențiate de către Autoritatea Națională pentru Turism și sunt clasificate cu 2-3 margarete.

Una dintre piesele de rezistență de la Valea Verde este Restaurantul.

În Restaurantul Valea Verde Klaus și Ulrike și-au dorit să creeze o atomosferă relaxată și primitoare, dar și rafinată.

Restaurantul este amplasat într-un vechi hambar restaurat și, o spune toată lumea care a fost cel puțin o dată acolo, că este locul perfect să te relaxezi și să savurezi un prânz sau o cină delicioasă, la finalul unei zile de explorări prin Transilvania.

Oaspeții care caută un pic mai multă intimitate pot lua masa în pavilionul adiacent, în care încap maxim 12 persoane, în timp ce lounge-ul, cu vedere la dealurile dimprejur, poate găzdui până la 90 de persoane.

Atunci când vremea permite, turiștii se pot bucura de servirea mesei în aer liber, în curte sau în jurul lacului. Sau, de ce nu, ca și experiență culinară inedită, chiar în mijlocul naturii, într-o poiană frumoasă sau pe o costișă de unde puteți admira în zilele foarte senine chiar și Munții Carpați.

CHEF-ul DE LA VALEA VERDE
Jonas Schäfer, gazda și chef-ul de la Valea Verde, își răsfață oaspeții cu o abordare modernă a bucătăriei rurale, folosind doar cele mai proaspete ingrediente locale.

Explorându-și rădăcinile culinare franțuzești și mediteraniene, Jonas combină incrediente locale în stilul său unic. Se concentrează pe
mâncăruri pline de savoare, pe care le însoțește cu vinuri românești din colecția extraordinară aflată în pivnița de la Valea Verde.

Munca lui Jonas Schäfer, a soției lui, Ulrike și a echipei de la Valea Verde a atras atenția criticilor internaționali din Austria, Germania, Marea Britanie și Scandinavia, ce au recomandat Valea Verde ca fiind o destinație extraordinară pentru cei care iubesc mâncarea și vinurile!

Meniurile la Restaurantul Valea Verde
În fiecare zi meniul fix, preparat din produse locale delicioase, are trei, cinci sau șapte feluri. Dacă aveți cerințe speciale, vă rugăm să ne spuneți și vom face tot posibilul să vă răsfățăm.

Prânz – două feluri @ 15 euro
Prânz /Cină – trei feluri @ 25 euro

Cină – cinci feluri @ 32 euro
Cină – șapte feluri @ 40 euro

Restaurantul Valea Verde se mândrește cu presigiosul „Blazon pentru excelență în servicii și ospitalitate” al Chaîne des Rôtisseurs. Chaîne des Rôtisseurs este cea mai veche și mare asociație culinară din Franța ce adună în jurul mesei entuziaști ai artei culinare din întreaga lume. Ulrike și Jonas Schäfer,  membri și ei ai Chaîne des Rôtisseurs, sunt mereu încântați să întâmpine la Valea Verde Confrères et  Dames de la Chaîne. 

Klaus și Ulrike se mândresc că fac parte din mișcarea Slow Food, punând accent în bucătăria noastră pe produse locale și sustenabile. Mișcarea, fondată de Carlo Petrini în 1986, în Italia, s-a extins de atunci în întreaga lume. Alternativă la fast food, își propune să păstreze bucătăria tradițională și regională și încurajează creșterea plantelor, semințelor și animalelor caracteristice ecosistemului local.

Pasiunea celor doi nemți de la Cund pentru mâncarea delicioasă și produsele locale este însoțită de dorința de a selecta cele mai interesante vinuri românești și internaționale.

În meniul de vinuri veți descoperi o selecție de vinuri care se schimbă constant. Piața românească de vinuri a evoluat enorm și începe să câștige din ce în ce mai multă recunoaștere internațională. Au selectat soiuri locale, precum Fetească Albă, Fetească Regală, Fetească Neagră, Șarbă,
Crâmpoșie, Tămâioasă Românească, Novac sau Negru de Drăgășani. În secțiunea destinată vinurilor internaționale, au adunat vinuri din majoritatea marilor regiuni viticole. Cu toate acestea, lista este foarte personală și are un focus pe regiuni viticole emergente precum Portugalia, Africa de Sud sau Bulgaria. Puteți sta însă liniștiți, veți găsi oricând un și Barolo minunat sau niște Bordeaux și Sauternes excelente!

Iubitorii de vinuri spumante vor gasi o selecție interesantă de vinuri spumante românești, Cremant-uri franțuzești, niște șampanii care vă vor entuziasma (chiar și șampanii Grower), Prosecco și alte câteva
tipuri!

În fiecare seară, vă recomandăm un wine pairing pentru meniu, din vinuri românești excelente, dar, de asemenea, nu ezitați să cereți și o selecție personalizată.

Combinația unică dintre decorul spectaculos, izolarea satului, casele pline de personalitate ce oferă oaspeților spațiu și intimitate, serviciile de calitate și experiența gastronomică excelentă fac din Valea Verde locul perfect pentru o gamă largă de evenimente. De la evenimente corporate (team-building-uri, traininguri), la evenimente personale (nunți, botezuri) sau spirituale (workshop-uri de mindfulness, retreat-uri pentru yoga), gazdele asigurându-vă că veți avea parte de o experiență excelentă.

Am făcut o afirmație la începutul acestui articol asupra căreia o să revenim fiindcă este una esențială și ține de farmecul inconfundabil al acestei destinații turistice.

Timpul petrecut la Valea Verde are o viteză intenționat mai mică față de ritmul galopant din care vreți să evadați, pentru a vă permite să vă relaxați și să descoperiți lucruri noi. Cu toate acestea vi se va părea mereu că a trecut prea repede.

Dacă sunteți un visător, puteți merge în pădure pentru birdwatching. Dacă sunteți un explorator, pădurea vă așteaptă pentru o vânătoare de trufe sau o drumeție pe dealuri. Dacă sunteți o persoană și mai sportivă, puteți alege să călăriți sau să descoperiți noi trasee pentru biciclete. Dacă sunteți un călător gourmet, mergeți să vizitați crama Villa Vinéa sau artizanii de brânză. Dacă sunteți pasionat de tradiții, participați la turul despre meșteșuguri și descoperiți biserica Sfântul Nicolae. Dacă vreți doar să stați într-un loc și să vă relaxați, aduceți-vă o carte în restaurant sau într-unul dintre pavilioane și apoi, de ce nu, faceți niște mișcare în Valea Verde Gym.

Cei care au fost prezenți la Valea Verde au rămas impresionați de tot ce se întâmplă acolo. Am ales două dintre activitățile care i-au fascinat cu totul.

Observatorul din pădure

Frumusețea extraordinară a Transilvaniei rurale este completată perfect de numeroasele animale sălbatice care trăiesc în pădurile străvechi. Vă garantăm că observarea acestora în habitatul lor natural este o experiență de neuitat! În parteneriat cu asociația locală a pădurarilor, gazdele acestei locații le oferă oaspeților șansa de a explora și observa natura și animalele sălbatice din pavilionul construit special. Uneori, veți avea surpriza să vedeți și urși!

Drumețiile pe cele mai frumoase trasee

Klaus și Ulrike sunt norocoși să aibă aproape unele dintre cele mai frumoase trasee, păduri, dealuri și văi din regiune. Asta face din Valea Verde nu doar unul dintre cele mai bune locuri de cazare din Transilvania, ci și baza ideală pentru a descoperi flora și fauna din această parte unică a Europei – inclusiv prin plimbări cu ghid în care veți putea culege ierburi sălbatice. Evident, gazdele că vor pregăti un prânz la pachet sau chiar și un picnic într-un punct de belvedere din care puteți admira frumusețea uluitoare a acestor locuri.

Sincer, am putea vorbi mult și bine despre acest loc minunat. Dar credem noi că, cel mai bine ar fi, să ajungeți acolo. Vă dăm și coordonatele de contact, fiindcă, dacă nu ajungeți la Valea Verde nici nu știți ce pierdeți.