Probabil că ai trecut odată, cu maşina, pe lângă satul Prejmer. Poate că te-ai şi oprit să admiri peisajul şi să iei o pauză de condus şi să faci poze. Dacă ai bunici care ştiu legendele locului, atunci poate ai şi vizitat câte ceva. Indiferent care dintre scenariile de mai sus ţi se aplică, iată o radiografie a satului Prejmer, cunoscut de-a lungul istoriei şi ca satul cu 1.000 de izvoare.
Nu se ştie exact când a apărut satul Prejmer sau care a fost prima sa denumire oficială. Se presupune că numele provine de la termenul celtic „prejmir”, care înseamnă „printre izvoare”. Totuşi, numele seamănă şi cu cuvântul de origine slavonă „premo” sau „prejneţ”, adică „înainte de Ţara Secuilor”. A fost menţionat pentru prima oară în 1213, care scoate în evidenţă calitatea produselor agricole din zonă. Aceasta este o mică parte din istoria satului. Să aflăm mai multe despre trecutul şi prezentul său.
Pentru că satul a avut cândva şi o denumire săsească, Walachische Kirche, localnicii se mândresc cu originile lor. Sunt ospitalieri iar, când se aşează la vorbă, încep să povestească legende medievale. Comuna şi satul cu acelaşi nume dispun de un număr foarte mare de izvoare de apă în care se găsesc păstrăvi. Aşa că, da, dacă ajungi acolo merită să încerci o păstrăvărie.
Totuşi, nu izvoarele pun Prejmerul pe harta sud-estului Europei. Satul este reşedinţa celei mai întinse biserici fortificate, adică locul unde legendele medievale ale bătrânilor prind viaţă. Cea mai veche biserică din Ţara Bârsei are vizibile influenţe săseşti a fost construită în 1218 de către cavalerii teutoni. Cetatea Ţărănească construită în jurul unei alte biserici are ziduri înalte de 12 metri şi foarte multe camere de dimensiuni mici, ce trebuiau să servească ca adăposturi pentru localnici în faţa invaziei turcilor. Cetatea are un puternic iz gotic şi face parte din patrimoniul cultural internaţional UNESCO.
Cetatea Prejmer, cunoscută şi sub denumirile de ”Cetatea Ţărănească” sau ”Cetatea Bisericească din Prejmer” este amplasată în mijlocul comunei Prejmer, la aproximativ 16 km de Braşov.
Cetatea țărănească de la Prejmer care adăposteşte Biserica Fortificată din localitate este una dintre cele mai bine păstrate fortificaţii din Europa, dar şi cel mai vechi monument istoric din Braşov. Este printre puţinele care nu au fost dărâmate de comunişti, ci din contră. Chiar Nicolae Ceauşescu a dat bani pentru restaurarea ei.
Cetatea a fost construită în 1211 de către Cavalerii Teutoni, în stil gotic şi este înscrisă pe lista patrimoniului cultural modial UNESCO.
Ridicarea bisericii Sfintei Cruci a fost începută de ordinul Cavalerilor Teutoni în anul 1218, construcția având la bază un plan în cruce greacă cu abside încheiate poligonal.
După alungarea Ordinului de către regele ungar Andrei al-II-lea, înălțarea bisericii a fost continuată în stilul gotic. În 1240 comunitatea din Prejmer a trecut sub patronajul abației cisterciene din Carta.
Adevărații constructori ai acestei cetăți bisericești sunt țăranii sași, stabiliți în acele timpuri și în Țara Bârsei, parte integrantă a Transilvaniei. Aici, la marginea estică a teritoriului coloniștilor sași, locuitorii comunei Prejmer au fost expuși în permanență atacurilor. începand cu anul 1421, după prima invazie a turcilor în Transilvania, s-a început consolidarea fortificațiilor cetății.
Pentru a se apăra de invaziile turceşti, locuitorii aşezării, la origine saşi, construiesc în secolul al XV-lea zidurile Cetăţii Ţărăneşti. Cetatea are forma unui cerc care înconjoară Biserica Evanghelică, ziduri înalte de 12 metri şi groase de 3-4 metri.
Nu îţi va fi greu să o găseşti şi nu vei rămâne neclintit în faţa grandoarei sale, căci biserica este înconjurată de ziduri de apărare în formă circulară. Te va frapa poate faptul că acest zid este căptuşit la interior de aproximativ 300 de camere, mai precis 274 de camere, câte una pentru fiecare casă și familie din sat. Acestea au avut rol de adăpost pentru oameni, depozit pentru provizii sau arme.
Cetatea a fost atacată de 50 de ori de turci. Se spune că cetatea a picat o singură dată în mâinile duşmanilor, dar doar pentru că veniseră ca prieteni, iar după ce au pătruns în cetate s-au transformat în cuceritori.
Cetatea Prejmer este singurul obiectiv turistic din România care a primit trei stele în Ghidul Verde Michelin, destinat turismului.
Biserica Neagră din Braşov a mai primit două stele, iar tot aceeaşi distincţie o are şi capitala. „Din ce ştim este singurul obiectiv turistic din ţară care a obţinut 3 stele în Ghidul Verde Michelin. Este un ghid pentru turiştii cunoscutori, iar cam 10-15% dintre vizitatorii noştri vin după ce au citit acest ghid. Anul trecut am avut peste 60.000 de turişti“, ne-a declarat Silvia Zeimes, managerul Cetăţii Prejmer.
Atracţiile fortificaţiei
Biserica adăposteşte unul dintre cele mai vechi altare din Transilvania, pictat în secolul al XV-lea, dar şi multe alte atracţii unicat. „Cetatea Prejmer este cea mai veche biserifică fortificată din Ţara Bârsei.
Una dintre atracţii este stuparul de cămăruţe care este unic. Sunt practic 274 de încăperi mici, câte una pentru fiecare familie din sat. Numărul camerei era acelaşi cu al casei, de aceea toate sunt numerotate. Aici se adăposteau oamenii în cazul unei invazii.
De asemenea Drumul Străjii pe lângă zidurile cetăţii este foarte bine păstrat, iar în cazul altor fortificaţii el nu mai există.
Mai este şi Orga Morţii, practic o scândură cu cinci puşti pe o parte şi cinci pe alta, care se rotea şi devenea o adevărată mitralieră. Era folosită atunci când cetatea era atacată“, a mai spus Silvia Zeimes.
Din 1992 cetatea aparţine Fundaţia Saşilor Transilvăneni.
Citeste mai mult: adev.ro/pbb8fz