Revelionul sau Anul Nou este ziua ce marchează începutul unui nou an calendaristic. Cei mai mulți fac petreceri de la care nu lipsesc șampania și artificiile.

Data de 1 ianuarie a fost stabilită ca început de an în 1691, de către Papa Inocențiu al XII-lea. Termenul de Revelion (Anul Nou) provine din limba franceză – revellion – un derivat de la verbul reveil care înseamnă trezire.

Până la această dată, noul an era marcat de sărbătoarea Crăciunului. De Crăciun se organizau mese festive.

Una dintre lucrurile importante care trebuie să se întâmple în noaptea de Anul Nou este să bei o cupă de șampanie sau de vin spumant.

Bea şampanie la 12 noaptea pentru a avea parte de belşug. Poate fi și vin spumant. Important e să bei paharul până la fund şi toate dorinţele pentru noul an se vor îndeplini.

Articolul continuă mai jos. Îți place?

Urmărește Colțișor de România și pe facebook

Probabil că mai sunt mulți care încă nu știu că șampania este doar o denumire preluată popular a vinului spumant, la fel cum încălțările sport au preluat numele de adidași datorită asocierii cu numele producătorului de încălțăminte sport Adidas, sau ca rimelul, care are de fapt denumirea de mascara însă a fost reținut așa după ce a fost întâi produs de către compania Rimmel London.

Vinul spumant a fost reținut sub numele de șampanie deoarece acesta are originile în regiunea franceză Champagne, unde au fost și încă sunt produse marile vinuri spumante ale lumii. Dar asta nu înseamnă că celelalte vinuri spumente nu pot ajunge la nivelul lor. Ci din contră! Unele pot avea chiar aceeași calitate ca a spumantelor din Champagne și au și marele avantaj de a avea prețuri mult mai abordabile decât al celor din celebra regiune franceză.

Vin spumant românesc

Deși nu suntem Franța, avem regiuni viticole ce sunt foarte asemănătoare celor franțuzești, astfel și oferta de spumante de la noi devenind foarte bună. Se produc efervescente în stil șampanie, dar și vinuri cu bule vinificate în stil italian. Sunt folosite soiuri internaționale de struguri, dar și soiuri autohtone, precum Busuioacă de Bohotin, Crâmpoșie sau Tămâioasă Românească.

Printre vinurile spumante de la noi ce ating foarte aproape calitatea celor din Champagne sunt cele obţinute exact după aceleaşi procedee ca şi şampania originală, folosind de multe ori și soiuri de struguri populare pentru spumant: Chardonnay, Pinot Noir sau Pinot Meunier.

Mai jos aveţi propunerile noastre de spumante ce am putea spune că imită perfect calităţile şampaniei originale.

Spumant Blanc de Blancs, Domeniile Panciu – preț 72 lei

Spumantul Blanc de Blancs de la Domeniile Panciu este un vin spumant obținut din Chardonnay și produs prin metoda clasică. Fermentarea la sticlă şi maturarea de minim 18 luni oferă vinului arome de flori albe de câmp, pâine proaspătă, citrice şi note minerale. În gustul complex, proaspăt şi echilibrat regăsim un mix de nuanţe de mere verzi, pere, pomelo şi nuci prăjite. Este recomandat a fi servit alături de stridii, caviar de sturioni, homar, brânzeturi cremoase fine.

Spumant Clarus Brut, Balla Geza – preț 50 lei

Clarus 2015 de la Balla Geza este un vin spumant obținut prin metoda tradițională de producere a șampaniilor și singurul spumant produs din soiul Mustoasă de Măderat. Spumantul Clarus are o perlare deasă și măruntă, iar olfactiv prezintă arome de citrice și mere. Gustul este echilibrat, efervescent și fin, cu aromă ușoară de grapefruit galben. Poate fi servit alături de aperitive și preparate pe bază de pește.

Spumant Carassia Rose, Carastelac – preț 65 lei

Unii spun că spumantul Carassia Rose Brut 2014 este unul din cele mai reușite spumante de la noi, însă se luptă pentru titlu cu Blanc de Blancs-ul produs de Domeniile Panciu. Produs din Pinot Noir prin metoda tradițională de realizare a șampaniei, culoarea sa este de roz somon, iar perlajul este fin și persistent. În gust descoperim arome de zmeură și fragi proaspeți, dar și arome ce ne duc cu gândul la brioșe, ce sunt datorate maturării spumantului în sticlă. Poate fi servit alături de rață, somon, ciuperci sau preparate thailandeze.

Spumant dulce Panciu Riserva, Domeniile Panciu – preț 35 lei

Spumantul Panciu Riserva de la Domeniile Panciu este un vin spumant dulce obţinut din struguri de Muscat Ottonel prin tehnologia italiană Asti, metodă specială de fabricare a spumantelor din struguri aromaţi. Spumantul din Muscat Ottonel are o aromă deosebită de fructe tropicale, cu note intense de busuioc şi trandafir, ce surprind imediat după ce este turnat în pahar. Se recomandă a fi servit alături de deserturi pe bază de frişcă, torturi de ciocolată sau chiar îngheţată.

Revelionul sau Anul Nou – superstiții sau tradiții?

Se spune că, dacă vrei să-ți meargă bine în anul ce urmează, este bine să ții cont de câteva lucruri:

– să ai bani în buzunar la trecerea dintre an

-să bei dintr-o dată și până la fund o cupă de șampanie

– să mănânci pește la masa de Revelion

– să nu mai ai nicio datorie

– să porți ceva de culoare roșie

– să mănânci 12 boabe de strugure sau de stafide

– nu este bine să împrumuți bani în prima zi a noului an

– să-ți pui o dorință pe care să nu o spui nimănui

– să aprinzi o lumânare/candelă care să ardă până dimineața

– după miezul nopții deschide larg ferestrele pentru ca tot răul să fie alungat din locuință.