Deși locul pe care vi-l prezentăm astăzi – o excelentă idee de weekend sau vacanță petrecute într-un loc fermecător – are o oarecare vechime de când a fost construit dar mult prea puțin români (și străini) știu de el. Satul de vacanță Frații Jderi – Utopia Verde, fiindcă despre el este vorba, este o idee minunată transpusă în practică acum mai bine de 20 de ani în localitatea Păscoaia, pe firul Lotrului între orașul Brezoi și comuna Păscoaia.

Cum ajungem la satul de vacanță Frații Jderi – Utopia Verde?

Pe cât e de puțin cunoscut locul ăsta, pe atât de ușor accesibil e. Frații Jderi – Utopia Verde se află pe Valea Lotrului în satul Păscoaia iar din București faci doar trei ore sau trei ore și jumătate mergând pe valea Oltului. La Brezoi faci stânga pe Valea Lotrului spre Voineasa. Drumul este asfaltat și nu pune problemă pentru niciun fel de mașină.

Frații Jderi – Utopia Verde este un sat de vacanță izolat de civilizație, ascuns între munții din inima țării. Principiile care guvernează locul sunt respectul pentru natură, simplitatea și preocuparea pentru oameni.

Satul de vacanță se întinde pe o suprafață de aproximativ 20.000 de metri pătrați și este rezultatul a 20 de ani de dedicație și investiții proprii.

Articolul continuă mai jos. Îți place?

Urmărește Colțișor de România și pe facebook

Peisajul a fost creat în totalitate de mâinile noastre, pornind din nimic, iar întregul domeniu abundă acum de vegetație: copaci, arbuști, tot felul de plante și flori. Am construit lacuri, fire de apă curgătoare, pontoane, alei pietruite, grădini și lampioane de lemn, iar căsuțele sunt realizate din aceleași materiale naturale: lemn și piatră.

Comunitatea noastră iubește natura, aventura, simplitatea și echilibrul. În aceeași măsură locul este destinat și celor care doresc să adauge culoare și intensitate vacanțelor și evenimentelor.

Principala preocupare a gazdelor este bunăstarea musafirilor veniți la Utopia Verde. Patronii de aici se bazează pe natura desăvârșită, autenticitatea experiențelor, gustul și calitatea preparatelor, curățenia locului. Toate acestea însoțite de o atitudine veselă, o atmosferă relaxată și o cotă ridicată a umorului, astfel încât oaspeții să aibă parte de un sejur memorabil.

Satul de vacanță se întinde pe o suprafață de aproximativ 20.000 de metri pătrați și este rezultatul a 20 de ani de dedicație și investiții proprii.

Peisajul a fost creat în totalitate de mâinile noastre, pornind din nimic, iar întregul domeniu abundă acum de vegetație: copaci, arbuști, tot felul de plante și flori. Am construit lacuri, fire de apă curgătoare, pontoane, alei pietruite, grădini și lampioane de lemn, iar căsuțele sunt realizate din aceleași materiale naturale: lemn și piatră.

Atmosfera din satul de vacanță este excelentă, reconfortantă. Apa curge în pârâiașe prin curte și formează lacuri, copacii sunt plantați în așa fel încât să creeze și intimitate dar și un tablou oriunde te-ai uita, munții din jur sunt spectaculoși iar mâncarea e simplă și delicioasă, așa cum ar trebui să fie la munte.

Frații Jderi – Utopia Verde este un sat de vacanță de 20 de mii de metri pătrați pe Valea Lotrului, între Brezoi și Voineasa. Zilele încep aici cu înviorare și yoga cu tălpile goale pe iarba plină de rouă și se încheie cu foc de tabara în „Templul păgân” sub cerul instelat.

În timpul zilei poți să lenevești prin grădină, pe malul lacurilor sau să pleci la drum pe traseul de pe creasta domoală a Latoriței, care este ușor accesibil și are o priveliște minunată spre toți munții din jur și lacul Vidra. Transalpina e în apropiere.

Și mai concret vorbind despre acest loc – Satul de Vacanță Frații Jderi – Utopia Verde – i se poate spune, fără teama de a greși, grădina ascunsă de pe Valea Lotrului.

Frații Jderi – Utopia Verde este un sat de vacanță imens care are pe margini căsuțele cu camere iar în centru o grădină imensă amenajată cu măiestrie de arhitectul proprietar. Locul acesta există de peste 20 ani dar nu este deloc faimos pentru că a funcționat în mare parte din timp cu circuit închis, doar pentru grupuri (team building-uri, tabere, evenimente).

Oaspeții au acces la spații de relaxare, o terasă superbă, căsuțe în copac, panouri de cățărare, sală de sport, piscină, sală de conferință, iar doritorii pot face rafting cu bărcile și instructorii din dotare. În plus, echipa de la Frații Jderi-Utopia Verde organizează excursii de hiking pe munte, excursii cu cortul și alte jocuri ori exerciții, în funcție de oaspeți.

Câteva detalii care fac diferența și te fac să fi încântat de această locație turistică:

Gazdele sunt foarte primitoare. Toți cei care lucrează aici sunt oameni primitori, civilizați, prietenoși, educați în spiritul de a-ți face o vacanță de neuitat. O vacanță de vis. Ca și cum ai fi la tine acasă înconjurat numai de prieteni.

Grădina satului de vacanță este o adevărată minunăție. Atracția principală de la Frații Jderi – Utopia Verde este cu siguranță grădina. De fapt nu e doar o grădină, nu o să găsești aici ceapă verde, ridichi și roșii ci o proprietate imensă de 20000 de metri pătrați amenajată cu cap dar și cu bun gust.

Oamenii se simt aici ca într-un colțișor de rai, ca într-o grădină secretă din munți în care toate elementele se combină și se îmbină perfect cu o coerență și un echilibru de care ai nevoie în vacanță.

Înainte de Frații Jderi-Utopia Verde aici era un teren distrus. Proprietarul, Cezar Cotescu, a trebuit să amenajeze întru totul terenul, a mutat zeci de camioane de pământ, a plantat cu mâna sa fiecare copac ce există acum aici, a captat apa de pe munte și-a făcut-o să intre pe proprietatea sa prin pârâiașe și lacuri amenajate. Toate astea cu măiestria unui arhitect cu experiență. Și a și reușit să facă, cum spuneam, o adevărată minunăție.

Mâncarea oferită de Frații Jderi – Utopia Verde este minunată. Mâncare este simplă și gustoasă așa cum ar trebui să fie într-un loc atât de echilibrat la poalele munților.

Găsești la fiecare masă, fie că vorbim de mic dejun, prânz sau cină, câteva feluri de mâncare gătite încet cu ingrediente locale. Am găsit aici ciorbe bune, o salată boeof ca la mama acasă și prăjituri de casă de care nu m-am putut dezlipi.

Doamna Dodo, gazda de la fiecare masă, vorbește cu căldură cu fiecare oaspete și îi invită ca pe copiii ei să guste din toate . „Hai, mami, să-ți pun și niște branzică. Vrei? E proaspătă!”. Pachetele de vacanță de la Frații Jderi – Utopia Verde includ toate mesele și se servesc în regim de bufet.

Camerele în care sunt cazați oaspeții sunt simple, curate dar foarte primitoare, oferind multă liniște. O vacanță la Frații Jderi – Utopia Verde nu este despre cazare în sine, motiv pentru care camerele sunt simple, decente, curate și atât. Asta pentru că nu vei petrece prea mult în interior, intri doar să dormi.

O vacanță acolo este despre natură, despre exterior, despre natură și ce poți face afară. Atât camera în care am stat în 2016 cât și cea din care am stat în 2017 au fost nici prea mici nici prea mari, numai bune pentru un cuplu. Totuși, dacă vii cu un copil mic sau ai nevoie de spațiu pentru un pătuț de bebe, s-ar putea să ai nevoie de o cameră mai mare, dar ai de ales dintre cele 25 de camere pentru că sunt diferite. Un pat, noptiere, dulap, masă, un televizor mic, o baie cu tot ce-i trebuie – care fac ca oamenii, la final, să se declare foarte odihniți și relaxați.

Frații Jderi – Utopia Verde este un loc perfect pentru organizarea unei tabere de elevi.
Focul de tabără. Gazdele acestui loc minunat fac când și când oaspeților lor un dar inegalabil. Un foc de taberă. O asemenea seară cu foc mare unde oaspeții se lungesc până târziu la povești, cu vreun pahar în mână și ochii în sus la stele sunt momente memorabile cum rar trăiești în viață. Dacă ai un hamac în dotare, ia-l cu tine și agață-l seara de porțile Templului Păgân, fiindcă nu este un loc mai bun de lenevit sub cerul senin decât acolo.

Împrejurimile sunt minunate. Zona e foarte ofertantă, timp să ai. În apropiere poți să urci pe Creasta Latoriței, traseul este ușor iar de sus ai o priveliște foarte faină asupra munților și a lacului Vidra. Dacă tot te-ai urcat în mașină, poți să mergi, în timpul verii, pe Transalpina. Recomandarea preferată făcută turiștilor este Cascada Lotrișor.După ce lași mașina în parcare, plătești bilet de vizitare 5 lei/persoană și apoi mergi pe drum forestier aproximativ 40 de minute până la cascadă. Traseul e foarte frumos, amenajat cu indicatoare, băncuțe și mese iar cascada, deși artificială, este poate cea mai spectaculoasă pe care am văzut-o în România.