Nici nu știu dacă știați că în România există un Muzeu Național al Agriculturii. În județul Ialomița, la Slobozia, în pământul sacru al Bărăganului.

Aflat la intrarea dinspre Urziceni în Slobozia, înconjurat de un parc de 17.000 mp, impresionant prin frumusețe, muzeul național al Agriculturii cu o suprafață de 3.866 mp00 mp a adunat mii de exponate, comori adunate cu migală și păstrate peste timp care fac din eșle un muzeu unic în România. Și printre puținele muzee cu același specific din Europa și din lume.

Muzeul a fost înființat prin eforturile administrației ialomițene ca Muzeu al agriculturii Române în 1990, fiind deschis oficial în anul 1996. Ridicarea muzeului la rangul de muzeu național s-a făcut în anul 2002.

Colecțiile reprezentative ale muzeului cuprind 13.476 de piese.

Muzeul are în patrimoniu pe lângă clădirea principală destinată expozițiilor, multiple unități în aer liber și anexe.

Articolul continuă mai jos. Îți place?

Urmărește Colțișor de România și pe facebook

Din patrimoniul muzeului fac parte:

  • Biserica din lemn Sfântul Nicolae – situată în curtea muzeului;
  • Casă de gospodar din Gheorghe Doja-situată în curtea interioară a muzeului;
  • Ferma model Perieți -fermă de semințe de flori și legume.

În fiecare an la muzeu se desfășoară ateliere permanente cu copii: atelier de impletit spice de grau, de pictat linguri de lemn, de pictat căni, de impletituri specifice traditionale din aluat, brățara prieteniei, icoane pe sticlă.

Muzeul educă noua generație prin ateliere specifice la sărbători: Mărțișorul, Măcinicii, Încondeiatul Ouălor, Caloianul, Paparudele, Moș Andrei Cap de Iarnă.

La Muzeul național al Agriculturii din Slobozia se desfășoară în fiecare an, pe perioada de toamnă Târgul ”Pâinea și Vinul”l cu produse tradiționale specifice românești.

O colecție importantă a Muzeului Național al Agriculturii este cea de etnografie, unde pot fi admirate și studiate unelte agricole confecționate în ateliere și gospodării rurale, mijloace de transport, obiecte de uz casnic și gospodăresc, mobilier, ceramică, unelte textile, piese de port, harnașament sau recuzită pentru diverse obiceiuri.

O altă colecție importantă este reprezentată de o diversitate impresionantă de mașini agricole și instalații de arheologie industrială, în rândul acestora fiind cuprinse mașini și utilaje agricole de epocă, motoare termicw staționare sau mașini și instalații textile.