Continuăm astăzi seria recomandărilor de destinații de vacanță invitându-vă ca și altădată să aflați informații despre o adevărată ”fabrică de sănătate” – Salina Cacica din județul Suceava. Locul care produce importante satisfacții unui turist venit să vadă o salină în măruntaiele pământului dar unde își pot căuta și sănătatea. Își pot remedia afecțiunile pulmonare dar pot și spori imunitatea organismului.
De unde vine numele de Cacica? „Cacica” (kaczka) înseamnă în poloneză „rață”, fiindcă acolo a fost cândva o zonă de vânătoare de rațe sălbatice.
Dacă mergem la Cacica, în Suceava, şi coborâm 75 de metri în adâncuri, putem vizita una dintre cele mai vechi exploatări de sare. Mina din localitate, veche de 220 de ani, a fost săpată în perioada Imperiului Habsburgic de muncitori polonezi şi este funcţională şi astăzi.
Plimbarea în mina de la Cacica începe după coborârea celor 150 de trepte. E un traseu ce trebuie parcurs cu grijă. În cei peste 200 de ani de când este funcţională, scara a fost acoperită cu un strat mineralizat de sare.
Ai temerea la coborâre că o să aluneci pe scări, fiindcă scara cu 150 de trepte și 220 de ani vechime pare greu de crezut că au rezistat atâția ani.
Tot din adâncul salinei vei afla că toate galeriile au fost săpate manual, fără nicio intervenție mecanizată. Sarea rezultată era sare gemă de recristalizare, de înaltă calitate.
Prima oprire la coborâre se face la 29 de metri adâncime, unde este capela catolică Sfânta Varvara, ocrotitoarea minerilor.
După alte câteva zeci de trepte, se ajunge pe un culoar lung, străjuit de pereți impunători din sare. Aici este o capelă mai mică, ortodoxă, cu câteva sculpturi în sare, crucea din față este tot din sare făcută, se spune că această cruce însoţea fiecare echipă de mineri la fiecare orizont de lucru.
Mai jos, la 41 de metri, la intersecţia mai multor galerii, se află şi un muzeu al minerilor unde pot fi admirate obiecte ce au fost folosite de ortaci în momentul în care au săpat în muntele de sare, dar şi o istorie a locului în imagini.
Dar cel mai spectaculos obiectiv din salina de la Cacica este lacul subteran. Este un lac plin cu saramură care încă mai păstrează barca cu care minerii, în trecut, se plimbau în timpul liber. Pe lacul artificial, stăpân al plutei ce în vremuri îndepărtate își plimba îndrăgostiții pe lac. Acum este o plută fantomatică, îmbrăcată în miliarde de cristale de sare. Cu această plută, în anul 1902 regele Carol I a făcut o plimbare pe lacul din salină.
Temperatura se păstrează constant la 10-14 grade Celsius. Pe tot parcursul traseului, turiştii se pot odihni pe băncuţe sau chiar într-un spaţiu de relaxare cu leagăne, mai ales că unii dintre ei vin aici la tratament cu aerosoli.
La 75 de metri este terenul de sport pentru cei ce vin la tratament, cei bolnavi de astm, aparat respirator. La început acolo a fost și depozitul de brânză, fiind la temperatura constantă de 10 grade, brânza se păstra foarte bine în mină.
Turiştii care vin în Bucovina îşi alocă o zi și pentru vizitarea salinei de la Cacica. Ceea ce vă recomndăm și noi. Fiindcă toți cei cu care am vorbit și care au fost la salina Cacica se declară mulțumiți și impresionaţi.
Programul de vizitare este zilnic între orele 9 şi 17, iar preţul unui bilet este de 15 lei pentru adulţi şi 8 lei pentru elevi şi studenţi.
Mina este este şi astăzi funcţională pentru că de aici se extrag 50-60 de tone de sare extrafină la fiecare opt ore, iar estimările arată că rezervele ajung pentru încă 500 de ani.
Mina Cacica a fost inaugurată în anul 1798, ideea deschiderii ei aparținând autorităților imperiului austriac. Din acest punct de vedere trebuie subliniat că salina Cacica este una din cele mai vechi exploatări de sare din Europa. Prin secolul al XVIII-lea o mulțime de muncitori din Imperiul Habsburgic au venit la săpat aurul alb al Bucovinei. Cea mai mare parte din muncitori erau de origine poloneză, acest lucru a făcut ca numărul locuitorilor polonezi din Cacica să crească de la an la an.
Temperatura în mină este constantă – 10 grade Celsius
Adâncimea salinei este de 75 m