A început acum 3-4 ani. O intensă preocupare a unor investitori români dar, mai ales, străini, de a investi în case vechi, tradiționale, în special în satele săsești aproape părăsite, transformând aceste gospodării în adevărate oaze de viață tradițională românească. Case frumoase, ospitaliere, peisaje superbe, ocupații tradiționale, mâncare curată, gustoasă făcută ca acasă. Totul de nota 10.

Rezultatele încep să apară. Tot mai mulți străini, în special, își rezervă cu mult timp înainte o cameră, un apartament sau chiar o casă întreagă pentru a gusta pe îndelete farmecul vieții la țară. Într-o Transilvanie autentică. De aceea ne-am gândit astăzi să vă pregătim o ofertă frumoasă pentru o vacanță la țară. La Meșendorf Gasthaus din județul Brașov.

Meșendorf este situat în zona Târnava Mare, o arie protejată europeană Natura 2000 desemnată (parte a unei rețele coordonate dintre cele mai valoroase și amenințate specii și habitate din Europa).

Această zonă naturală nealterată găzduiește o selecție bogată de animale sălbatice precum cerbi, vulpi sau mistreți, dar și pentru multe specii amenințate în Europa și protejate de UE, precum lupul, ursul sau pisica sălbatică. Zona este, de asemenea, un paradis pentru observarea păsărilor, iubitorii de păsări având șansa de a admira până la 55 de specii de păsări amenințate în Europa, inclusiv vârful-vrabie, șoimul sau mașina de porumb.

Pădurile de stejar și fag antice împreună cu pajiști și pășuni bogate în flori sălbatice înconjoară satele liniștite dezvoltate în jurul bisericilor impunătoare fortificate. Acesta este un domeniu în care agricultura tradițională se realizează în echilibru cu natura și plantele medicinale sunt abundente și utilizate pe scară largă în viața de zi cu zi.

Articolul continuă mai jos. Îți place?

Urmărește Colțișor de România și pe facebook

Toate acestea fac din zona Târnava Mare un paradis natural de importanță internațională.

Aici veți descoperi Meșendorf, unul dintre cele mai pașnice și autentice sate din zonă. Departe de drumul național aglomerat și situat la capătul drumului local, de țară, Meșendorf este protejat de zgomot și stres și se integrează perfect cu natura.

La Meșendorf Gasthaus veți locui într-o gospodărie tradițională săsească din fermecătorul sat Meșendorf, în inima Transilvaniei. Organizată în jurul unei curți interioare generoase și compusă dintr-o casă principală, mare, cu tavane înalte, din lemn și diverse anexe, proprietatea a fost restaurată cu atenție, astfel încât să păstreze moștenirea săsească și să ofere oaspeților noștri confort și relaxare.

Construită în 1919, vechea casă împarte arhitectura tradițională săsească din zonă. A fost restaurată recent cu grijă și respect pentru bogata moștenire culturală săsească și, acum, poate primi bun venit oaspeților în patru camere frumos proiectate, care îmbină tradiția cu confortul de astăzi (apartamentul, camera mare și cele două camere din mansardă) . Mobilierul cu grijă și obiectele de design interior contribuie la o senzație generală de confort și relaxare.

În plus, oaspeții se pot relaxa în salonul vânătorilor. Dacă doriți să aflați mai multe despre filozofia de vânătoare durabilă a gazdelor și dragostea pentru păduri, oamenii de aici sunt foarte fericiți să vorbească despre acest subiect.

Construită mai recent, noua casă din curte urmărește frumusețea și simplitatea arhitecturii săsești. Noua casă este împărțită în 3 spații de cazare care completează peisajul fără a interfera cu autenticitatea locului. Cele 3 camere combină materiale artizanale locale cu un design jucăuș care le face perfecte pentru familiile cu copii mici. Scara interioară către mansarda mică creează un spațiu ideal pentru copii sau grupuri de prieteni.

Grajdul magic este un spațiu în care vechiul întâlnește noul în cel mai bun mod de a păstra valoarea culturală și istorică a acestei bijuterii arhitectonice.

Peste 100 de ani, hambarul săsesc a fost păstrat în forma sa originală cu ajutorul unei „camere de lemn” care găzduiește acum sala de mese, un spațiu în care oaspeții pot experimenta bucătăria delicioasă, locală, amestecând românește, saxon și maghiar și influențează totul într-o sărbătoare spectaculoasă de arome.

Cea mai bună parte este încă de venit: puteți urca deasupra camerei de luat masa pentru a admira structura, a mirosi lemnul și a vă simți cufundat în istoria locului. Aveți grijă să nu ratați anul de construcție înscris pe unul dintre grinzile mari de lemn.

După cum vă așteptați de la o casă săsească, Mesendorf Gasthaus ascunde o curte interioară frumoasă, unde vă puteți bucura de o băutură sau o carte bună din primăvară până toamna sau să vă jucați pe zăpadă în timpul iernii. 

În spatele hambarului magic se află și o livadă mare de unde puteți accesa dealurile și pădurile chiar în spatele pensiunii. Copiilor le va plăcea foarte mult!

Acesta este cel mai bun loc pentru explorarea zilei de noapte și a cerului nocturn. Dacă vă place astronomia, cerul Mesendorf vă va uimi cu siguranță!

La Meșendorf Gasthaus gazdele sunt bucuroase să vă primească în vechea casă săsească, construită în 1919 și restaurată recent sau în noua casă confortabilă, nou construită, dar respectând farmecul local. Toate camerele integrează detalii tradiționale cu elemente noi, într-o combinație perfectă de moștenire săsească și confortul de astăzi, fiecare parte se separă, dar întărindu-se pe cealaltă.

Meșendorf Gasthaus vă oferă 4 tipuri de camere:

Apartamentul este cea mai bună cazare a noastră și singura cu o saună privată.

Situat în vechea casă, acesta include un dormitor mare, cu un pat queen, un singur pat și o zonă de lectură confortabilă în apropierea sobei de șemineu, precum și o cameră fermecătoare de ședințe dotată cu un fotoliu confortabil și o canapea extensibilă. Apartamentul este dominat de grinzile tradiționale mari de lemn din tavan, ducând oaspeții înapoi la vremurile săsești vechi. Micile detalii plăcute, cum ar fi perdelele delicate sau incrustările pentru mobilă, contribuie la bunăstarea ta, iar starea ta de bine este tot ceea ce contează. O cameră luminoasă, plină de feline.

Camera mare este camera noastră săsească mare și fermecătoare, cu un tavan înalt și tradițional din lemn și o zonă confortabilă de lectură lângă soba de șemineu. La fel ca și apartamentul, este o cameră luminoasă, cu un pat queen-size și un singur pat, decorat cu covoare țesute manual și perdele delicate.

Este situat la primul etaj al vechii case săsești, cu vedere spre drumul principal al satului, care duce la Biserica Fortificată săsească.

Mansarda este compusă din două camere construite în podul casei vechi, având astfel cea mai bună vedere din întreaga proprietate. De aici, oaspeții pot admira satul și frumoasele dealuri și păduri din jur.

Fiecare cameră are un pat dublu queen size, fiind perfectă pentru un sejur romantic.

Noile camere sunt situate în casa construită recent în curtea interioară. Sunt camere duble confortabile, fermecătoare, decorate cu mobilier lucrat cu grijă și elemente de design interior care contribuie la o senzație de confort și relaxare. O scară vă conduce spre podul luminos unde a fost creat un spațiu unic special pentru copii.

Aceste camere sunt perfecte pentru familiile cu copii, dar și pentru grupuri de prieteni sau cupluri.

Toate camerele noastre sunt dotate cu băi moderne, încălzire și apă caldă.

Toate camerele noastre sunt camere pentru nefumători. Există zone destinate fumatului.

În tariful prevăzut este inclus și micul dejun bogat de felii reci de slană și mezeluri tradiționale, brânză, ouă, legume, gemuri și conserve din producția locală, plus cafea și ceai.

Copiii sub 10 ani cazați în această casă săsească nu plătesc nimic.

Vecinătățile proprietății sunt minunate. Fie că sunteți interesat să descoperiți tradițiile și monumentele patrimoniului mondial UNESCO, să faceți plimbări relaxante în natură sau să practicați sporturi aventuroase, împrejurimile Meșendorf au multe de oferit. Permiteți-ne să vă fim ghidul pentru regiune!

Ce se poate face la Meșendorf? Diferite activități:

  • plimbări relaxante în natură
  • drumeții prin dealurile din jur
  • observarea păsărilor
  • chiar să admiri bolta înstelată în nopțile senine.
Cea mai importantă recomandare pentru turiștii veniți la Meșendorf este să viziteze Bisericile fortificate din Transilvania și alte site-uri ale patrimoniului mondial UNESCO:

Transilvania are în prezent unul dintre cele mai mare număr de biserici fortificate care datează între secolele al XIII-lea și al XVI-lea. Din mai mult de 150 de biserici fortificate bine conservate, șapte dintre ele împreună cu satele din care fac parte au fost înscrise ca Patrimoniul Mondial UNESCO. Satele au fost fondate de sașii din Transilvania și sunt organizate după un model de așezare specific, care s-a păstrat încă din Evul Mediu târziu și care poate fi observat și în Meșendorf.

Vă recomandăm să vizitați bisericile fortificate UNESCO cele mai apropiate de Meșendorf, dar și să admirați impunătoarea biserică fortificată chiar lângă noi.

  • Biserica Fortificată Saschiz (la 18 km / 20 min de Meșendorf)
  • Biserica Fortificată Viscri (18 km / 30 min de Meșendorf)
  • Biserica Fortificată Darjiu (44 km / 1h distanță de Meșendorf)
  • Biserica Fortificată Biertan (la 68 km / 1h de Meșendorf)

Centrul istoric Sighișoara, de asemenea, parte a Patrimoniului Mondial UNESCO, este aproape de tot (38 km / 35 min de Meșendorf). Petreceți o zi explorând unul dintre cele mai bine păstrate orașe medievale din Europa!

O altă invitație de nerefuzat când mergi la Meșendorf este să explorezi viața rurală autentică și cultura într-un sat tradițional săsesc.

Viața satului este bogată în tradiții și oferă oaspeților vizitatori numeroase oportunități de a explora viața trăită în conformitate cu obiceiurile vechi și cu legile și ritmurile naturii.

Există numeroase activități la care poți participa în sat. Vă rugăm să ne spuneți ce vă interesează și vom încerca să luăm aranjamentele necesare, dar rețineți că disponibilitatea poate varia în funcție de sezon și de programul localnicilor. În general este necesară rezervarea în avans.

  • Excursii cu căruțe trase de cai (tot anul) – explorați satele și dealurile din jur și admirați peisajul în ritmul lent al căruței trase de cai
  • Vizită la stână (din mai până în septembrie) – întâlnește ciobanii și gustă brânzeturi locale, organice chiar de la sursa lor
  • Vânătoare de trufe (din septembrie până în decembrie) – alăturați ghidurilor și câinilor lor dresați în căutarea trufelor prin satele din jur

La Meșendorf se poate face și sport.

Ciclism

Explorați unul dintre cele mai importante peisaje naturale și culturale ale Europei prin Transilvania Bike Trailso rețea de 100 km de trasee pentru biciclete construite peste dealuri, prin pajiști bogate în flori și păduri extinse, care leagă 8 sate tradiționale nealterate și biserici fortificate (Viscri, Bunești , Criț, Meșendorf, Cloașterf, Saschiz, Archita și Daia) cu orașul medieval Sighișoara. Traseele variază în dificultate de la ușoare, familiale potrivite pentru mijlocii și au panouri informative despre floră și faună.

Traseul Criț-Meșendorf este primul de acest gen din România și poate fi folosit în orice condiții meteorologice, datorită suprafeței pietrișului (lungime 7,5 km, ascensiune 235 m, coborâre 144 m, panta medie 5,7%, maximă pantă 16%).

Puteți găsi o hartă GPS pentru traseul bicicletei Meșendorf – Viscri – Bunești – Criț. Turiștii pot închiria biciclete.

Drumetii montane

Dealurile și pădurile din jurul Meșendorf oferă opțiuni nelimitate de drumeție. Doar admirați peisajul și lăsați-vă să vă pierdeți în natură. Veți vedea întotdeauna partea de sus a bisericii fortificate Meșendorf pentru a vă ghida acasă.

Vânătoare durabilă

Uniunea Europeană recunoaște vânătoarea ca activitate care oferă beneficii sociale, culturale, economice și de mediu semnificative. În acest context, promovăm o vânătoare responsabilă care respectă animalele, mediul înconjurător, localnicii și legeaLa Meșendorf puteți vâna căprioare sau mistreți.

Sper că v-am convins că de îndată ce vor veni vremuri mai bune puteți veni la Meșendorf, în județul Brașov. Vă oferim și datele de contact ale acestei locații: telefon: +40.799.782.398 (10:00 – 20:00) , e-mail:[email protected]