Acvariul ”Profesor Ion Borcea”
este amplasat pe malul mării, chiar în fața impunătoarei clădiri a Cazinoului constănțean. Acvariul este o clădire emblematică aflată în centrul istoric al orașului al municipiului Constanța, aflată pe faleza de sub bulevardul Regina Elisabeta, în peninsulă, vizavi de Cazinou.

Acvariu Constanta

Acvariul fost construit în 1955-1958 după planurile arhitectului A. Bernovschi, acvariile și spațiul tehnic fiind repartizate în jurul unui bazin central mai mare.

Inițial, Acvariul din Constanța a avut 46 de bazine. În timp, însă, prin investiții succesive, s-a ajuns la actuala configurație: un bazin central de 30 de metri cubi și alte 56 de bazine secundare. În total 57 de bazine pentru pești și viețuitoare acvatice.

A fost inaugurat în data de 1 mai 1958 ca al doilea acvariu public din România (primul funcționând în subsolul Muzeului „Grigore Antipa” din București în anii 1930-40).

Ideea înființării unui acvariu la Constanța le-a aparținut savantului Ion Borcea și amiralului Ioan Bălănescu, propunere pe care acesta a exprimat-o în cadrul Ligii Navale Române în 1938.

Articolul continuă mai jos. Îți place?

Urmărește Colțișor de România și pe facebook

Academician Ion Borcea – oceanograf, inițiatorul proiectului Acvariului de la Constanța

Academicianul Ioan Borcea (n. 13 ianuarie 1879, comuna Buhoci, județul Bacău – d. 30 iulie 1936, comuna Agigea, județul Constanța) a fost un zoolog român, membru corespondent al Academiei Române, oceanograf și specialist în fauna Mării Negre, care și-a dedicat viața cunoașterii ecosistemelor marine, fiind de asemenea, fondatorul oceanografiei românești și a Stațiunii de Cercetări Maritime de la Agigea.

Imediat după război au existat proiecte de a îl amplasa în edificiul fostului Cazinou, cu un mare bazin central și cu laboratoare de oceanologie, ihtiologie și hidrobiologie, dar din motive tehnologice și din lipsă de fonduri nu s-au concretizat.

Acvariul din Constanța a fost pentru o lungă perioadă de timp prima și singura instituție publică de acest gen din țara noastră.

Clădirea care găzduiește acvariul a fost construită la începutul secolului al XX-lea ca anexă a Cazinoului și a funcționat ca restaurant până la reamenajarea ei pentru destinația actuală.

Clădirea care adăpostește, de atunci, fără întrerupere, cea mai mare expoziție de pești și viețuitoare acvatice din România, servise în trecut ca pavilion-restaurant al Cazinoului din Constanța.

Așa apreciaseră, în 1912, arendașul Cazinoului și municipalitatea constănțeană, să dea acestui edificiu-emblemă o anexă utilă pentru lumea bună care, vizitând Cazinoul, ar fi dorit să petreacă, la masă, un timp plăcut. Avariat sever în timpul primului război mondial și refăcut mai apoi, ca atâtea alte edificii dobrogene, printre care chiar Cazinoul și Podul Carol I de la Cernavodă, pavilionul-restaurant a continuat să funcționeze în toată perioada interbelică.

Spațiul expozițional al Acvariului este destinat prezentării expoziției permanente de faună și floră acvatică, dar și unor expoziții temporare cu diverse tematici legate de biologie, ecologie acvatică și pescuit marin.

Adăpostește o mare varietate de pești de apă dulce și sărată, precum și nevertebrate din Marea Neagră și migratori mediteraneeni. Cuprinde în total circa 2000 de pești din aproape 100 de specii. Repartizarea diferitelor specii în bazine, respectă, pe cât posibil, criteriul taxonomic, dar există și proiecte de a le repartiza după mediile în care trăiesc, încă nerealizabile tot din motive tehnologice și financiare. Bazinul principal adăpostește și cea mai mare colecție de sturioni, renumită atât pentru importanța ei științifică cât și pentru longevitatea exemplarelor în captivitate, care ajunge la 18-20 ani.

De interes deosebit sunt și speciile ne-economice, dar ecologic utile, și mai puțin cunoscute ca pisica și vulpea de mare, scorpia și dragonul de mare, căluțul și acul de mare (respectiv hipocampul și signatul), zărganul (respectiv orfia), guvizii, steluțele de mare, crabii, garizii (respectiv creveții) etc.]

Spațiul destinat prezentării expoziției permanente de faună și floră acvatică are 57 de bazine.

De-a lungul timpului Acvariul din Constanța a adunat, cum spuneam, peste 100 de specii de pești și viețuitoare acvatice care aparțin unor zone geografice diverse. Ținând cont de criterii ecologice, biogeografice și taxonomice, Acvariul constănțean este structurat în trei secții: Marină, Dulcicolă și Pești Exotici.

Secția Marină este cea mai mare și mai reprezentativă secție a Acvariului și adăpostește specii de pești și nevertebrate întâlnite în Marea Neagră și migratori din Marea Mediterană.

Spectaculos în cadrul acestei secțiuni este bazinul care adăpostește o impresionantă colecție de sturioni, renumită pentru longevitatea exemplarelor.

Păstruga (Acipenser stellatus) este o specie de sturion care trăiește în Marea Neagră, Marea Caspică și Marea Azov. Cea mai mare parte a vieţii o petrece la adâncimi de 35 – 45 m în zona faciesului mitiloid, apropiindu-se de ţărm în timpul verii.

În aprilie – mai migrează în Dunăre, Nistru sau Volga pentru reproducere. Lungimea obişnuită 100 – 150 cm și o greutate de 6 – 8 kilograme, excepţional poate depăşi 35 kilograme şi 2 metri lungime. În prezent este clasificată ca fiind în pericol critic de dispariție.

Cel mai încăpător dintre cele 57 de bazine care sunt la Acvariul din Constanța este unul cu o capacitate de 50 t, care adăpostește colecția de sturioni, renumită atât pentru importanța ei științifică cât și pentru longevitatea exemplarelor în captivitate, care ajunge la 18 – 20 ani. Sunt prezente 4 specii de sturioni (morun, păstrugă, nisetru, cegă), relicte ponto-caspice, unele exemplare depășind talia de 150 – 180 cm.

Interesante pentru vizitatorii care trec pragul Acvariului constănțean sunt și speciile de pisică de mare, scorpia și dragonul de mare, steluțele de mare, căluțul, acul și ața de mare, corosbinele și cocoșeii de mare etc.

Secția Dulcicoli Indigeni prezintă specii de pești și nevertebrate de apă dulce, care populează băltile și lacurile litoralului românesc și apele Deltei Dunării: ciprinide, crap, caras, roșioară, babușcă, plătică, sunt prezentate și răpitoare ca somn, șalău, biban și știucă.

Secția Pești Exotici este o adevărată încântare pentru vizitatorii Acvariului.

În bazinele sale înoată varietăți de pești care aparțin diferitelor ecosisteme dulcicole din zone tropicale și subtropicale: varietăți de pește Piranha, peștele cuțit, peștele înger, peștele lopată, peștele pisică și multe alte tipuri de pești cu un colorit bogat.

Din 1973 este cuprins alături de alte obiective (Planetariu, Observatorul astronomic, Muzeul Mării, Delfinariu) în cadrul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii Constanța. Deși ulterior și alte muzee de științe ale naturii au înființat secții cu același profil, Acvariul din Constanța a rămas cea mai mare instituție de acest gen din țară.

Programul de vizitare al Acvariului este zilnic, între orele 09.00-20.00. Adulţii vor plăti 20 lei pe bilet, elevii şi studenţii – 5 lei, în timp ce copiii cu vârsta sub 7 ani au acces gratuit.