Asfaltat și amenajat în 2014, Transrarăul este considerat al 3-lea cel mai frumos drum montan din țară, după Transfăgărășan și Transalpina, fiind mult mai scurt decât cele două, cu o lungime de 28 km și ajungând la o altitudine maximă de 1400m.

Șoseaua alpină Transrarău are două denumiri, DJ175A între localitatea Pojorâta – Cabana Rarău și DJ175B între Cabana Rarău – localitatea Chiril. Noua șosea va fi denumită Transrarău – Drumul Comorilor. Dumul înlesnește accesul spre Cabana și Schitul Rarău precum și spre vestitele monumente naturale numite “Pietrele Doamnei”.

Începutul Drumului Comorilor își are originea în perioada comunistă când au fost demarate primele lucrări de construcție. Construcția sa a fost abandonată în scurt timp, drumul fiind asfaltat abia după 25 de ani. Denumirea drumului – Drumul Comorilor – se datorează faptului că această zonă este bogată în resursele naturale care reprezintă adevărate comori pentru români. Turiștii se pot bucura de peisajele frumoase oferite de către Munții Giumalău și de către culmile Adam și Eva care se găsesc de-o parte și de alta a Transrarăului.

Nu se numește însă „Drumul Comorilor” fără motiv, peisajele fiind incredibile, rivalizând fără probleme cu orice alt drum din România.

După cum îi spune și numele, drumul traversează masivul Rarău, făcând legătura între Pojorâta, de pe Valea Moldovei și localitatea Chiril, aflată pe malul Bistriței. Pe lângă peisajele de vis, drumul este un spectacol în sine, cu multe serpentine și puncte de belvedere. Călătorul este tentat să oprească de multe ori, traversând Transrarăul , pentru a imortaliza priveliștile minunate care îi apar în față.

Articolul continuă mai jos. Îți place?

Urmărește Colțișor de România și pe facebook

Dacă ne abatem puțin de la drum, spre Cabana Rarău, ajungem în apropierea stâncilor „Pietrele Doamnei”, simbolul Rarăului, o formațiune geologică unică în România.

Aflate la altitudinea de 1634 metri, cu doar 17 metri mai puțin decât Vârful Rarău, sunt vizibile de la mari distanțe în zilele senine. Puteți ajunge la poalele stâncilor în 20-30 minute, după o plimbare lejeră prin pădure, însă pentru a ajunge în vârf traseul durează cam 2 ore și necesită încălțări și haine adecvate, cât și o minimă condiție fizică.

Legenda Pietrelor Doamnei spune că Petru Rareș și-a trimis familia într-o peșteră din munți, împreună cu toată averea sa, pentru a o proteja de năvălitorii turci. Cu toate acestea otomanii i-au găsit familia, moment în care Doamna Elena și fiica domnitorului au început să se roage pentru a fi salvate. În acea clipă, stânci mari s-au desprins și au căzut peste locul în care era ascunsă averea domnitorului, îngropându-i și pe atacatori.

Continuând drumul spre localitatea Chiril nu puteți rata numeroasele indicatoare spre Mănăstirea Schitul Rarău, care datează din timpul domniei lui Petru Rareș, din anul 1538. Domnitorul stă atât la baza legendei mănăstirii, cât și a Pietrelor Doamnei. Mănăstirea se pare că a fost ridicată ca mulțumire față de călugării din munți, care i-au protejat familia pe timpul războiului cu turcii.

Cea mai bună variantă prin care poți descoperi acest drum este cu bicicleta. În felul acesta poți opri în toate locurile care ți se par impresionante și te poti bucura de ele.

În ultimii ani se poate circula și cu mașina, drumul fiind refăcut cu un asfalt perfect, însă nu există locuri de parcare, ceea ce poate genera o serie de probleme. Ceea ce este cert însă, este faptul că drumul oferă un mediu perfect pentru condus, iubitorii de automobile gîsindu-l fermecător.

Limita de viteză în zonă este de doar 30 de km pe oră, în condițiile în care curbele sunt foarte strânse și nu oferă vizibilitate. Este bine să fie respectată, pentru siguranța tuturor celor cu care călătorești.
Dacă vrei să petreci mai mult timp aici, pe lângă Cabana Rarău găsești multe opțiuni de cazare în Pojorâta și în Fundu Moldovei.