Cu mai mulți ani în urmă am început un Curs de inițiere în domeniul turismului și de orientare școlară și profesională în meseriile din domeniul HoReCa.

Am început cu un grup de elevi de liceu din Băile Herculane.

Apoi cu copii din două licee importante din București.

Considerând că opțiunile copiilor trebuie influențate și orientate încă de la nivelul gimnaziului, am început să țin aceste cursuri și pentru ei, în multe localități rurale din România. Considerând că poți face turism de calitate, chiar turism local, numai cu personal calificat.

Recent a început cursul pentru copiii de la Școala gimnazială din Bixad din județul Covasna, o localitate care își adună argumentele și se pregătește să depună documentația la autoritatea națională de turism pentru a deveni stațiune turistică de interes local.

Articolul continuă mai jos. Îți place?

Urmărește Colțișor de România și pe facebook

Școala Gimnazială din Bixad este o școală frumoasă, bine îngrijită, curată și cu învățători și profesori foarte buni. Unde copiii vin la școală cu drag și cu o motivație foarte bună. Vin să învețe ca să ajungă bine, să învețe ulterior o meserie frumoasă, să muncească mult și bine ca să câștige tot așa. Mult și bine. Evident, existând și varianta foarte bună să rămână să lucreze alături de părinții și frații lor, alături de prieteni la Bixad.

Comuna Bixad, posibilă viitoare stațiune turistică de interes local, are nevoie de oameni pricepuți în toate meseriile, în toate domeniile. Inclusiv în domeniul HoReCa.

Din acest motiv am început încă de la finalul anului școlar trecut o întâlnire cu elevii de la Scoala Gimnazială Bixad. Acum am început cursurile cu aproximativ 30 de elevi. Cursuri opționale care se desfășoară în afara orelor de curs ca și activitate educativă.

Beneficiind de colaborarea totală a Doamnei director Rozalia Boer, directorul școlii din Bixad, cu un grup de aproximativ 30 de elevi de gimnaziu (cuprinzând elevi din toate clasele ciclului gimnazial) am început cursul. Definind care sunt principalele meserii din domeniul HoReCa (manager în turism, agent de turism, ghid turistic, administrator de pensiune turistica, recepționer, bucătar, cofetar-patiser, camerista, animator de stațiune turistică etc:) și ce calități presupune să ai pentru a îmbrățișa o asemenea meserie. Și cum poți ajunge să o practici.

Lecția a fost una interactivă, copiii asumându-și una din acestea pe măsură ce aflau ce presupune fiecare dintre ele. Ce înseamnă să fii agent, ghid turistic, bucătar, ospătar, cameristă etc. Un joc amuzant și care sunt sigur că le-a plăcut.

Lecția a fost în clasă cu toții dar, în măsura în care vor fi restricții legate de valul al 4-lea de coronavirus, cursurile vor deveni online.

Cursul este oferit gratuit de S.C. ZOOM MEDIA CONSULTING S.R.L. copiilor de la școala din Bixad. Nici școala, nici primăria și nici părinții copiilor neplătind nimic pentru acest curs oferit copiilor. Pe durata a 6 luni, copiii vor afla tainele tuturor meseriilor din domeniul HoReCa, vor desfășura diferite acțiuni de promovare turistică a localității lor și, la final, împreună vor realiza un Plan de management al destinației turistice Bixad care să fie prezentat primarului localității, domnul Bacs Marton, Consiliului local și tuturor patronilor de pensiuni din localitate. Va fi lucrarea de absolvire, pe baza căreia copiii vor obține o Diplomă de participare la acest curs care, sunt sigur, va fi începutul unei importante opțiuni profesionale pentru viitor.

La următoarea lecție vom învăța tainele meseriei de bucătar și vom găti împreună 2 feluri de mâncare, invitându-i la masă pe profesori, pe părinți, pe domnul primar și pe consilierii locali pentru a afla dacă am gătit bine. Copiii au fost încântați de o asemenea provocare.

Vă vom ține la curent cu acest proiect – Școala de inițiere în turism și de orientare școlară și profesională în meserii din domeniul HoReCa – fiindcă în curând aceste cursuri vor începe și la Gârda de Sus (Alba), Corund și Lupeni (Harghita), Sâncraiu (Cluj), Tismana (Gorj), Vaideeni (Vâlcea), Topoloveni (Argeș), Agapia (Neamț), Mahmudia și Murighiol (Tulcea).