Eu sunt înnebunit după ele. Și știu să fac diferența dintre chifteluțele tradiționale și pârjoalele moldovenești.
Eu, personal, nu am făcut la mine în bucătărie niciodata pârjoale dar pe cele pe care le prepară altcineva foarte bine le mănânc pe nerăsuflate fiindcă sunt tare bune. Astăzi voi încerca să fac și eu o minunăție de pârjoale moldovenești.
Care este diferența dintre chiftele și pârjoale?
La români, diferenţa dintre chiftele şi pârjoale este dată de mărimea acestora. Chiftelele sunt mici, cele foarte mici se numesc chifteluțe și pârjoalele (denumire dată în regiunea Moldovei) sunt mai mari și par niște turte lunguiețe.
Ambele conțin carne tocată, ouă, pâine înmuiată în apă, alteori cartofi răzuiți, morcovi, verdețuri (mărar, pătrunjel) condimente etc. Se consumă ca atare, cu muștar sau cu salată verde, marinate în sos tomat sau cu piure de cartofi.
Chifteaua este un preparat culinar sub formă de buletă din carne tocată, mai mult sau mai puțin aplatizată, prăjită în grăsime. Ele sunt ușor de facut, gustoase și se pot prepara și la cuptor sau pe grătar, pentru a evita prăjeala și pentru a fi mai sănătoase.
Fiindcă nu am mai făcut acasă la mine pârjoale moldovenești vă invit să gătim împreună acestv produs culinar emblematic pentru România, în mod special pentru Moldova si, mai ales, pentru Bucovina.
Un bucătar cu experiență face niște pârjoale pur și simplu divine. Un bucătar vechi cu multă experiență de la vagoanele de restaurant de la CFR, demult ieșit la pensie și retras în Bucovina de unde provine, îmi spunea mereu că o pârjoală moldovenească perfectă trebuie să aibă o crustă crocantă, iar „miezul” să fie suculent.
Așa că, încercând să fac o pârjoală perfectă a la Nea Mitică, am urmat pas cu pas și rețeta și modul de preparare și când voi ajunge la final vă voi spune cum a ieșit pârjoala mea. Moldovenească sau muntenească. O pârjoală de ploieștean.
Și acum, vă invit să gustăm împreună o pârjoală moldovenească!
Ingrediente – Pârjoale Moldovenești (10-12 bucăți)
- 200 g carne tocata de vită
- 300 g carne de porc
- 1 ceapă medie
- 2 căței de usturoi
- 1 cartof crud (50 g după curățare)
- 2 felii de pâine albă, fără coajă
- lapte
- 2 ouă medii
- sare
- piper
- mărar
- pătrunjel
- circa 150 grame de pesmet de pâine (pentru tăvălit pârjoalele)
- 3 linguri faină (pentru tăvălit)
Pârjoale moldovenești – Mod de preparare
- Punem feliile de pâine (folosim pâine mai uscată, veche de 2-3 zile) la înmuiat în lapte pentru cca 10 minute.
- Amestecăm ambele tipuri de carne tocată (este de preferat ca cele 500 de grame de carne să fie totată de 2 ori), apoi adăugăm cartoful crud, usturoiul și ceapa, date toate prin răzătoarea cu găuri foarte mici. Adăugăm ouăle, mărarul și pătrunjelul, după gust, tocate foarte mărunt și pâinea stoarsă bine. Condimentăm cu sare și piper și frământăm până obținem un amestec omogen.
- Acoperim vasul cu o folie de plastic alimentară și îl punem în frigider pentru 1 oră.
- După repaus, punem într-o farfurie pesmetul și făina și le amestecăm.
- Cu mâinile umede, formăm pârjoale lunguiețe de circa 50-60 grame și le așezăm în farfurie. Le presăm, astfel încât pârjoala finală să aibă o grosime de circa 1,5 cm.
- Tăvălim pârjoalele moldovenești pe ambele părți prin amestecul de pesmet.
- Punem ulei într-o tigaie antiaderentă (circa un deget de ulei) și când acesta s-a încins, adăugăm pârjoalele, astfel îcât în tigaie să nu fie prea mare aglomerație. Aștfel spus să fie un pic de spațiu între ele pentru a se putea rumeni pe întreaga suprafață și pentru a nu se lipi între ele. Înainte de a pune pârjoalele în tigaie, le mai alungim puțin. Facem acest lucru, pentru cî în timp ce se prăjesc, se mai strâng.
- Le prăjim la foc mic spre mediu, câte 5-6 minute pe fiecare parte (timpul este relativ, depinde foarte mult de mărimea pârjoalelor și tigaia folosită).
- Le scoatem pe o farfurie tapetată cu hârtie absorbantă de bucătărie și după ce s-au scurs, le servim.
- Vă recomandăm să le mâncați cu garnitură de cartofi natur cu pătrunjel și ardei iute.
Când am început să gătesc serios, rețeta pârjoalelor a fost o adevărată provocare pentru mine. Mă temeam că se vor prăji prea repede si erau parțial făcute în interior sau vor ieși mult prea uscate. Nu mai lungesc vorba.
Pârjoalele mele au ieșit lunguiețe, crocante la exterior și zemoase pe interior. Cum spunea nea Mitică din Bucovina. De nota 10.