În cadrul rubricii ”România Fascinantă” astăzi vă invităm la Cheile Vârghișulu. Un loc absolut minunat, locul ideal pentru drumeții și speologie.
Rezervația naturală Cheile Vârghișului se află la limita sudică a județului Harghita cu județul Covasna, în partea nordică a Munților Perșani și este străbătută de valea Vârghișului ce izvorăște din Munții Harghita (Carpații Orientali). Este alcătuită din numeroase formațiuni și elemente geomorfologice calcaroase, săpate de pârâu.
Pe o lungime de aproape 4 km, întâlnim stânci de calcar, versanți înalți, verticali și abrupți, din care izvorăsc pâraie de munte, turnuri de calcar (Turnul Porumbeilor, Turnul Csala), creste de calcar, doline, avene, grohotișuri și mai ales peșteri de importanță științifică și speologică.
Aceste cavități au în interiorul lor valori arheologice și paleontologice care sunt păstrate aproape intacte în peșteri închise publicului larg.
Peșterile Orbán Balázs, Șura Cailor, Gaura Tătarilor pot fi vizitate sub îndrumarea unui ghid local.
În această rezervație naturală complexă (geologică, speologică, botanică) se află cea mai mare populație de lilieci din țară, formată din 19 specii.