Astăzi o să vă ducem cu ochii minții într-o regiune etnografică excepțională a României, Țara Călatei.

Țara Călatei (în limba maghiară Kalotaszeg) este o regiune etnografică maghiară situată în nord-vestul României, ce cuprinde partea vestică a județului Cluj și extremitatea sudică a județului Sălaj. Regiunea este dispusă în văile dintre municipiul Cluj și Huedin.

Karoly Kos

Unul din promotorii arhitecturii și ornamenticii din Țara Călatei a fost scriitorul și arhitectul Károly Kós (1883-1977) care, în primăvara anului 1919, împreună cu alți intelectuali maghiari din Țara Călatei], a proclamat în HuedinRepublica din Călata, o republică inspirată din teoriile multiculturale născute în societatea etnografică maghiară de la 1889 și reunite sub numele de transilvanism.

Gazda noastră este un om pasionat și mare cunoscător de turism. Un om din Țara Călatei care nu numai că promovează excepțional zona dar a făcut prin pricepere, entuziasm, imaginație și dragostei față de Sâncraiu, una din capitalele turismului rural din România. Domnul Vincze Kecskes istvan.

Un adevărat simbol al turismului local. Omul care a slujit cu credință și devotament turismul din acest loc de țară.

Articolul continuă mai jos. Îți place?

Urmărește Colțișor de România și pe facebook

Așa că hai să mergem în această zonă minunată. Fiindcă este una din cele mai frumoase zone etnografice maghiare din Transilvania.

La casa tradițională din Sâncraiu, poate cel mai frumos muzeu al Țării Călatei

Tradiţia populară este încă vie, iar locuitorii îşi poartă cu mândrie frumoasele costume populare. Broderia şi sculptura în lemn din zonă este renumită.

Este o zonă interesantă din punct de vedere geografic, istoric, dar mai ales etnografic. Aceasta este un loc deosebit unde cultura maghiară a rămas intactă. Zona include 42 de sate.

În Țara Călatei ai parte de multe obiective turistice interesante pe care trebuie să le vezi:

–       Vârful Vlădeasa – 1836 m

–Cascada Răchiţele cunoscută și sub numele de Vălul Miresei

-Cheile Văii Stanciului

–Zona carstică Padiş: peşteri, peşteri de gheaţă, Valea Galbenei, Cetăţile Ponorului,

–Lacuri de acumulare – Beliş, Tarniţa, Floroiu

–Izvorul Crişului Repede

–Grădina botanică şi castelul Wesselényi – Jibou

–Grădina Zmeilor – Gâlgău  Almaşului

–Cheile Turzii

-Salina Turda

–Biserici reformate fortificate cu tavan casetat din sec. XIII – Văleni, Mănăstireni, Huedin

–Biserici de lemn din sec. XVII – Traniş, Fildu de Sus, Bucea

–Cetăţi medievale şi casteluri – Bologa, Almaş,

–Oraşul Cluj – capitalaTransilvaniei

–Casa sciitorului maghiar, Kós Károly – Stana

–Castelul şi muzeul Octavian Goga – Ciucea

–Moara de apă – Bologa

Comuna Sâncraiu, județul Cluj, (în maghiară Kalotaszentkirály) se află în județul Cluj, pe malul râului Călata, la 5 kilometri de Huedin, fiind alcătuită din cinci sate: Sâncraiu, Alunișu, Domoșu, Brășoru și Horlacea.

Comuna este cunoscută pentru frumusețea locurilor, încărcate de tradiții și obiceiuri, pentru pensiunile care și-au păstrat farmecul caselor de odinioară, dar și pentru numeroșii meșteșugari (dulgheri, fierari, tâmplari, zidari, cojocari) din zonă.

Satul Sâncraiu, comuna Sâncraiu, județul Cluj

Istoria satului Sâncraiu începe de demult, în anul 1288 când a fost atestat documentar pentru prima dată. La mijlocul secolului al XX-lea satul s-a unit cu un alt sat denumit Senkral, aflat pe cealaltă parte a râului. Astfel a luat naștere Sâncraiul de astăzi, cunoscut pentru frumusețea locurilor, încărcate de tradiții și obiceiuri, pentru numeroșii meșteșugari din zonă.

În sat mai funcționează și astăzi treisprezece ateliere de tâmplărie.

Localitatea a primit denumirea de sat european pentru felul în care a ştiut să-și valorifice tradițiile, dar și pentru proiectele de salubrizare și infrastructură.

Sătenii au format o rețea agroturistică coordonată de agenția de turism Davincze Tours. Rețeaua agroturistică din Sâncraiu este o adevărată minunăție, o combinație perfectă de arhitectură, ospitalitate, bucătărie tradițională, obiceiuri și tradiții locale.