Destinația pe care v-o propun astăzi pentru un city break sau pentru un scurt sejur este Municipiul Câmpulung, o localitate pe care am străbătut-o în viteza mașinii de sute de ori călătorind spre Moeciu, Bran sau altă destinație dar, pe care, în mod nedrept, am ignorat-o deși ea este o bijuterie, un loc fără egal în România. Municipiul Câmpulung, loc căruia cineva i-a spus cu justificat temei ”Cetatea Întemeietorilor de Țară”.

Am să încep acest articol-invitație la călătorie prin România cu cuvintele marelui poet român, Nichita Stănescu care spunea așa despre Câmpulung: ”Aici, în acest triunghi de magică frumusețe, al munților cu dealul și cu valea, poate cel mai frumos loc din țară și din lume după gustul inimii mele, aici, unde limba vorbită are o claritate fonetică de cristal, încât îți vine să crezi că aici s-a născut mai întâi limba română și, probabil, așa și este, aici în aerul curat și cu aripi unde privirea nu e niciodată în jos, ci în sus, trasă de zăpada eternă a piscurilor, aici sălășluiește cosmosul stelelor de noapte și de zi, predestinat patriei noastre. Îți vine să strigi mirându-te: oare ce zei uriași au fost îngropați sub munți, de au munții atâta măreție și tăcere vorbitoare în ei!…

Nichita Stănescu – îndrăgostit definitiv de Câmpulung

La Câmpulung, aerul este găurit de păsări, prin acele locuri curg în Jos, la Câmpulung, luminile de la stele. La Câmpulung e perna țării. Ne încercăm și noi cu tâmpla pe dulceața ei de somn de zăpadă… Noi ne iubim patria și nu ne este câtuși de puțin rușine de aceasta, cum umbrei nu îi este rușine de stejarul său. Umbră aș vrea să fiu la Lungul Câmpulung”.

Cuvintele marelui poet nu sunt gratuite, sunt rostite cu mare respect și dragoste față de aceste locuri, minunate ca poziționare, diversitate, încărcate de istorie și dăruind civilizației o mulțime de oameni impozanți care au adus faimă și prestigiu acestor locuri și României. Și fiindcă, nu-i așa, oamenii sfințesc locul, dau adevărata dimensiune umană a unei comunități.

Petre Țuțea

Prima Capitală a Țării Românești, Câmpulung Muscel a strâns în timp o diademă de oameni valoroși precum: Petre Țuțea, Tudor Mușatescu, Theodor Aman, Gheorghe Dinică, E.S. Domnul Ambasador Ion JINGA , ES Dl. Ambasador Nicolae MANOLESCU – ambasadorul UNESCO al României. Și lista este mult mai lungă. Acești oameni și-au adus o contribuție la patrimoniul național al României și fac cinste unui oraș care i-a crescut în spiritul dragostei față de țară, de popor, de istorie și de limba română.

Articolul continuă mai jos. Îți place?

Urmărește Colțișor de România și pe facebook

Theodor Aman

Fiindcă zona Muscelului este zona tradițiilor nealterate, din Câmpulung vine și regretata realizatoare de emisiuni folclorice Marioara Murărescu. Marea doamnă a folclorului românesc a lăsat în urmă dincolo de descoperirea a mii de talente populare, de emisiunile ei memorabile ”Tezaur Folcloric” de la Televiziunea Națională și un Festival Național de Folclor la Câmpulung, gestionat cu mare grijă de autoritățile locale ”Sus la munte, la Muscel”.

Marioara Murărescu

Municipiul Câmpulung este situat în partea central-nordică a Munteniei, la poalele Carpaților Meridionali, în nord-estul județului Argeș, la o distanță de 168 kilometri pe șosea și 155 kilometri pe calea ferată de București.
La doar 54 km de la ieșirea de pe autostrada București- Pitești, spre Brașov. Drumul îl faci funcție de ziua în care mergi și de aglomerație în 2 ore, 2 ore și jumătate de mers cu mașina. Pe un drum foarte bine îngrijit.

Municipiul Câmpulung

Este situat la poalele Munților Iezer, la 14 km în aval de Barajul Râușor prin Lerești și Voinești. Pe cealaltă parte a muntelui, pornind dintre Albeștii de Muscel și Cândești, un drum pietruit urcă pe malul râului Bratia până în Vârful Iezer, deasupra lacului cu același nume. În calea acestui drum stă Bughea de Sus, pe un izvor de apă termală cu efecte certificate în detoxificarea organismului, atât de „la modă” azi.

Așezat de o parte și de alta a Râului Târgului, într-o frumoasă și protejată depresiune, vegheat de cel mai înalt deal din țară, dealul Mățăului, Câmpulungul este poartă de intrare spre culoarul Rucăr-Bran, culoar ce dezvăluie fascinanții Munți Piatra Craiului. Apucând spre Târgoviște, Vârful Leaota străjuiește localitățile Stoenești, Cotenești și Valea Cetățuia.

Câmpulung

Câmpulungul este situat în Depresiunea care-i poartă numele și a fost dintotdeauna situat într-o poziție geografică favorabilă. Este la capătul sud-vestic al unei străvechi porți de circulație, al drumului comercial care a legat Muntenia de Transilvania – culoarul transcarpatic Câmpulung – Rucăr – Bran – Brașov. Existența acestui coridor între masivele Piatra Craiului și Leoata, unind vechea capitală a Țării Românești (câmpulungenii se mândresc cu acest lucru) de Cetatea Brașovului.

Acest lucru a influențat foarte mult dezvoltarea economică a localității și a împrejurimilor sale. Un sistem întreg de drumuri leagă orașul Câmpulung de satele și comunele învecinate, localități bogate și frumoase: Lerești, Valea Mare – Pravăț, Voinești, Bughea de Jos, Bughea de Sus, Schitu Golești, Mățău și Valea Româneștilor. Localități locuite de oameni gospodari, mândri de originea lor și de istoria acestor locuri.

Comuna Lerești

Zona Câmpulung satisface cele mai exigente gusturi privind peisajul, cadrul natural pe care îl oferă. Spune Dumitru Baciu în lucrarea ”Lumini muscelene”: ”Spre miazănoapte, diadema uriașă a vârfurilor, care se ridică stăpânitoare din noianul de vârfuri mai scunde, făurind Câmpulungului cel mai strălucit cadru ce se poate închipui pentru cel mai frumos tablou din cuprinsul munților noștri.

Vârful Iezer

În stânga se ridică în toată măreția sa regele vârfurilor din Muscel, masivul grandios cu cele trei vârfuri ale Iezerului: În fund mai departe, se înalță Păpușa, cea spintecată de ponoare , ca un șold de bou. Iar spre miazănoapte spre profilează spre albastrul cerului trei pietre uriașe, sure ca niște căpățâni de zahăr, cu vârfurile ciuntite; în dosul lor, închizând orizonturi și prelungindu-se spre sud, Leaota față în față cu Iezerul.”

Iarna la vârful Păpușa

Dacă ești îndrăgostit de munte și de zonele submontane este suficient să vii o singură dată în Câmpulung și în vecinătățile acestuia ca să te îndrăgostești iremediabil de muscele – înaltele dealuri subcarpatice, acoperite cu pășuni, fânețe și pomi fructiferi.

Câmpulungul este o localitate frumoasă situată într-o depresiune de formă alungită pe cursul superior al Râului Târgului care izvorăște din munți. Vatra orașului Câmpulung este așezată într-o căldare ale cărei margini sunt dealurile care o înconjoară.

Câmpulung – localitate în zona dealurilor subcarpatice

Municipiul Câmpulung se situează la o altitudine medie de 600 metri, iar cele mai înalte zone din oraș, cele din sud-estul orașului, ajung la 900 metri.

Climatul zonei este unul temperat continental, caracteristic dealurilor subcarpatice mijlocii și înalte, vatra orașului fiind în depresiune, beneficiază de un bioclimat de adăpost, caracterizat de o temperatură multianuală de 8,1 grade Celsius, de precipitații moderate și de vânturi slabe, de scurtă durată, calmul atmosferic predominând în cea mai mare parte a anului.

Câmpulungul farmecă întotdeauna, exercitându-și permanent o forță de atracție și de seducție pentru privitor. Străzile orașului sunt umbrite și străjuite de castani și tei, casele sunt vesele și primitoare. cu mușcate și o la pridvor, ortensii, grădinile au răzoare frumoase cu flori, ce te îmbată cu miresme de lămâiță și trandafiri.

Câmpulungul este o localitate cu o istorie de peste 4.000 de ani. Conform descoperirilor arheologice putem afirma cu certitudine că întreaga depresiune unde se află așezat orașul Câmpulung Muscel a fost locuită permanent din cele mai vechi timpuri. Vechi mărturii de cultură materială, descoperite atât pe raza orașului cât și în satele împrejmuitoare, datează din perioada bronzului târziu (1.700-1.600 î.H.).

Despre istoria zonei și a Câmpulungului este mult de vorbit. Așa că, dacă v-am stârnit interesul pentru această minunată localitate și regiune, vă așteptăm la Câmpulung, în acest minunat Colțișor de România.

Orașul se dezvoltă frumos, renaște, având la cârmă un primar tânăr și entuziast – Elena Lasconi – și o echipă foarte motivată care își face treaba cu pasiune.

Acolo puteți afla și vedea foarte multe lucruri interesante, puteți fi cazat în structuri turistice excelente, puteți mânca bine în stil tradițional, toate acestea la prețuri cumpătate. Altfel spus, puteți să vă simțiți într-o vacanță minunată.

Dar despre toate acestea într-un articol viitor. Serialul nostru continuă pe COLȚIȘOR DE ROMÂNIA (www.coltisorderomania.ro). Și nu peste mult timp și la HELLO TV (www.hellotv.ro) – TELEVIZIUNEA ROMÂNILOR DE PRETUTINDENI.

Cât de curând.