Zona este de o frumusețe rară. În zilele senine, soarele și copacii se oglindesc în apa lacului, oferind o imagine feerică.

Se spune, printre localnici, că în fiecare an, lacul de 300 de metri lungime și mai puțin de 10 adâncime, își cere “tributul”. Și asta din cauza poveștilor care circulă și care, pur și simplu, te înfioară. Una dintre ele vorbește despre existența, în jurul anului 1200, a unei mănăstiri de călugări în care au avut loc păcate grele, iar Dumnezeu i-a pedepsit pe bărbații care nu au respectat jurământul de credință. O furtună iscată din senin într-o noapte a distrus lăcașul, împreună cu chiliile, monahii găsindu-și sfârșitul pe fundul lacului.

O a doua legendă povestită de localnici este a unei biserici care exista pe acest loc, în jurul Primului Război Mondial. În timpul unei slujbe, biserica s-a prăbușit din senin peste toți enoriașii aflați înăuntru și,  pentru ca nici unul să nu găsească scăpare, pentru că erau păcătoși, o apă mare a acoperit biserica și i-a înghițit pe toți. Se spune că, atunci, un preot, aflat și el în biserică, a proferat un blestem asupra locului: așa cum se îneacă el, să se înece și alții.

Tot de lacul de la Câmpina  se leagă și povestea unei tinere nefericite în dragoste, legendă care ar fi dat și unul din numele apei. O fată pe care părinții au forțat-o să se mărite, împotriva voinței ei, cu un bărbat urât, bătrân, dar bogat, deși ea iubea pe altcineva, s-a aruncat în apă în ziua nunții, îmbrăcată în rochie de mireasă. Dimineața, pe luciul apei, nu mai erau decât voalul alb și florile de lămâiță.

Loc de agrement pentru locuitorii din Câmpina, „Lacul Bisericii” sau „Lacul Miresei”, cum îi mai spun localnicii, este una dintre zonele cele mai frumoase din Câmpina.

Articolul continuă mai jos. Îți place?

Urmărește Colțișor de România și pe facebook

Mulți dintre câmpinenii care locuiesc în apropierea lacului povestesc că, în nopțile cu lună plină, mireasa nefericită apare plutind pe lac. Legendele despre biserica scufundată sau mireasa sinucigașă sunt acceptate de unii dintre localnici cu imaginație bogată, pe când scepticii spun că sunt povești scornite. Este cert, însă, că foarte multe persoane, în special bărbați tineri, și-au găsit sfârșitul în lac.

Unii pentru că s-au sinucis, atrași irezistibil de apa tulbure și adâncă, alții pentru că s-au înecat la scăldat, în condiții inexplicabile. Despre sinucigașii bărbați se spune că vin ca hipnotizați pe cărarea care duce spre lac. Sunt „aleși“ de mireasă și merg spre apă ca și cum ar merge la întâlnirea cu o femeie, fără a putea fi opriți.

În toate cazurile, morțile au fost precedate de un vuiet al lacului, un freamăt bizar care se aude în fiecare an din adâncuri. Este semn că apele cer „suflet de om tânăr, în special de bărbat”, după cum se exprimă localnicii.

„Eu nu cred că este blestemat lacul. Zona este de o frumusețe rară, mai ales primăvara și toamna.  Am auzit și eu poveștile despre mănăstirea de călugări și despre mireasa care a murit aici. Mulți spun că aici sfârșesc mai ales bărbații și că lacul i-ar atrage precum un magnet. Eu spun că e cea mai frumoasă zonă a Câmpinei”, ne-a spus un localnic, care aprecia noile amenajări.

„Aveam o vecină în vârstă, Dumnezeu să o ierte, că a murit, și povestea tot felul de lucruri bizare despre lacul ăsta, dar și despre Castelul Iuliei Hașdeu. Mi-a povestit despre mireasa care s-a aruncat în lac și despre faptul că multă vreme, în nopțile cu lună plină, parcă se vedea silueta unei femei în mijlocul lacului. Tot bătrâna spunea că în lac s-ar sinucis mulți tineri. Eu nu prea cred în blesteme. Dar poveștile astea încă mai circulă pe aici”, ne-a spus o femeie care locuiește în apropierea lacului.

Pe vremuri, bunicii avertizau copiii să nu meargă la scăldat câteva zile după ce apa își cerea tributul, adică după ce lacul „urlase“. De fiecare dată, fenomenul era urmat de un înec al vreunui băiat sau bărbat. O bătrână care locuia în apropiere cocea o pită de casă, în care înfigea o lumânare.

Când „dădea de mâncare“ lacului, pâinea respectivă se oprea într-un loc sau altul, în care erau găsite ulterior trupurile celor înecați, deși aceștia fuseseră căutați în zadar de localnici curajoși, care se scufundau în lac. În acest mod, cu pâinea în care se afla o lumânare, cu câțiva ani în urmă, au fost găsiți și doi îndrăgostiți care au ales să se sinucidă decât să fie despărțiți. Indiferent, însă, de toate aceste legende, indiferent dacă sunt sau nu crezute,

Lacul Bisericii din Câmpina reprezintă unul dintre cele mai importante puncte turistice ale orașului, iar legendele create în jurul lui nu fac altceva decât să sporească imaginația și ,,setea,, de mister și necunoscut a multor oameni care ajung în zonă.- Publicitate –

Lacul a fost populat cu aproximativ 500 de kilograme de pește. Cei de la AGVPS susțin că vor fi introduse o serie de restricții privind pescuitul pe Lacul Bisericii și asta pentru a fi menținută cât mai mult populația de pește ce contribuie la curățarea naturală a apei.