România are o imensă bogăție de care este conștientă dar pe care nu o valorifică la adevărata valoare. Bisericile fortificate.

Satele transilvane cu biserici fortificate constituie un sit în Patrimoniul Mondial UNESCO, clasificat deoarece s-a considerat că oferă o imagine plină de viață a peisajului cultural din sudul Transilvaniei.

În Transilvania sunt sute de biserici fortificate și toate sunt monumente istorice și merită cu prisosință vizitate, fiecare având farmecul și unicitatea sa. Dar, din aspecte mai mult organizatorice, doar 7 dintre ele sunt înscrise în Patrimoniul Mondial UNESCO sunt 6 biserici săsești și una secuiască:

Biertan (Birthälm), 

Câlnic (Kelling), 

Dârjiu (Székelyderzs), 

Prejmer (Tartlau), 

Saschiz (Keisd), 

Valea Viilor (Wurmloch), 

Viscri (Deutschweisskirch).

Satele din această zonă sunt caracterizate de un sistem specific de cultivare a terenului, un model de așezare și organizare a gospodăriilor țărănești păstrat încă din Evul Mediu.

Aceste localități sunt dominate de bisericile lor fortificate, care ilustrează perioadele clădirii din secolul al XIII-lea și până în secolul al XVI-lea. Bisericile fortificate transilvane sunt specifice satelor săsești și secuiești situate în sud-estul Transilvaniei.

Odinioară în număr de circa 300, bisericile fortificate au jucat atât un rol religios, cât și un rol militar pentru mai mult de cinci secole. În număr de aproximativ 150 de edificii la începutul secolului XXI, bisericile fortificate transilvane formează unul dintre cele mai dense sisteme de fortificații medievale bine păstrate de pe continentul european.

În Transilvania, în așezările rurale săsești și secuiești se pot regăsi trei tipuri principale de fortificații:

biserica cu incintă fortificată (de exemplu Prejmer sau Sânzieni),

biserica fortificată (de exemplu Saschiz, Șeica Mare sau Seliștat),

fortăreața-biserică (de exemplu Valea Viilor sau Dârjiu)

Bisericile fortificate ardelene se înscriu în fenomenul european al bisericilor fortificate.

UNESCO a clasificat pentru prima oară biserica fortificată din Biertan într-un sit protejat sub egida sa.

Ulterior, situl a fost extins cu mai multe biserici, schimbându-și ca atare denumirea. În afara bisericii din Biertan, mai sunt protejate în cadrul acestui sit și bisericile fortificate din Prejmer, Viscri, Dârjiu, Saschiz, Câlnic și Valea Viilor.

Există, de asemenea, biserici fortificate nu numai în România, dar și în alte țări din Europa, cum ar fi: Spania, Franța, Estonia, Grecia, etc. Bisericile fortificate din Transilvania au farmecul lor aparte.