Transilvania este, indiscutabil, comoara turismului românesc. Transilvania se mândrește cu peisaje care îţi taie respiraţia, păduri întinse, multe dintre ele sălbatice populate de specii de animale, extrem de rare prin alte părți din Europa și văi pitorești. Totodată, Transilvania are o moștenire culturală și spirirtuală foarte variată, influenţată de tradiţiile românești, maghiare și germane îngemănate în spiritul unei înțelegeri și armonii perfecte între ele.

Vedere panoramică a orașului Sighișoara

Ne-am propus astăzi să vă facem invitația de a face un city break de 3-4 zile la Sighișoara – cea mai mare cetate medievală din Europa locuită fără întrerupere. Alegerea pentru această localitate din Transilvania, mai exact un oraș din sudul județului Mureș și la doar câțiva kilometri de județul Brașov (118 kilometri de Municipiul Brașov, distanță pe care o puteți parcurge cu mașina în o oră și 30 de minute) este pentru faptul că Sighișoara este un adevărat magnet pentru turiștii români și străini.

Sighișoara – un loc fermecător

Sighișoara se distinge prin istoria sa remarcabilă extrem de interesantă și la fel de bine conservată. Să ajungi aici este ca și cum ai face un salt înapoi în timp. Acest mic oraș medieval îţi lasă impresia că timpul trece altfel și merită să încetinești și tu pentru a te bucura de o experienţă memorabilă și a explora istoria Sighișoarei. Fiindcă, nu-i așa, Sighișoara mustește de istorie și de autentic. Totul este ca acum câteva sute de ani. Orașul s-a dezvoltat vertiginos în ultimii ani dar fără să atingă vestigiile istorice care fac din Sighișoara o carte de istorie de citit pe viu.

Nu veți regreta dacă veniți la Sighișoara. Iată numai căteva motive întemeiate.

1.Sighișoara este un oraș recunoscut pentru istoria sa bogată, obiectivele sale uimitoare și patrimoniul cultural unic. Cetatea din Sighișoara este un loc de poveste unde vizitatorii se pot plimba pe străzile pietruite, pot admira arhitectura bine conservată și pot face o incursiune în istoria regiunii.

2.Cetatea Medievală Sighișoara se remarcă printr-un amestec de istorie, folclor, frumuseţe naturală și experienţe culturale care o transformă într-o destinaţie fascinantă printre turiștii care caută o experienţă de călătorie unică și memorabilă.

3.Vizitatorii pot explora satele tradiţionale din vecinătatea cetății, pot gusta din bucătăria locală și pot experimenta festivaluri și evenimente unice care prezintă bogăţia culturală a regiunii.

4.Cetatea Sighișoara este poziționată exact în centrul României, pe Valea Târnavei Mari și este înconjurată de pitorescul Munţilor Carpaţi. Orașul se află la aproximativ 250 de kilometri nord-vest de București și la 56 km sud-est de municipiul Târgu-Mureş. La Sighișoara se poate ajunge ușor din orice colț al României.

5.Structura turistică a Sighișoarei este extrem de variată, de la structuri de primire turistice extrem de confortabile, până la cele de un confort mai redus, cum s-ar spune pentru toate buzunarele, cu servicii de foarte bună calitate și, ca să fim sinceri, la prețuri nu foarte mari. Altfel spus, Sighișoara este o destinație turistică accesibilă ca preț pentru toți turiștii.

6.Sighișoara are o sumedenie de obiective turistice care nu pot fi ocolite și nici ratate fiindcă, vorba cuiva, nici nu știți ce pierdeți. Dacă mai luăm în calcul și satele învecinate cu bogăția lor spirituală putem spune că 3-4 zile de abia îți ajung să stai la Sighișoara ca să surprinzi cu atenție acest muzeu de istorie și tradiții în aer liber.

Cetatea Sighișoara

Sighișoara este un oraș iubit de români și apreciat la modul superlativ de specialiștii în istorie medievală. Sighișoara este cunoscută pentru cetatea sa medievală bine conservată, care face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO începând din 1999.

Orașul este, de asemenea, renumit pentru legenda ce spune că este locul de naștere al lui Vlad Țepeș, sursa de inspiraţie pentru personajul Dracula, fiind, totodată, cea mai mare cetate medievală locuită din Europa.

În plus, Cetatea Medievală Sighișoara este cunoscută pentru străzile sale înguste fermecătoare, clădirile colorate și istoria bogată care datează din secolul al XII-lea. Este o destinaţie populară pentru turiștii care doresc să exploreze o parte din trecutul medieval al României.

Sighișoara este unul dintre cele șapte orașe săsești fortificate din Transilvania. Această așezare s-a bucurat de o importanţă istorică deosebită datorită poziţiei sale chiar în poala Munţilor Carpaţi, care au format cândva o graniţă naturală între Europa și estul controlat de otomani.

Despre Sighișoara se știe că a fost fondată în secolul al XII-lea de către sași, un grup de meșteșugari și negustori de origine germană care au fost trimiși în Transilvania de către Curtea maghiară. Ideea era de a proteja graniţele regatului și de a consolida trecătorile montane în faţa invaziilor otomane și tătare.

Aducându-și cu ei diversele meserii, meșteșugarii și familiile lor au înfiinţat Sighișoara – pe atunci numită Schaasburg – sub forma unei comunităţi de frontieră și unui centru comercial de succes. Aceștia nu doar că au făcut economia locală să funcţioneze, dar au fost, de asemenea, responsabili pentru apărarea Sighișoarei. În acest scop, ei au ridicat un set de turnuri puternice, turnurile din Sighișoara.

Sighișoara oferă o perspectivă nepreţuită asupra Evului Mediu și a poveștii Transilvaniei. În inima Sighișoarei se află cetatea, care este bine conservată și reprezintă o odă adusă primilor locuitori care au făcut din oraș ceea ce vedem astăzi.

Să te plimbi prin Sighișoara este o bucurie. În timp ce orașul continuă să crească, spiritul său istoric este îngheţat în timp, permiţând călătorilor să experimenteze toate atracţiile pe care le oferă zona. Vizitatorii pot explora cultura Transilvaniei, pot gusta din bucătăria locală și pot experimenta festivaluri și evenimente unice care prezintă bogăţia culturală a regiunii.

Sighișoara îți oferă următoarele obiective turistice:

Cetatea Sighisoara, centrul orașului medieval, construită între secolele al XIII-lea și al XVII-lea, este una dintre cele mai importante repere culturale din Ardeal. Cetatea, cu ziduri înalte de până la 10 metri, este formată din 14 Turnuri de apărare, din care s-au păstrat până în prezent nouă:

  • Turnul cu Ceas, ce protejeaza poarta de intrare in Cetate, transformat in muzeu inca din 1898, este reprezentativ pentru istoria orasului. Ceasul din turn are un diametru de 2.4 metri si are alaturi un mecanism ce afisa pe rand cele sapte papusi, de aproape un metru fiecare, ce reprezentau zilele saptamanii; are un sistem inovator, functionand in continuare 3 ore dupa intreruperea curentului electric
  • Turnul Fierarilor a inlocuit un turn mai vechi, cel al Barbierilor
  • Turnul Croitorilor, incendiat in 1676
  • Turnul Macelarilor, dotat cu bastion de artilerie, construit in secolul al XV-lea
  • Turnul Cojocarilor, din secolul al XIV-lea, delimiteaza mica poarta Torle
  • Turnul Franghierilor
  • Turnul Cositorarilor, unul dintre cele mai impozante turnuri ale Cetatii.

Un alt obiectiv turistic important este Muzeul Municipal de Istorie si Arta Feudala Sighisoara care se afla in Turnul cu Ceas. Aditional, mai pot fi vizitate Camera de Tortura si Sala de Arme. Adresa muzeului este Piata Muzeului nr. 1

Merită a fi văzută și Casa Breslelor, muzeu privat ce gazduieste o expozitie de unelte, echipamente si masinarii utilizate in urma cu secole de mestesugarii din Sighisoara. Adresa muzeului este Piata Muzeului nr. 1

Alte locuri importante de văzut în Sighișoara sunt următoarele:

Casa Memoriala a scriitorului N. D. Cocea se afla situata pe strada Scolii, nr. 10

Casa Memoriala a criticului literar Ilarie Chendi, situata pe strada Nicolae Balcescu nr. 2.

 Mystical Transylvania, destinatie aflata in mijlocul cetatii, care reuneste expozitii imersive cu animatii, jocuri de lumini si sculpturi, o zona de medieval minigolf si un smoothie bar. Este situata pe strada Scolii nr. 12

 Casa Vlad Dracul, aflata in Piata Turnului Sfatului, unde se presupune ca a locuit, pana la varsta de 4 ani, Vlad Tepes. In aceasta casa functioneaza in prezent un restaurant.

 Manastiri si biserici in Sighisoara

 Manastirea Sighisoara Sfantul Mare Mucenic Dimitrie Izvoratorul de Mir, sfintita pe 6 mai 2005, construita in stilul Cruce Greaca Inscrisa. Se afla la 4km de centrul orasului, adresa completa fiind strada Aurel Vlaicu, nr. 26A.

 Catedrala ortodoxa Sfanta Treime, construita in stil neobizantin in perioada 1934-1937, cladire emblematica pentru orasul Sighisoara, aflata pe malul nordic al Tarnavei Mari.

 Biserica romano-catolica, construita in 1895, pe locul unei vechi biserici, din Evul Mediu. Se afla pe strada Manastirii, nr. 14.

Biserica Intrarea Maicii Domnului in Biserica – Cornesti, aflata la intrarea in Sighisoara dinspre Targu-Mures , construita in 1788 – 1797. Adresa: strada Varga Ecaterina nr. 22.

 Biserica Leprosilor – Biserica Sifchhof, biserica greco-catolica, constructie gotica unica in Ardeal, ridicata in secolul al XV-lea. Se numeste astfel deoarece facea parte dintr-un complex mai mare, ce includea un spital de leprosi. Un obiect foarte vechi al bisericii este orga, cu burduf din piele de vitel. Adresa bisericii este strada Stefan cel Mare nr. 34 (langa linia ferata).

 Biserica lutherana din Deal – Sfantul Nicolae, cel mai valoros monument arhitectonic din oras, constructie inceputa in 1345, detinatoare a marelui premiu Europa Nostra. Are picturi murale ineterioare (1483-1488) si strane din lemn in stil renascentist, iar in balconul orgii se afla steguletele breslelor. Se afla in Cetate, pe strada Scarii, nr. 10.

 Biserica Manastirii Dominicane, dedicata Sfintei Fecioare Maria, constructie din secolul al XVII-lea, cu o cristelnita de bronz din 1440 si toc de usa din 1570. Poate fi vizitata zilnic, intre orele 10 si 17 – adresa fiind Piata Muzeului nr. 8.

 Biserica Reformata, construita in anul 1888, aflata pe strada Andrei Saguna, nr. 2

 Sinagoga, construita in 1903, intr-un stil popular, incadrandu-se tipului mic de sinagoga, cu aspect de cladire cu caracter public. Adresa sinagogii este strada Tache Ionescu, nr. 10

Parcuri si alte elemente de cadru natural in Sighisoara

 Rezervatia Naturala Breitea, loc unicat in Europa, cu cea mai mare colectie de stejari multi-seculari din zona. Rezervatia, cel mai bine conservat habitat de pajiste impadurita cu goruni si stejari multiseculari din centrul si estul Europei, se afla la 4 kilometri de Sighisoara spre Medias (drum forestier care urca spre platou – 2km)Peste 650 de arbori multiseculare se afla in Rezervatia Breitea.

 Castrul Roman Stenarum din Sighisoara, situat pe platoul Podmoale, unde s-au regasit 26 de monede emise in perioada 108 – 248 dupa Christos.

 Padurea Stejareni

 Padurea Danes

 Cetatea Dacica Sadova

 Gradina centrala, cu busturile scriitorilor N. Grigorescu, M. Eminescu, I.L.Caragiale si George Enescu

 Dealul Turcului, monument arheologic

 Alte locuri de vizitat in Sighisoara

 Scara acoperita – Scara scolarilor a fost construita in anul 1642, in ajutorul copiilor care invatau la liceul J. Haltrich. In prezent, scara are doar 175 de trepte (initial au fost 300).

 Casa Rosenthal, construita in secolul al XVII-lea de un personaj controversat, primar al Cetatii – Johann Schuller von Rosenthal.

 Casa cu Cerb, una dintre cele mai vechi cladiri din cetate, cu o arhitectura deosebita. Pictura murala exterioara infatiseaza un cerb in marime naturala. In prezent, adaposteste un restaurant si un hotel.

 Casa Venetiana, datand din secolul al XVI-lea, resedinta primarului acelor vremuri.

 Piata Centrala – spatiu comercial in Evul Mediu si loc de judecare a proceselor (aici se afla “stalpul infamiei”).

 Piata Boema

 Monumentul “La Chip”, ridicat la iesirea din Sighisoara spre Medias, pe partea stanga, in memoria unui Pașă, inmormantat aici cu armele si elefantul sau.

 Casa de pe Stanca, construita in 1676, actualmente sediul organizatiei crestine Veritas.

 Scoala din Deal, construita in 1608, refacuta ulterior.

 Gangul Babelor, constructie din 1844, din lemn si cu acoperis, pentru accesul batranilor catre biserica pe timp nefavorabil.

 Casa Teutsch, din secolul al XVII-lea.

Festivaluri si Evenimente Culturale in Sighisoara

 Festivalul Medieval de la Sighisoara este organizat anual, in luna iulie.

 Sighisoara Blues Festival, festival de blues organizat anual in luna februarie

 Sighisoara Film Festival, festival de film organizat in luna iunie

 Festivalul Fanfarelor, organizat in luna septembrie

 Festivalul Interetnic Sighisoara, organizat in timpul Festivalului Medieval – detalii pe site-ul ProEtnica

 Festivalul de Muzica Academica, organizat anual in luna iulie sau august.

Te invităm să citești și un alt articol interior publicat de COLȚIȘOR DE ROMÂNIA despre Sighișoara.

https://coltisorderomania.ro/2019/07/05/orasul-cetate-sighisoara-perla-transilvaniei/