Podgoria Sâmburești, situată in regiunea Dealurile Olteniei, ocupă teritoriul a trei comune: Dobroteasa, Sâmburești și Vitomirești, fiind mereu scăldată de soarele prielnic culturilor de viță de vie.

Podgoriile Domeniile Sâmbureşti sunt situate pe platourile şi versanţii afluente Oltului, o poziţie privilegiată datorită aşezării sale. Terroir-ul Sâmbureştiului a fost înzestrat cu calităţi excepţionale, care îl fac ideal pentru vinificaţie. Calitatea vinului depinde în principal de caracteristicile solului, iar Domeniile Sâmbureşti au fost binecuvântate cu soluri excelente, cu un nivel ideal de umiditate de-a lungul ciclului de viaţă al viţei de vie.

Astăzi, bazându-ne pe procesele mult mai bine tehnologizate, ne bucurăm şi reamintim totodată de calitatea acestui vin, care nu ar mai fi putut exista dacă tradiţia nu s-ar îmbina atât de armonios cu noile tehnologii de vinificaţie.

Imagini din Podgorie

În Podgoria Sâmburești se întâlnesc soiuri de struguri pur românești se regăsesc alături de soiuri de struguri de renume internațional, dăruind iubitorilor de vinuri licori minunate și foarte apreciate.

Mihai Viteazul

Domeniile Sâmburești își pierd originile undeva, în vremea lui Mihai Viteazul – satul există încă din secolul al XVI-lea, numele său indicând faptul că este cultivat cu sâmburoase si, anume, cu pruni.

Vintilă Brătianu

Povestea modernă a vinului de Sâmburești nu poate începe altfel decât aristocratic: Vintilă Brătianu, boier de viță nobilă și unul dintre cei mai importanți oameni politici pe care i-a avut România, mândru de viile sale, îl invită să vină, să vadă și să înnobileze cu sfaturile sale domeniul său viticol de la Sâmburești pe August Joseph Ville, unul dintre cei mai vestiți oenologi francezi. Spre uimirea lui, Ville îi recomandă călduros să defrișeze toate viile și să le înlocuiască cu soiuri nobile franțuzești.

Pus în fața acestei decizii aproape imposibile, marele om de stat își dovedește, și în acest caz flerul de om cu bună judecată și de mare succes: pornește replantarea moșiei. După numai câțiva ani hotărarea îi este răsplătită cu medalia de aur la Expoziția Universală de la Paris din 1926.

Așa pornește în lume legenda vinului de Sâmburești, legenda ce reîncepe în anul 2005.

Jean Valvis – antreprenor și proprietarul Valvis Holding

Din 2005, Domeniile Sâmburești au fost preluate de grupul Valvis Holding, care astăzi cuprinde afaceri în domenii precum apă minerală, vin şi agricultură. Acesta tocmai ieșise din afacerile de succes cu ape minerale (apa minerală Dorna) și lactate (La Dorna) și a cumpărat Viti-Pomicola Sâmburești. Jean valvis – antrepenor și proprietarul Valvis Holding are cetăţenie greacă şi elveţiană. Are studii de inginerie şi de arhitectură la Atena şi la Paris (la Sorbona). Iar de circa trei decenii este antreprenor. În România. Un antreprenor adevărat care și-a arătat de mai bine de trei decenii bucuria și priceperea de a lucra în România și pentru România.

Și așa a început era modernă a Domeniului viticol Sâmburești.

In urma unui program de investiții s-a efectuat reconversia și replantarea întregii suprafețe viticole (500 de hectare), s-a renovat și retehnologizat combinatul de vinificație, s-a adăugat o linie modernă de îmbuteliere și s-au instalat sisteme de irigație de ultimă oră.

În echipă a fost adus Pierre-Marie Guillaume, un viticultor francez de renume internațional, proprietarul unei pepiniere de familie cu o istorie de peste 100 de ani.

Vinurile de astăzi de la Sâmburești sunt o minunăție. Licori de vis. Fiindcă ele se obțin din combinația fericită și de mare rafinament între tehnologii ultramoderne de îmbuteliere și metode de fabricare tradiționale, vechi de mii de ani.

Domeniul viticol Sâmburești deține câteva mărci ale sale care se bucură de mare prestigiu și apreciere.

În plus, apreciatele vinuri Domeniile Sâmbureşti se diversifică!

Domeniile Sâmbureşti anunţă îmbogăţirea portofoliului său de vinuri prin două noi game de excelentă calitate: CARPATHIA WINES şi ALAI , produse în podgoriile sale.

Vinurile Domeniile Sâmburești

Ele se alătură consacratelor game Chateau Valvis şi Domeniile Sâmbureşti.

Vinul Chateau Valvis

Aceste doua game sunt deja poziţionate în piată de la sfârşitul lunii aprilie 2023 şi au câştigat recunoaşterea specialiştilor luând premii la competiţii internaţionale – multimple medalii de aur obţinute la Mundus Vini  Summer Tasting (2022, 2023) şi la Concursul Internaţional & Festivalul Vinului Balcanic (2023).

Acum a venit momentul să le facem şi mai cunoscute.

Pentru obţinerea acestor vinuri sunt folosite protocoale de vinificaţie specifice, iar lansarea lor a fost o urmare a eforturilor investiţionale  din ultimii ani.

Valoarea investiţiilor totale se ridică la peste 15 mil EURO, din care 7,5 mil doar în reconversia plantaţiilor, calitatea şi felul în care acestea sunt întreţinute stând la baza unor vinuri superioare.

Investitiile din crama, din ultimii 4 ani, au vizat reabilitarea şi modernizarea spaţiilor de producţie şi achizitia de echipamente noi, performante, iar procesul continuă.

Vinurile din gama CARPATHIA WINES sunt rezultatul efortului special dedicat segmentului HoReCa. Această gamă de o calitate specială aduce consumatorului avizat o paletă de vinuri cu arome complexe şi structură rafinată.

Soiurile din gama CARPATHIA WINES sunt:

Chardonnay se regăseşte la intersecţia dintre tradiţional şi modern.

Sauvignon Blanc de o culoare solară şi strălucitoare, acest vin ajunge să impesioneze mai ales prin aroma proasptătă de citrice, cu note de grapefruit, lime şi fructe exotice.

Rosé – Cupajul echilibrat dintre Cabernet Sauvignon şi Merlot stă la baza acestui rosé cu o culoare clasică de roşu-rubiniu intens. Aromele sunt fine şi uşor fructate, dar în acelasi timp complexe, cu note de coacăze negre şi fructe de pădure.

Feteasca Neagră este un vin cu individualitate. Soiul anunţă venirea sărbătorilor, fiind elementul care nu trebuie să lipsească de pe masa festivă alături de mâncărurile tradiţionale.

Cupaj special al gamei aduce împreună două soiuri de renume: Cabernet Sauvignon şi Merlot, într-un echilibru plăcut, armonizând perfect caracteresticile celor două soiuri.

Gama ALAI, cu soiuri albe şi rosé, a fost special creată pentru a satisface o diversitate de gusturi. De o calitate ridicată, vinurile din gama ALAI sunt menite să fie savurate în momente festive precum: nunţi, botezuri, zile de naştere, sărbători, petreceri de orice fel, alături de cei dragi.

Soiurile din gama ALAI sunt:

Chardonay, alb înviorător, catifelat, amplu şi armonios;

Sauvignon Blanc, fructuos, bine echilibrat;

Rosé, vinificat din cupajul Cabernet Sauvignon şi Merlot, bine structurat.

Deşi noi lansate, cele două game ALAI şi CARPATHIA WINES se prezintă în faţa consumatorilor cu vinuri pregătite temeinic care se fac deja remarcate fiind validate de către profesionişti prin premiile obţinute!

În lumina acestor noi lansări şi ţinând cont că plantaţiile provenite din reconversia suprafețelor de vie veche intră pe rod abia după 3 ani de la înfiinţarea plantaţiei, se preconizează o dublare a cifrei de afaceri în următorii 3 ani.

Evoluţia cifrei de afaceri de la 4,5 mil euro la 12 mil euro (în ultimii 4 ani) este deja o performanţă economică pentru grupul valvis Holding.

De asemenea, cu ocazia acestor noi evenimente, se reia “La Strugurit”, un eveniment cu tradiţie, a cărei primă ediţie a avut loc cu mulți ani în urmă, chiar la Domeniile Sâmbureşti.

Valvis Holding se mândreşte cu gamele sale de vinuri, Domeniile Sâmbureşti, Chateau Valvis ALAI şi CARPATHIA WINES!