Există în România, în satul Cerna din comuna Vaideeni, în Oltenia de sub Munte, un festival unic în țara noastră. Festivalul Național al Sculptorilor cu Drujba. Unde, an de an, pentru mai multe zile, artiști ai lemnului din toate regiunile din România, participă la acest festival.
În fiecare an, festivalul are o altă tematică, care provoacă o puternică impresie și emoție artistică. Artiștii făcând din buștenii puși la dispoziție de organizatori adevărate opere de artă. Repet, artiștii lucrează pentru realizarea lucrării peste 80% din timp folosind drujba. Artiști care fac din lemnul pus la dispoziție opere de artă. Minunății care bucură inima și sufletul privitorului.
Organizatorul și sufletul acestui eveniment este un om foarte entuziast, inteligent și foarte creativ. Adrian Mircea Bondoc. Un om frumos, cu suflet mare, inițiatorul multor acțiuni și proiecte care aduc faimă și prestigiu localității Vaideeni și întregii Oltenii de sub Munte. Un om care prin ideile și inițiativele sale încearcă să pună în valoare potențialul inconfundabil al Olteniei de sub Munte, utilizând soluții de finanțare din fonduri europene și pentru atragerea turiștilor din toată România și din afara țării.
Împreună cu familia, domnul Adrian Mircea Bondoc gestionează și o pensiune minunată – Pensiunea agroturistică Cerna din satul Cerna, comuna Vaideeni – o pensiune de vis, loc care este și gazda Festivalului Național al Sculptorilor cu Drujba.
Prima ediție a festivalului a avut loc în anul 2017.
Artiștii invitați sunt onorați și fericiți că au bucuria să fie prezenți la acest festival.
Să revenim la tema festivalului și la modul cum se desfășoară an de an. Ca și în anii precedenți, la ediția din 2021, buşteni uriaşi au fost transformaţi în sculpturi inedite. 9 artişti ai lemnului au venit în 2021 din toate colţurile ţării pentru a arăta de ce sunt în stare. Drujba a fost principalul instrument, iar din mâinile artiştilor au ieşit adevărate opere de artă.
Este minunat să vezi cum copaci rupți, uscați și abandonați se transformă, folosind drujba, în diferite personaje și, parcă, într-un fel, recapătă viață.
Inteligența creativă a organizatorului acestui eveniment, domnul Adrian Mircea Bondoc, face ca evenimentul să fie o adevărată sărbătoare a spiritului oltenesc, un excelent prilej de promovare a portului, tradițiilor populare și a produselor realizate la Vaideeni. Minunat. Nota 10.
Tema din acest an a fost istoria țării noastre. Decebal, Mihai Viteazu, Ştefan cel Mare, Tudor Vladimirescu sau haiducul Pintea, au fost doar câteva dintre marile personalităţi sculptate în lemn.
Vrem, prin acest articol, să vă invităm permanent, pe toata durata anului la Vaideeni, la pensiunea agroturistică Cerna, fiindcă rezultatele cele mai frumoase ale celor cinci ediții desfășurate ale acestui festival le vedeți în curtea și în interiorul pensiunii. Sculpturi care creează un spectacol fascinant, unic în România, savurat cu mare satisfacție atât de copii, cât și de adulți. O expoziție permanentă care este posibil de văzut și de admirat în orice moment al anului.
Festivalul este unic nu numai prin modul în care artiștii își realizează operele, cu drujba, dar și prin faptul că turiștii, curioșii și cei interesați de acest tip de artă pot observa direct cum prinde viaţă lemnul datorită mişcărilor precise şi creativităţii carverilor.
Festivalul sculptorilor cu drujba de la Vaideeni a stârnit interes şi în rândul reprezentanţilor autorităţilor locale din alte judeţe ale Olteniei, care caută la rândul lor soluţii pentru a promova turistic localităţile pe care le păstoresc. Este vorba despre 16 primării dar şi de consilii judeţene din Oltenia, precum şi de mai mulţi operatori de turism, care s-au asociat în BioOltenia Cluster şi care vor încerca în perioada următoare să acceseze fonduri europene direct de la Bruxelles.
Este un loc minunat fiindcă festivalul, în opinia mea, este unul care se transformă într-o expoziție permanentă a celor mai bune lucrări realizate aici în cursul anilor.
Locul este frumos, pensiunea este curată, elegantă, valorificând spiritul oltenesc.
Mâncarea realizată de Maria Spinciu și ajutoarele sale te fac să te lingi pe degete, locurile pe care le poți vizita sunt ultra spectaculoase și speciale. Ca, de altfel, întreaga Oltenie de sub Munte.
Există și un parc de aventură cu tiroliene și o salină artificială unică în România. O adevărată minunăție.
Nu poate fi omis un lucru foarte important. Festivalul se bucură de sprijinul unui prieten al acestui eveniment, primarul localității Vaideeni, domnul economist Daniel Băluță, un om care a făcut minuni pentru comunitate în mai multe mandate de primar al localității. Și care este un important susținător al tradițiilor. O gazdă foarte bună pentru oaspeții comunei și un om entuziast, harnic și implicat.
Hai la Vâlcea!!! Poate cel mai frumos județ din România.