Fiindcă se apropie perioada urcării oilor la munte și, implicit, viața pastorală devine mult mai intensă, ne-am gândit să vă prezentăm cum se pregătește un bulz ciobănesc, atât în varianta tradițională, cât și în varianta foarte des întâlnită prin restaurantele românești.
Rețeta de Bulz ciobănesc presupune existența următoarelor ingrediente:
- Mămăligă făcută din mălai, apă și sare,
- Brânză de burduf,
- Kaiser sau costiță afumată,
- Ulei și slăninuță, puțină smântână, puțin unt.
Mod de preparare (varianta tradițională)
Se pregătește o mămăligă din mălai, apă și sare. Se lasă să se răcească, o zi. Brânza de burduf se scoate de la frigider și se sfărâmă puțin. Kaiserul și slăninuța se taie feliuțe subțiri, iar untul se scoate și se lasă să se înmoaie. Mămăliga rece se împarte în 3 părți, pentru 3 porții. Fiecare bucată de mămăligă se modelează în mână, se turtește, se face în mijlocul ei căuș, în care se pune brânza, o bucățică de unt, kaiserul cu slăninuța, apoi se modelează bulzul ca pe o gălușca mai mare bine închisă. Boțurile de mămăligă astfel pregătite se pun pe grătar până s-a topit brânza înăuntru și a făcut mămăliga crusta pe dinafară. Apoi se servesc calde la cină cu smântână sau brânză rasă deasupra.
Mod de preparare (varianta modernă)
Se pregătește o mămăligă din mălai, apa și sare. Kaiserul și slăninuța se prăjesc în puțin unt. Se adaugă mămăliga fiebinte, proaspăt pregătită și brânza de burduf și se amestecă totul. Se toarnă într-o farfurie, se adaugă un ou (opțional) și se rade brânză sărată deasupra.