Timpul a zburat foarte repede și de la gândurile de început, atunci în 1991, Festivalul și-a câștigat un prestigiu deosebit în lumea întreagă. Îmi amintesc cu mare plăcere momentele de început pe care le-am scris într-una din cărțile mele:

Dorel Cosma

…. ”Ziua cea mare sosise. Era o zi de vară fierbinte în luna august 1991. Toate pregătirile erau gata. Aşteptam oaspeții. Nu au lipsit nici răutățile. Prin oraș circula un zvon că nu va sosi nici un ansamblu din străinătate. Se putea gândi și așa, având în vedere că la aceea vreme nici un astfel de festival nu reușise. Era ora amiezii și toți organizatorii așteptau tăcuți la comandamentul stabilit în internatul liceului ”Liviu Rebreanu”. Trecuse de ora 14.00 și nu aveam nici un semn de la posibili noștrii oaspeți (nu existau mobile, e-mail-uri etc.) Apoi un strigăt de bucurie: ”Vine un autocar!” Ieșim rapid în curtea liceului și, într-adevăr, bulgarii își făceau intrarea. I-am întâmpinat cu mare bucurie, ne-am îmbrățișat și în timp ce-i mulțumeam marelui meu prieten Ivan Dimitrov, apare al doilea autocar cu ansamblul ”Palace” din Grecia, condus de marea doamnă Meny Papanicolau. Bucuria noastră era de nedescris. Aveam deja două ansambluri străine, Festivalul Internațional ”Nunta Zamfirei” putea începe. La intervale scurte au sosit oaspeții noștri din Turcia și Franța, ceea ce a dat acestei prime ediții calificativul de primul festival internațional de folclor din România. Prin numărul și calitatea formațiilor folclorice prezente, Bistrița a devenit un adevărat deschizător de drum pentru anii care au urmat.” …

Au fost cu adevărat emoții mari dar și bucurie pe măsură. Atunci sau poate și azi, mulți se întrebau de ce am ales acest nume ”Nunta Zamfirei”. Răspunsul este simplu, îmi doream un nume reprezentativ pentru Bistrița-Năsăud, un nume care să înmănuncheze atât veselia, bucuria, dar și jocul și muzica românului și la care să participe oaspeți din întreaga lume. Ce alt moment mai plăcut din viața omului poate să întrunească aceste elemente? Desigur – doar nunta. Și așa am început să o ”pețim” pe Zamfira la nivel internațional.

În timp, Festivalul a devenit un adevărat brand și spusele doamnei Denise Bidault, președinta Confederației de folclor din Franța și secretar general al Uniunii Europene I.G.F., atunci în 1991, s-au adeverit:

… ”De la început, țin să vă adresez felicitări pentru această inițiativă, unică în felul ei, în țara dumneavoastră, încredințată fiind că acest festival folcloric, internațional va cunoaște, așa cum se vrea, o vogă și un prestigiu în lumea întregă. Rolul artei populare, și mai ales al bogatului dumneavoastră folclor, e să deschidă porțile inimii și în același timp să creeze punți de legătură între toate domeniile și cu cât mai multe țări.”…

Azi, după atâția ani, nu putem decât să ne bucurăm că scopul, idealurile acestui Festival s-au atins. Câteva întreruperi de-a lungul timpului nu ne-au făcut să cedăm. Am așteptat și am luat-o de la capăt. Astăzi, ”Nunta Zamfirei” vorbește lumii întregi despre prietenie, pace și frumusețea culturii populare mondiale. Mari personalități ale lumii folclorice din întreaga lume ne-au vizitat acasă la noi. Ne-au cunoscut cu adevărat și s-au întors cu o altă imagine a României. Numeroase prietenii, legături economice și comerciale s-au realizat de-a lungul timpului și prin intermediul Festivalului nostru. Acum, la această ediție jubiliară vreau să mulțumesc tuturor celor care prin poziția, atitudinea și prezența lor au contribuit la prestigiul acestei ample manifestări internaționale.

Acestea sunt gândurile pe care creierul, inima și sufletul Festivalului care împlinește în 2019, 28 de ani de evenimente frumoase, profesorul Dorel Cosma le spune despre copilul său de suflet, Festivalul Internațional de Folclor ”Nunta zamfirei”.

Palatul Culturii Bistriţa a anunţat ţările care vor participa anul acesta, în perioada 26-31 iulie, la Festivalul Internaţional de Folclor „Nunta Zamfirei”.

Pentru prima dată, ţări exotice precum Panama şi Chile vor fi la Bistriţa alături de Georgia, Mexic, Lituania, Serbia, Turcia, Spania, Polonia, Ucraina, Grecia, Franţa şi, bineînţeles, România.

Pentru prima dată, ţara noastră va găzdui premiile IGF Gold Stars (ex-Oscar în folclor), preşedintele Uniunii Mondiale de Folclor, dr. Dorel Cosma, promiţând evenimente pe care bistriţenii nu le vor uita.