De multă vreme doream să vă prezint o destinație turistică încântătoare care are imensul avantaj că dincolo de frumusețea și farmecul aparte are și multiple posibilități de vindecare a unor afecțiuni. Este vorba de localitatea Ocna Șugatag – ținut de istorie si legenda – localitate amplasată într-un decor natural de o excelentă frumusețe peisagistică, la poalele munților Gutâi, cu o panoramă vastă de unde pot fi admirați munții Maramureșului care închid aidoma unui zid de cetate Depresiunea Maramureșului.

Ocna Șugatag se află la întretăierea unor drumuri datate din timpuri istorice, astăzi localitatea reprezentând o vestită zonă turistică a României.

Localitatea Ocna Șugatag a fost atestată documentar în anul 1355, iar celelalte localități (Breb, Hoteni, Sat-Șugatag) în 1360, istoria lor fiind strâns legată de exploatarea sării. În documentul din 1355 se pomenește de existența, în marginea dinspre Ocna Șugatag, a satului Giulești, a unui drum care ducea la ocnele de sare, folosite de maramureșenii care veneau aici să se aprovizioneze cu sare. Descoperirile arheologice, precum și alte documente istorice, atestă că populația zonei exploata sarea din vremuri străvechi.

Grație poziției sale geografice în cadrul depresiunii Maramureșului și a dezvoltării sale economice, localitatea deține o puternică rețea de șosele asfaltate realizând legături cu celelalte localități de pe Valea Izei și Vișeului.

Sub aspect turistic, prin valorificarea resurselor naturale a apelor cloro-sodice și beneficiind de factori climaterici specifici și a efectelor acestora, comuna Ocna Șugatag se bucură de o afluență turistică impresionantă, fiind cea mai cautată zonă din acest colț de țară, renumită pentru tratamentul afecțiunilor reumatismale, a asteniei și surmenajului cât și pentru combaterea proceselor inflamatorii cronice.

Frumusețea peisagistică a a locurilor, aerul pur montan, plasarea stațiunii balneoclimatice Ocna Șugatag lângă ,,Pădurea Crăiască, rezervație naturală (cu arbori seculari de stejar și larice), obiceiurile și tradițiile populare (precum Tânjaua – sărbătorirea primului gospodar ieșit cu plugul la arat), târgul săptămânal de vite, măreția și splendoarea altor obiceiuri locale, arhitectura construcțiilor în stil local, existența în satele aparținătoare a unor izvoare naturale (borcutul din satul Breb), constitue un loc de odihnă și recreere în concedii și sfârșit de săptămână.

Benefică pentru întreg județul Maramureș și nu numai, Stațiunea balneoclimatică Ocna Șugatag cu renume prin efectele ei specifice, beneficiază de hoteluri pentru cazare cu dotările aferente, baze de tratament moderne, cantină proprie, spații de practicare a unor activități sportive, cluburi, bazine acoperite, bazine în aer liber, plaje, spații comerciale, parcuri, alte spații de agrement, personal calificat pe specialități la care se adaugă alte spații hoteliere, ale altor instituții, precum și posibilitățile de cazare în căsuțe în stil maramureșan, celelalte spații cu caracter privat servind același scop, tendința generală de urbanizare a localității prin masiva extindere a zonei construibile: blocuri, vile,căsuțe de vacanță, întreprinderi cu caracter economic privat, precum și existența unei game largi de servicii conferă încă de pe acum aspectul citadin al acestei localități cu atâta rezonanță in inima maramureșenilor.

Statiunea dispune de:
• ape minerale clorurate, sodice și calcinate;
• două bazine mari și unul mic cu apă minerală rece pentru băi și aerohelioterapie;
• instalații pentru electroterapie;
• instalații cu aerosol;
• două bazine și trei văni cu ape minerale încălzite;
• instalații pentru fizioterapie;
• împachetări cu parafină;
• duș subacval și băi galvanice

În Ocna Șugatag se poate ajunge pe șosea urmând drumul național DN18 care leagă Baia Mare de Sighetu Marmației sau pe calea ferată până în gara din orașul Sighetu Marmației de unde se pot lua mijloace auto până în stațiune.

În localitatea Ocna Șugatag există mai multe atracții turistice:

  • Biserica de lemn din Breb
  • Biserica de lemn din Hoteni
  • Biserica de lemn din sat-Șugatag
  • Biserica de lemn din Ocna Șugatag
  • Băile sărate Ocna Șugatag
  • Rezervația naturală ”Lacul Morărenilor”, sat Breb (20 ha)
  • Rezervația naturală ”Pădurea Crăiascăa„, sat Ocna Șugatag (44 ha)
  • Izvoare minerale clorosodice
  • Tăurile de la Hoteni