Ne-am gândit astăzi să te invităm la Cluj Napoca, cel mai mare și mai important oraș din Transilvania. Orașul este o adevărată ”comoară” a Ardealului, un important centru universitar și cultural al României, un oraș cu o foarte mare dezvoltare economică și cu o recunoaștere excepțională din partea românilor și străinilor.
Un oraș care își trăiește cu intensitate statutul de cel mai frumoș oraș al României. Fiindcă, nu este așa, Cluj Napoca își poartă cu mândrie statutul de localitate cu o istorie de peste 2.000 de ani, care are rangul de municipiu încă de pe vremea împăratului roman Hadrian și, ulterior de colonie romană, care a fost în toate timpurile un important centru administrativ și politic, care ține în mare măsură la clădirile istorice, la clădirile monument dar face cu multă inteligență și abilitate arhitectonică loc noilor construcții care plasează Capitala Ardealului ca orașul cu cel mai mare potențial imobiliar dar și cu cele mai mari prețuri ale apartamentelor scoase la vânzare.
O privirea obiectivă asupra realității confirmă faptul că, municipiul Cluj Napoca, grație administrării ireproșabile și accentului important pus de Primărie pe condițiile de locuit, pe protecția mediului, pe curățenie și pe organizarea de evenimente de mare anvergură, emblematice pentru Cluj Napoca și pentru România, pe păstrarea spiritului tânăr al acestui oraș, pe atragerea investitorilor, pe menținerea prestigiului și reputației de mare centru universitar, medical, spiritual și multicultural, cu o tradiție deosebită, este un oraș cu care România se mândrește. Și mai spune că orice român sau străin rezident în România își doresc foarte mult să locuiască aici. Nu toți putem să fim cetățeni ai urbei de pe Someș dar nu ne împiedică nimic să dăm o fugă până la Cluj Napoca, fiindcă orașul este extrem de generos în privința ofertei turistice.
Ne oprim în acest prim episod să evocăm doar trei din elementele care justifică pe deplin motivația unei vizite în acest oraș.
Un loc emblamatic pentru clujeni și pentru toți vizitatorii orașului este Piața Unirii, Biserica Sfântul Mihail și Statuia lui Matia Corvin.
Piața Unirii este miezul medieval al ”comorii” Transilvaniei. Prin dimensiunile sale (220 metri pe 160 metri), Piața Unirii a fost multă vreme cea mai mare piață din centrul și sud-estul Europei.
Măreția acestei piețe este dată de două bijuterii: Biserica Sfântul Mihail și de Statuia lui Matia Corvin dar și de clădirile emblematice care delimitează piața:
– În latura estică se regăsește Palatul Banffy – locul care adăpostește acum Muzeul de Artă;
–Două clădiri construite în oglindă, de la care pornește strada Iuliu Maniu.
Strada în Oglindă, pe numele său oficial str. Iuliu Maniu, este un obiectiv unic în zona Transilvaniei, precum și un simbol al orașului de pe Someșul Mic. Capătul vestic al străzii, cel dinspre Piața Unirii, impresionează prin cele două clădiri care sunt simetrice aproape în întregime. De aici și denumirea, datorită efectului de imagine în oglindă creat de clădiri. Acestea se află între Palatul Bánffy și casa Wolphard–Kakas și conferă unicitate și armonie străzii ce iese în Piața Unirii.
Ansamblul arhitectonic din capătul vestic al străzii a fost creat sub îndrumarea arhitectului Ignác Alpár. Lucrările au fost finalizate la sfârșit de secol XIX, în anul 1899. Urmând tendințele acelor vremuri, arhitectura clădirilor e inspirată de lucrările arhitectului Hausmann, arhitectul care a restructurat orașul Paris în secolul XIX. La fel ca Parisul, Clujul a trecut și el prin propria sistematizare, în anul 1895.
Cele patru loturi de pământ pe care au fost construite clădirile la acea vreme aparțineau Bisericii Catolice. Bisericii i-au fost în prealabil demolate o serie de clădiri aflate în jurul Bisericii Sf. Mihail, pe care le închiria ca spații pentru magazine și cârciumi. Ca o compensație în urma demolărilor făcute, Biserica a primit pământul pe care ulterior a construit cele mai elegante palate din Cluj în secolul al XIX-lea.
Arhitectura haussmanniană mai poate fi admirată, la noi în țară, și pe Bulevardul Magheru din București. Clădiri similare, ridicate față în față, aproape identice ca aspect, existau prin toată Europa, în secolul al XIX-lea. Cele mai renumite sunt, desigur, cele din Paris, dar și din Viena.
Strada ce reflectă orașul
Pășind în trecut, la sfârșit de secol XIX – început de secol XX, strada își îmbia oaspeții cu spații comerciale elegante – la parter, birouri de avocatură sau apartamente rafinate – la etajul clădirilor. În timp, strada a ajuns să se reflecte nu doar pe ea însăși. Strada reflectă multiculturalismul Clujului, fiind ca o punte de legătură între Biserica Sf. Mihail și Catedrala Ortodoxă, între Piața Unirii și Piața Avram Iancu.
– Pe latura sudică se regăsește clădirea fostei primării și a Băncii Naționale;
– Pe colțul sud-vestic vei vedea clădirea Hotelului Continental, ridicată în anul 1894.
Biserica Sfântul Mihail din Cluj
Biserica Sfântul Mihail din Cluj este un impresionant monument istoric și religios, unul dintre cele mai reprezentative edificii gotice din România. Construită între secolele XIV – XV, biserica este unul dintre monumentele emblematice ale orașului.
Edificiul religios are 70 de metri lungime și o înălțime maximă de 80 de metri. Începând cu anul 2010, este înscris pe lista monumentelor istorice din județul Cluj, elaborată de Ministerul Culturii si Patrimoniului Național.
Scurt istoric
Noile libertăți și privilegii oferite Clujului în 19 august 1326 de către Carol Robert de Anjou includeau și dreptul orașului de a-și alege preotul și parohul. Acest privilegiu urma să se materializeze prin ridicarea unei biserici parohiale. Terenul ales servise înainte ca cimitir, existând aici și o capelă dedicată Sf. Iacob. În anul 1349, conform unui document eliberat de curtea papală de la Avignon, celor care au ajutat financiar la construcția bisericii li se iertau păcatele.
Se mai știe despre construcția propriu-zisă a lăcașului faptul că au existat două faze: între anii 1316 – 1390 (în 1390 era finalizat și altarul) și între anii 1410 – 1487.
Povestea turnului
Inițial, au fost proiectat două turnuri pentru fațada principală, însă doar cel de nord-vest a fost construit (între anii 1511-1543). Din păcate, turnul a fost distrus, în urma unui incendiu în anul 1697, însă în anul 1744 a fost reconstruit în stil baroc. Nici acum nu s-a putut bucura de liniște, fiind demolat în 1763 din cauza deteriorărilor provocate de un cutremur. Construirea actualului turn cu ceas de pe fațada de nord a început abia în anul 1837, în stil neogotic, fiind finalizată în anul 1860. Până în ziua de astăzi, turnul a rămas cel mai înalt turn de biserică din România.
Comunități religioase deservite
De-a lungul timpului, Biserica Sfântul Mihail din Cluj a deservit, pe rând, mai multe comunități religioase. Astfel, în perioada reformei protestante, între anii 1545 – 1558, edificiul a fost biserică luterană, devenind calvinistă între anii 1558 – 1566. Începând din 1566, timp de 150 de ani, a fost biserică unitariană, ulterior fiind atribuită cu forța comunității romano-catolice, în urma Contrareformei. Odată cu revenirea la catolici, edificiul a fost restaurat de către artiștii Johannes Nachtigall și Anton Schuchbauer, sub îndrumarea parohului János Biro, în stil baroc. Amvonul a fost realizat în această perioadă, de către cei doi artiști.
Martorul unor momente importante
Biserica a fost martorul unor momente importante în istoria orașului. Aici a fost botezat Matia Corvin, iar regina Izabella le preda aici trimișilor împăratului Ferdinand I însemnele regale. Tot aici au fost investiți renumiți principi ai Transilvaniei: Gabriel Bethlen, Sigismund Rákoczi, Sigismund Báthory și Gabriel Báthory.
Prăvăliile și clădirile „în oglindă”
Începând cu secolul al XVIII-lea, pentru a-și asigura un venit suplimentar, parohia a construit mai multe clădiri în jurul bisericii, pe care le închiria ca prăvălii. Sub presiunea opiniei publice, care nu aprecia faptul că biserica era „ascunsă” între clădiri, acestea au fost demolate. În schimb, parohia a fost despăgubită cu niște terenuri în zona centrală a orașului, în imediata apropiere de biserică. Pe aceste terenuri, parohia a ridicat cele două clădiri în oglindă, aflate pe actuala stradă Iuliu Maniu.
Repere artistice și arhitecturale
Biserica Sfântul Mihail din Cluj este o biserică gotică de tip sală, având un cor boltit în cruce pe ogive, flancat de altare laterale. Sculpturile, vitraliile și bolta impresionează prin măreția specifică catedralelor gotice, biserica fiind adesea considerată și confundată, la o primă vedere, cu o posibilă catedrală.
La intrare, deasupra porții, regăsim un blazon cu Sfântul Mihail, iar sub el putem observa stema Sfântului Imperiu Roman, cea a Regatului Ungar și a Regatului Boemiei. Ineditul acestei alăturări de steme se explică prin faptul că împăratul Sigismund de Luxemburg, sub domnia căruia s-a finalizat edificiul, era atât împărat roman, cât și rege al Ungariei și al Boemiei.
Aflată în dreapta intrării principale, Capela Schleunig (n.r. – Gregorius Schleunig a fost pleban al orașului între 1450-1481), dedicată Arhanghelului Mihail impresionează și ea ca lucrare de artă. Tavanul pe ogive al capelei a fost finalizat în jurul anului 1481, iar in interiorul capelei se află cele mai însemnate fresce ale bisericii.
Tocul ușii sacristiei este o sculptură în piatră, renascentistă, ce datează din 1528 când a fost comandat de către parohul bisericii Johannes Klein și realizat de un meșter german.
Altarul neogotic a fost premiat la Expoziția Mondială din 1873, ce s-a desfășurat la Viena. Altarul este opera meșterului tâmplar Lajos Back.
În urma restaurării din anii 1957 – 1960, au fost readuse la viață o parte din picturile murale realizate în secolele XIV – XV.
Ansamblul monumental Matia Corvin din Cluj-Napoca impresionează pe orice turist prin statica sa monumentală. Este proiectată pe fațada sudică a Bisericii Sfântul Mihail. Este înscris în lista statuilor memoriale ale UNESCO, ocupând locul al 5-lea.
Operă a sculptorului Ioan Fadrusz și a arhitectului Pakei Lajos, a câștigat Marele Premiu la Expoziţia Mondială de la Paris din anul 1900. Ansamblul statuar a fost dezvelit în 1902, în Piața Unirii de astăzi.
Momumentul îl înfățișează pe regele Matia Corvin într-o ipostaza ecvestră impunătoare, primind omagiul conducătorilor contemporani:
- Blasiu Magyar, vestit căpitan de oști
- Pavel Chinezu, banul Timișoarei
- Ștefan Zapolya, palatinul Ungariei – al doilea om în stat și bunicul viitorului rege
- Ștefan Bathory, voievodul Transilvaniei
Localizare
Monumentul clujean a devenit de-a lungul timpului unul din semnele distinctive ale orașului. În ultimii ani, Monumentul Matei Corvin, a fost considerat ca fiind punctul zero al întâlnirilor tinerilor din oraș. „La coada calului”, în spatele statuii, așa cum mai este numit acest loc, tinerii din Cluj Napoca își dau întâlnire indiferent dacă e zi sau noapte.
Un alt loc iubit și mult căutat de clujeni este Parcul Central ”Simion Bărnuțiu”.
Denumit colocvial și Parcul Mare, Parcul Central are o vechime de peste 180 de ani și este unul dintre principalele spații verzi din zona centrală a Clujului.
Parcul Central este delimitat de Cluj Arena la Vest, Teatrul Maghiar de stat la Est și râul Someșul Mic la Nord. Este obiectivul turistic înscris pe lista monumentelor istorice din Cluj, elaborată de către Ministerul Culturii și Patrimoniului Național din România în anul 2010.
De asemenea, Parcul Central este gazda pentru numeroase evenimente: Untold, Jazz in the Park, Sports Festival, ArtDealul.
Nu poți pleca din Cluj Napoca fără să urci pe Cetățuie. Unul dintre cele mai frumoase hoteluri din Cluj, Belvedere, îl vei găsi aici, dar și o priveliște încântătoare și o mulțime de terase.
Cetățuia se regăsește pe malul stâng al Someșului și este o fortificație construită în vârful dealului Cetățuia. A fost clădită cu ziduri în formă de stea, cu 5 bastioane de colț, 3 porți și șanț de apărare.
Cetățuia Cluj este o fortificație habsburgică construită între anii 1715 – 1735, după planurile arhitectului militar Giovanni M. Visconti. Cu ziduri sub formă de stea, vechea fortificație cuprindea o redută și un turn, fiind înconjurată de bastioane, iar în exterior era împrejmuită de un val de pământ.
Ridicată cu scopul de a asigura un post de apărare, precum și un punct de control al trupelor austriace asupra orașului, Cetatea Norilor, cum a mai fost numită, a fost de multe ori folosită și ca închisoare, mai ales în perioada Revoluției de la 1848. Aici, în anul 1849, unul dintre eroii Revoluției, pastorul sas Stephan Ludwig Roth, a fost întemnițat și executat.
În anul 1995, pe Cetățuia Cluj, a fost înălțată o imensă cruce din fier, în locul celei distruse în perioada comunismului, în anii ’50, care a fost inițial ridicată în memoria celor întemnițați aici.
În prezent, Cetățuia este cu siguranță unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din Cluj, atât pentru valoarea istorică pe care o are, cât și pentru minunata priveliște panoramică de care te poți bucura odată ajuns sus, pe zidurile ei.
Am spus-o la începutul acestui articol despre Cluj Napoca. Că în acest articol vă prezentăm numai 3 dintre atracțiile majore ale orașului. Vom reveni curând într-un nou episod fiindcă ”comoara Transilvaniei” are multe alte bijuterii la fel de frumoase și de prețioase.