Românii, însetați de locuri frumoase, reconfortante, nici nu stiu, mulți dintre ei, ce locuri minunate, fermecătoare are România. Și cât de puțin îți trebuie să poposești într-un asemenea colțișor de rai.
Ne-am gândit astăzi să vă facem propunerea de a vedea cu ochii minții unul dintre cele mai tulburătoare colțișoare de România, locul unde se întâlnesc la modul cel mai fericit istoria și credința românilor, tradiția, formele unui relief spectaculos marcat cu locuri inconfundabile.
Oltenia de sub munte este un loc excepțional pe care îl recomandăm cu maximă căldură tuturor românilor și străinilor care vizitează România. O destinație minunată la început de primăvară, purtând încă multe vreme reminiscențele iernii (petice de zăpadă, o vegetație care înverzește putin mai târziu decât în alte locuri și, ce este cel mai frumos o lume care gravitează permanent între o lume a satului românesc mioritic și o realitate în continuă transformare).
Oltenia de sub munte este un loc de o frumusețe naturală extraordinară format din rezervații naturale, chei, peșteri, trasee montane și sate care păstrează nealterate tradiții și legendarul oierit, unde au loc târguri și serbări câmpenești și minunatul meșteșug al olăritului. Cel care a dus faima zonei Horezu în toată lumea.
Oltenia de sub munte este pecetea inconfundabilă a istorie și credinței noastre strămoșești pentru că aici întâlnim o zonă foarte bogată spiritual: cele mai multe mănăstiri, schituri și biserici vechi, adevărate monumente istorice dar și arhitecturale.
Cine vine în Oltenia de sub munte vine în primul rând pentru pelerinajul la mănăstirile și așezămintele bisericești vechi din acest colț de țară.
Judeţul Vâlcea are cele mai multe mănăstiri şi schituri de patrimoniu din România.
”Oltenia de sub munte”, spuneau reprezentanții unei agenții de turism care promovează intens turismul în România, ”e ca o scoică ce ascunde nu una, ci un întreg șirag de perle ce abia așteaptă a fi descoperite; minunății arhitecturale și nu numai, recunoscute pentru valoarea lor ca parte a patrimoniului cultural universal UNESCO. Spre exemplu, splendida mănăstire Hurezi, construită de Constantin Brâncoveanu. Sau ceramica tradițională de Horezu, pe care o poți descoperi cum capătă viața chiar în mâinile ceramiștilor din satul Olari. Natura a creat și ea minuni în partea locului, misterioasele „pietre vii” din Rezervația Naturală a Trovanților din Costești, unică îin Europa. Salina Ocnele Mari, locul fostelor galerii romane sau conacele fortificate Greceanu și Duca sunt doar cateva dintre frumusețile zonei care te vor face să zâmbești cu gândul la cât de frumoasă poate fi această țară”.
O excursie cu mașina din București spre Oltenia de sub munte se poate desfășura în 5 zile. Timp în care îți bucuri inima și sufletul cu bucuria de a te întâlni cu mai multe secole de istorie si tradiție românească.
Plecând din București facem prima oprire în Ștefanesti, în județul Argeș, la Vila Florica, casă în care a locuit familia Brătianu, familie de liberali de frunte ai acestei țări, una dintre cele mai longevive și active familii din politica românească.
Facem apoi, după intrarea în județul Vâlcea, un popas la Salina Ocnele Mari, unde vedem fostele galerii romane. Pe traseu mai vizităm Mănăstirea Surpatele și Dintr-un Lemn, o bisericuță construită de un călugăr din trunchiul unui singur stejar.
În a doua zi a circuitului nostrum explorăm spectaculoasele Chei ale Oltețului, mănăstirea și peștera Polovragi. Pornim spre Mănăstirea Hurezi, magnificul complex monahal construit de Brâncoveanu în secolul al XVII-lea, aflat pe lista Patrimoniului UNESCO.
În apropiere, Măldărestiul este renumit pentru cele doua cule sau conace fortificate – Greceanu și Duca.
Rezervația Naturală a Trovanților din Costești reprezintă o oprire obligatorie în acest circuit. Trovanții de la Costești reprezintă o rezervație unică în Europa, pentru a descoperi pietrele vii și misterul lor.
Este indicat să urcăm prin munți spre Mănăstirea Arnota, unde o panoramă impresionantă cu întreaga depresiune Horezu ne așteaptă.
La Mănăstirea Bistrița admirăm picturile interioare executate de Gheorghe Tattarescu, iar apoi ne aventurăm pe o porțiune în Cheile Bistritei.
În satul Olari găsim familii autentice de ceramiști, care au pus acest meșteșug pe harta UNESCO a patrimoniului cultural imaterial, oameni bucuroși să își prezinte atelierul și meștesugul. De aici puteti aduce acasă ceramică originală de Horezu. Ar fi un lucru interesant să vă așezați la masa olarului și să încercați să meșteriți din boțul de lut o mică farfurie, castron sau măcar o scrumieră. Vă asigur ca chiar daca nu vă iese senzația este extraordinară.
Nu poți spune că ai fost în Oltenia de sub munte dacă nu ai fost să descoperi capodoperele sculptorului Constantin Brâncuși din Târgu Jiu, locul copilăriei sale – localitatea Hobița și perspective asupra vieții unuia dintre marii artiști ai lumii.
În apropiere de Targu-Jiu vizităm una dintre cele mai importante și vechi mănăstiri din Oltenia, Tismana, cel mai vechi așezământ monahal din Țara Românească.
Evident, o excursie în Oltenia de sub munte trebuie să te ducă în două orașe frumoase ale zonei, Râmnicu Vâlcea și Târgu Jiu, dar și în satele de oieri din zonă. Unde te întâlnești cu tradiția, cu obiceiurile strămoșești și, nu în ultimul rând, cu bucatele tradiționale.
Nu ai voie să pleci din această zonă fără să te oprești și la Mănăstirea Dintr-un Lemn, cu adevărat un loc de poveste.
Toți cei cu care am vorbit mi-au spus că au fost extrem de fericiți că au ajuns aici, deoarece Mănăstirea Dintr-un Lemn este unică în felul ei și adăpostește icoana Maicii Domnului făcătoare de minuni. Mănăstirea Dintr-un Lemn se află în județul Vâlcea, în comuna Frâncești, satul Dezrobiți, la circa 25 de kilometri de Râmnicu Vâlcea. Ansamblul monahal este format din Biserica din Piatră, Biserica veche Dintr-un lemn, chiliile de maici și Biserica Nouă care poartă hramul Nașterii Maicii Domnului.
Legenda spune că numele bisericii vechi de lemn provine de la faptul că a fost executată din lemnul provenit de la un singur stejar, la începutul secolului al XVI-lea, care a dezvăluit unui călugăr sau cioban ce trecea pe acolo, o icoană a Maicii Domnului chiar în scorbura acestuia, icoană ce se află în Biserica din Piatră (Zid).
Bârnele groase din lemn care formează biserica sunt încheiate în coadă de rândunică, iar catapeteasma, cu o vechime de cca 200 de ani, este sculptată în lemn de tei, și este formată din casete ce încastrează icoane care reprezintă scene biblice, în planul superior fiind decorată cu două animale fantasmagorice care flanchează o cruce.
Impresionantă nu este numai catapeteasma, dar și icoanele cu sfinții care parcă te privesc în ochi, încercând să afle ceea ce te-a adus în aceste locuri sfinte.Mănăstirea Dintr-un Lemn surprinde prin bogăția arhitecturală și simbolistică, dar și prin cadrul natural de o frumusețe aparte în care se află.