Băile Tușnad est una dintre cele mai frumoase staţiuni montane din țară.

Staţiunea este minunată, datorită așezării, excepțională datorită factorilor climatici, emanațiile de CO2 și apele minerale fiind un atu foarte important în recunoașterea și aprecierea orașului ca stațiune balneoclimatică de importanţă internaţională.

Așa cum spuneam, Băile Tușnad se află într-un loc deosebit de frumos, pe versantul vestic al masivului vulcanic Ciomad, în defileul Oltului la 656 m altitudine, în mijlocul unor păduri de brazi şi foioase, având un aer deosebit de curat, foarte bogat în ioni negativi.

Oltul este cursul de apă principal al staţiunii, iar Lacul Ciucaş care este plasat în mijlocul staţiunii a fost creat în scop turistic.

Masivul Ciomad este una dintre cele mai tinere formaţiuni vulcanice din Carpaţi, fenomenele vulcanice în zona Tuşnadului au avut un rol important în formarea şi dezvoltarea staţiunii, iar cele postvulcanice fiind foarte active, reprezintă un factor important în viaţa staţiunii Băile Tuşnad. Prezenţa emanaţiilor de CO2 şi a apelor minerale au permis practicarea tratamentelor terapeutice şi au creat condiţiile necesare pentru ca oraşul să devine o staţiune balneoclimaterică importantă. 

Articolul continuă mai jos. Îți place?

Urmărește Colțișor de România și pe facebook

Unul din marile atu-uri ale Stațiunii Băile Tușnad sunt mofetele (bioxid de carbon), ele reprezentând emanațiile naturale de bioxid de carbon gaz uscat. Mofetele sunt legate de vulcanismul din zona Carpaţilor Răsăriteni şi sunt valorificate în cura balneară. Mofeta naturală folosită, la noi în tară, în scop terapeutic este un fenomen unic în lume.

La Băile Tușnad este foarte ușor de ajuns din orice parte a țării. O stațiune bine plasată pe harta – în mijlocul țării – beneficiind de o infrastructură rutieră și feroviară foarte ofertantă. La Băile Tușnad poți ajunge din județul Harghita sau din restul țării DN 12 sau pe linia CF 400 Braşov – Deda şi se află la 32 km sud de Miercurea-Ciuc, 37 km nord de Sfântu Gheorghe, 67 km de Braşov şi 35 km de Baraolt.

Băile Tuşnad a fost declarat oraş în anul 1968, fiind şi cel mai mic oraș din România ca număr de locuitori (1709 de locuitori conform recensământului din 2002).

Orașul Băile Tușnad este situat în partea sudică a depresiunii Ciucului, la o altitudine de 656 m, între munții Harghita și Bodoc, într-un splendid defileu al Oltului. Poziția în teritoriu îi conferă un cadru deosebit de pitoresc, cu aer puternic ozonat, bogat în aerosoli rășinoși și ioni negativi care fac ca stațiunea să dispună de un bioclimat montan tonic, favorabil reconfortării psihice. 

Despre apele minerale din zona Tușnadului există dovezi scrise încă din secolul al  XVII-lea, în care se menționează existența unor izvoare de ape minerale cu efecte curative folosite de către localnicii satelor din apropiere. 

Izvoarele Stănescu, Apor și Mikes (cu ape minerale carbogazoase, cloruro-sodice, bicarbonatate), mofetele și climatul subalpin sunt factorii naturali de cură ai stațiunii Băile Tușnad. 

În Stațiunea Băile Tușnad se tratează: afecțiuni cardiovasculare (stări dupa infarct miocardic, tulburări circulatorii, afecțiuni valvulare ale miocardului, hipertensiune arterială, tulburări circulatorii); afecțiuni ale sistemului nervos (nevroză astenică, distonii neurovegetative, stări astenice secundare, stări de oboseală fizica și intelectuală); afecțiuni digestive (boli ale stomacului, tulburări funcționale ale colonului, gastrite cronice, enterocolite, dischinezii biliare); afectiuni endocrine (hipertiroidie ușoară, insuficiență suprarenală, boala Basedow). 

Grație eforturilor autorităților publice locale – oameni foarte gospodari și interesați de dezvoltarea și promovarea zonei și de diversificarea paletei de servicii turistice – din 2009, stațiunea Băile Tușnad are și o pârtie de schi, Veres Viz.

Ce este foarte important de știut pentru toți românii și străinii care vor să vină la Băile Tușnad este că stațiunea este foarte ofertantă și în privința ofertei privind ce vei putea face pentru petrecerea timpului liber. Peisajul este superb, dumnezeiesc. Nu o dată am auzit, în diferite relatări ale unor persoane care au văzut aceste locuri, făcându-se comparații extrem de onorante pentru frumusețea locurilor. Stațiunea este amplasată într-o zonă foarte frumoasă din inima Carpaților, în mijlocul unui peisaj de poveste oferit de masivul Harghita, lacul Ciucaș, munții Bodoc și întreaga depresiune a Ciucului – nu degeaba a fost supranumită “mica Elveție”!

La Băile Tușnad nu ai cum să te plictisești. Pentru că turistului venit la tratament balnear în acest loc i se oferă multe posibilități memorabile de a-și petrece ore frumoase de odihnă și relaxare. Turistilor veniți la Băile Tușnad nu e le este umplut timpul numai cu ședințe de tratament în incinta băilor termale sau la mofetă; esti liber să te bucuri de natură urmând traseele de drumeție, foarte multe ca număr și atractive, să mergi la pescut și să prinzi păstrăvi, să schiezi (dacă alegi să vizitezi stațiunea în sezonul de iarnă), să parcurgi cu bicicleta trasee de cicloturism, să mănânci bine și sănătos și să cumperi și să duci acasă suveniruri emblematice pentru zona Tușnad.   

Cum se ajunge la Băile Tușnad cu mașina:

  • Din București: cel mai bun și mai frumos traseu este București – Ploiești – Brașov – Sfântu Gheorghe – Băile Tușnad (232km);
  • Din Oradea – poți urma traseul care trece prin Cluj-Napoca – Turda – Praid – Odorheiu Secuiesc – Băile Tușnad (426km);
  • Din Iași – traseul pe care îl poți urma este prin Roman – Bacău – Miercurea-Ciuc – Băile Tusnad.

Ce poți face în stațiune:

Trasee de drumeție
Probabil că foarte muți români gândesc că într-o stațiune balneoclimaterică nu ai altceva de făcut decât ședintț de tratament cu diferite proceduri. Nu este valabil și la Băile Tușnad. Statiunea este înconjurată de atâtea masive muntoase și de păduri încât ar fi păcat să nu le cutreieri și să-ți încarci plămânii cu aer curat.

Unul dintre cele mai cunoscute trasee și ușor de parcurs este cel spre Turnul Apor. Dacă pornești din centrul stațiunii, urmărind marcajul cu punct roșu, nu vei avea de mers mai mult de 45 de minute. În caz că ți se pare un traseu prea scurt, te poți întoarce pe același marcaj păna la intersecția cu marcajul cruce roșie, care te va duce la Situl Natura 2000 Tinovul Mohos – Lacul Sfanta Ana.

Un alt traseu, de dificultate medie, este cel spre Stânca șoimilor – o stâncă golasă înconjurată de păduri, flora și fauna deosebită, cei interesați aflând informațiile necesare de pe panourile explicative care se găsesc în zonă.  

Traseu de cicloturism
Pentru cei care preferă excursiile cu bicicleta atașată la portbagajul mașinii, traseul spre Bixad va fi mai mult decât ceea ce au visat. Cu o lungime de aproape 10 km, traseul pornește din Tușnadul Nou, traversează poienite minunate și poteci de pădure, se scurge pe lângă marginea Rezervației Naturale Piatra Șoimilor și traversează podețul suspendat peste Olt până în localitatea Bixad. Daca nu te mai oprești pe ici-pe colo să mai imortalizezi câte-un peisaj minunat, poți parcurge acest traseu în numai 2 ore. Totul e să nu te abați prea mult și să urmărești marcajul cu triunghi roșu.

Rafting pe raul Olt
O ofertă care îi poate cuceri pe amatorii de sporturi extreme este posibilitatea de a rafting si kayaking ăpe cursul de munte al Oltului din zonă. Cei care iubesc acest gen de activitate au la dispoziție un traseu cu însoțitor, care pornește din Tușnad Sat până la barajul de acumulare de la Bixad. Este bine să știi că pentru o cursa de rafting este nevoie de minim 4 persoane.

Ședinte de tratament balnear
Din cele 44 de izvoare naturale existente la Băile Tușnad (atestate încă din secolul al XIII-lea), doar șase sunt exploatate în prezent, patru dintre ele fiind cele mai frecventate de turiști: Apor, Ileana, Mikes și Stănescu. în apropierea izvorului Stănescu se afla și mofeta – acele țde dioxid de carbon indicate în special în cazul afecțiunilor cardiovasculare, reumatismale sau al bolilor de piele.

Unde ne cazăm în stațiunea Băile Tușnad:

Hotel O3zone****
Este un hotel pentru turiștii cu gusturi alese. Complexul hotelier O3zone din centrul stațiunii Băile Tușnad poate fi alegerea perfectă. Acesta dispune de 117 camere și apartamente moderne și elegante, precum și de un centru Spa considerat a fi mica bijuterie a locației, dotat cu o piscină cu apă încalzită și instalație de înot contra curentului, un jacuzzi profesional, saună umedă și uscată, dușuri emoțional cu efect tropical, cabinete de terapii cu proceduri de relaxare, antistress, detoxifiere și masaje, și multe, multe altele.

Hotel Ciucas***

Hotelul este situat în centrul stațiunii Băile Tușnad și oferă oaspeților 238 spații de cazare de mai multe tipuri (camere duble, apartamente și apartamente de lux) în condiții foarte bune de cazare. Camerele duble sunt prevăzute cu baie proprie cu cadă sau duș, TV și programe satelit, telefon și balcon. Apartamentele dispun de dormitor și living, având aceleași dotări ca și camerele duble dar mult mai spațioase și elegante. Hotelul Ciucas are și o piscină semi-olimpică dotată cu jacuzzi, un bazin pentru copii și un bazin de hidro-kinetoterapie. Deasemenea, în incinta hotelului se află și baza de tratament, dotată cu o sală de gimnastică (pentru fitness), saună, masaj, jacuzzi, băi galvanice, electroterapie, salină, băi carbogazoase, împachetări, aplicații cu parafină, maști faciale și un cabinet medical de specialitate.
Hotel Ciucaș are și un Complex de conferințe cu 5 săli cu o capacitate totală de 300 persoane, Sălile asigură toate facilitățile unui asemenea spațiu.

Pensiunea Transilvania
Această pensiune este situată în mijlocul naturii și este înconjurată de munți împăduriți. Pensiunea Transilvania oferă spații de cazare în camere și apartamente spațioase și luminoase, fiecare cu baie proprie și TV cu programe prin cablu. Complexul funcționează în regim de demipensiune sau pensiune completă, mesele fiind servite în restaurantul propriu. De asemenea, pensiunea are o curte mare, pădure proprie, grătar și parcare.

Nu stiu cât de convingătoare a fost prezentarea noastră. Un lucru este cert. Dacă ai fost o dată la Băile Tușnad mai vii o dată și încă o dată. Și încă o dată.