Ouăle încondeiate reprezintă o tradiție străveche românească.

În tradiția populară românească, ouăle de Sfintele Paști sunt considerate un simbol al regenerării și al purificării.

Încondeierea ouălor de Paște, este o tradiție străveche, de origine precreștină, practicată în Europa centrală și estică. Ouăle încondeiate simbolizează sosirea primăverii și renașterea naturii. 

În tradiția populară românească, ouăle de Paște sunt considerate un simbol al regenerării și al purificării, ce protejează animalele din gospodărie. Încondeierea ouălor este practicată exclusiv de femei, cu o săptămană înainte de Paște, de obicei în „joia verde” și „vinerea seacă” în credința că acestea nu se strică. Motivele ornamentației ouălor încondeiate se diferențiază în funcție de localitate ce se prezintă în mai multe variante.

Oul încondeiat ne transmite bucurie, uimire, smerenie, împăcare, pentru ca în ornamentația lui, de fapt, se operează cu simboluri (soare, luna, cruce, etc.), cu modele din natură (plante, animale, obiecte casnice) și cu modele de țesături populare, cu tot repertoriul lor de semne sacre.

Motivele folclorice utilizate sunt: spicul, soarele, frunza și ca o reconfirmare a creștinătății românești, crucea.

Articolul continuă mai jos. Îți place?

Urmărește Colțișor de România și pe facebook

În Muntenia și Oltenia, motivele ornamentale sunt naturaliste, dar cu mai puține culori.

În județul Olt se remarcă centrul de la Obaga unde această îndeletnicire populară a fost adusă la nivel de artă.

În Transilvania și Banat se distinge încondeierea printr-o mare varietate de modele și culori, iar Țara Bârsei este renumită pentru desenul și compoziția ornamentală și cromatică de o mare finețe.

Oamenii au simțit nevoia de a decora, prin diferite metode oul (cu ceară colorată, cu vopsele, cu mărgele, etc).

Decorarea ouălor cu vopsele se face tot cu ajutorul cerii, prin procedeul „batic”. Oul alb, golit de conținut, se decorează cu ceară pe spațiile care urmează sa rămană albe. Se scufundă oul în vopsea galbenă, se scoate, se usucă și se aplică ceara pe spațiile care vor rămâne, în final, galbene.

Apoi oul se va scufunda în vopsea roșie. Procedeul se repetă în funcție de numărul de culori, pornindu-se de la culorile mai deschise către cele mai intense. În final oul se acoperă cu un strat de nitrolac, care va da strălucire oului și va proteja decorațiunile.

Ornamentica ouălor decorative este extrem de variată, ea cuprinde simboluri geometrice, vegetale, animale, antropomorfe și religioase.

În prezent sunt folosite mai multe culori la încondeierea ouălor, fiecare din ele având un anume simbol și anume:

albul este simbol al purității,

-roșul semnifica viața (culoarea sângelui),

-albastrul este culoarea cerului și a apei,

-negrul reprezintă fertilitatea,

-galbenul reprezintă soarele și aurul,

-liniile pictate pe ouă simbolizează eternitatea. 

Ouăle, în trecut, se vopseau in culori vegetale, însă astăzi se utilizează mai des cele sintetice, chimice. 

Culorile vegetale sunt preparate după rețete străvechi, care au la bază o mare varietate de procedee și tehnici, astfel: 

culoarea roșie se obtine din coajă de măr dulce, frunze și flori de măr dulce, flori de sovarf, coaja de măcieș etc.,

-albastrul se obține din flori de viorele,

-galben se obține din coji de ceapă, coaja de lemn pădureț, coaja de lemnul câinelui,

-verdele poate fi obținut din frunze de nuc și floarea-soarelui,

-negru se obține din coaja verde a nucilor etc.

Tehnica încondeierii urmează un scenariu bine stabilit și anume:

-se spală cu grija coaja și se șterge cu oțet (degresarea fiind necesară pentru prinderea uniformă a vopselei);

-se fierb la foc domol așezate culcat în apa vasului;

apoi se introduc în baia de vopsea.

Cele mai frumoase ouă de Paște sunt ouăle închistrite, numite impropriu ouă încondeiate. Tehnica uzitată este aceea a păstrării culorii de fond și constă în trasarea pe ou a unor desene, cu ajutorul cerii de albine topită, și scufundarea succesivă în băi de culoare (galbenă, roșie și neagra). 

Unealta folosită se numește chisită și este un bețișor de lemn ce are fixată la unul din capete o pâlnie minusculă confecționata din alamă, prin care este petrecut un fir de păr de porc.

La sfârșit, după scriere și îmbăiere, oul se încălzește puțin și, cu ajutorul unei cârpe, de asemenea ușor încălzită, se îndepărtează straturile de ceară, punându-se în evidență desenul. Dacă dorim ca oul să fie multicolor atunci se cufundă succesiv în culori din ce în ce mai închise, după ce s-au scris motivele cu ceară, tot succesiv. Pentru a îndepărta ceara, se pune oul aproape de o sursă de căldură și se șterge cu o pânză, apoi se unge cu ulei sau grăsime pentru a-i da strălucire.

Există zone în România în care tradiția încondeierii ouălor de Paști este respectată an de an și dusă mai departe de copii și tineri, de fiecare dată spectacolul încondeierii ouălor fiind un adevărat dar oferit tuturor viztatorilor. Un loc în care aceste tradiții și obiceiuri de Paște sunt la mare apreciere sunt în Bucovina.

Am ales această zonă pentru faptul că aici am întalnit unele dintre cele mai frumoase tradiții legate de încondeierea ouălor și, totodată, pentru că îmi amintesc cu drag de vizitele pe care le-am făcut de-a lungul timpului în această zonă.

Există mai multe locuri în Bucovina unde tradiția încondeierii ouălor a ajuns la dimensiuni de muzeu. De loc în care se adună mii de exponate și unde, turiștii pot cumpăra adevărate bijuterii de artă tradițională. Este vorba, printre alte locuri frumoase, despre Muzeul Oului din Vama, Bucovina. Muzeul este unul unic în România și cuprinde peste 3000 de exponate strânse timp de 12 ani de Letiția Orsivski de prin toata lumea.

Ouăle de Paște specifice Bucovinei sunt de 3 feluri: cele încondeiate, cele vopsite sau cele ornate cu mărgele. Alături de ouăle roșii pe care le cunoaștem cu toții, aceste ouă frumos decorate iți vor atrage întotdeauna privirea dacă le vei vedea pe undeva: sunt ornate în culori vii și au diverse modele desenate pe ele, fiecare element de încondeiere reprezentând cate un simbol.

Este încă timp să vă programați o vizită în Săptmâna mare în Bucovina. Prilej să vedeți la fața locului cum se face încondeierea ouălor.