Situat în centrul Transilvaniei, pe malurile Someșului Mic, Clujul este un important centru cultural și educațional din România, un oraș vibrant încărcat de istorie și frumuseți naturale. Cu siguranță vei dori să te întorci în acest oraș după ce îl vizitezi prima oară, pentru că sunt atâtea obiective turistice de văzut și atâtea povești interesante de aflat!

.Așezat la încrucișarea unor drumuri de interes național și internațional, municipiul Cluj-Napoca a constituit în permanență un centru de atracție turistică, atât datorită monumentelor aparținând trecutului istoric, cât și bogatei activități cultural-științifice favorizată de inestimabile valori găzduite în muzee și biblioteci de rezonanță națională, de existența teatrelor dramatice și lirice, cu largă audiență și pe plan internațional și nu în ultimul rând de existența Grădinii Botanice – așezământ de notorietate europeană, în incinta căreia se află și un valoros muzeu botanic.

Cluj-Napoca, până în 1974 și în limbajul cotidian Cluj, (în maghiară Kolozsvár, în germană Klausenburg) este municipiul de reședință al județului Cluj. La recensământul din 2011 era al doilea oraș al României ca populație. Pe plan geografic, se află la distanțe aproximativ egale de București (458 kilometri), Budapesta (460 km) și Belgrad (464 km). Situat pe valea râului Someșul Mic, orașul este considerat capitala neoficială sau inima regiunii istorice Transilvania. Din 1790 până în 1848 și din 1861 până în 1867 a fost capitala oficială a Marelui Principat al Transilvaniei.

Orașul este unul dintre cele mai importante centre academice, culturale, industriale și de afaceri din România. Printre alte instituții, găzduiește cea mai mare universitate din țară, Universitatea Babeș-Bolyai, cu faimoasa sa grădină botanică. În 2015, Cluj-Napoca a fost Capitală Europeană a Tineretului.

Municipiul Cluj-Napoca este situat în zona centrală a Transilvaniei, având o suprafață de 179,5 km². Situat în zona de legătură dintre Munții ApuseniPodișul Someșan și Câmpia Transilvaniei, orașul este plasat la intersecția paralelei 46°46’N cu meridianul 23°36’E. Se întinde pe văile râurilor Someșul Mic și Nadăș și, prin anumite prelungiri, pe văile secundare ale Popeștiului, Chintăului, Borhanciului și Popii. Spre sud-est, ocupă spațiul terasei superioare de pe versantul nordic al dealului Feleac, fiind înconjurat pe trei părți de dealuri și coline cu înălțimi între 500 și 825 m. La sud orașul este străjuit de dealul Feleac, cu altitudinea maximă de 825 m, în vârful Măgura Sălicei.[24] La est, în continuarea orașului, se întinde Câmpia Someșană, iar la nordul orașului se află dealurile Clujului, cu piscuri ca vârful Lombului (684 m), vârful Dealul Melcului (617 m), vârful Techințău (633 m). Înspre vest se află o suită de dealuri, cum ar fi dealul Hoia (506 m), dealul Gârbăului (570 m) ș.a. Odinioară în afara orașului, acum în interior însă, se află dealul Calvaria și dealul Cetățuia, pe amplasamentul cărora sunt importante obiective istorice și turistice de interes național: fortificația de la Cluj-Mănăștur (secolul al XI-lea) și biserica romano-catolică Calvaria, respectiv garnizoana orașului (secolul al XVIII-lea) și punct de belvedere.

Articolul continuă mai jos. Îți place?

Urmărește Colțișor de România și pe facebook

Prin municipiul Cluj-Napoca trec râurile Someșul Mic și Nadăș, precum și câteva pâraie: Pârâul Țiganilor, Canalul Morii, Pârâul Popești, Pârâul Nădășel, Pârâul Chintenilor, Pârâul Becaș, Pârâul Murătorii.

În continuare sunt prezentate câteva motive pentru care merită să vizitezi Clujul și cu siguranță te vei îndrăgosti de acest oraș.

1.Bisericile și catedralele, dintre care cea mai mare este Biserica Sfântul Mihail. Aceasta a fost construită începând din 1316 și este cea mai mare biserică gotică din România. Decorațiile interioare, cu fresce și statui, cu vitralii superbe, colorate, sunt o adevărată încântare pentru toți vizitatorii, la fel cum este și turnul bisericii, de 80 de metri înălțime, fiind cel mai înalt turn de biserică din țară.

Catedrala Ortodoxă din Cluj-Napoca, situată în Piața Avram Iancu, a fost ridicată în perioada anilor 1920-1930, imediat după unirea Transilvaniei cu România. Este unul din principalele edificii religioase din municipiul Cluj-Napoca. Poartă hramul „Adormirea Maicii Domnului”.

În anul 1973, odată cu ridicarea scaunului eparhial al Clujului la rangul de arhiepiscopie, lăcașul de cult a devenit catedrală arhiepiscopală. Din anul 2006 edificiul servește drept catedrală a arhiepiscopului Vadului, Feleacului și Clujului, care este totodată și mitropolit al Clujului, Maramureșului și Sălajului.

Este în prezent a treia catedrală din România ca înălțime, după cea ortodoxă din Timișoara și cea evanghelică din Sibiu. De asemenea, este clasată ca monument istoric, „monumente istorice reprezentative pentru patrimoniul cultural local”

Lucrările de construcție au fost inițiate la 10 septembrie 1923, iar pe 7 octombrie 1923, a fost pusă piatra de temelie a catedralei, festivitate la care au participat prințul moștenitor Carol al României și primul ministru Ion I. C. Brătianu.

Construcția a durat zece ani, în prima fază, între 19231926 folosindu-se un schelet de beton armat în care s-a zidit cărămidă, în exterior montându-se piatră de Baciu și Bompotoc. La subsol a fost construită la final o criptă, în care au fost înmormântați ulterior episcopul Nicolae Ivan, arhiepiscopul Teofil Herineanu si mitropolitul Bartolomeu Anania.

7483105 – cluj napoca, romania – march 02: people walking on the eroilor boulevard on march 02, 2009, in cluj napoca, romania.

Au fost efectuate lucrări de o specialitate ridicată pentru acele vremuri, cum ar fi construirea celor 4 turle care înconjoară turla centrală, sculptarea celor 18 coloane imense din rotonda turlei mari, medalioane sculptate în piatră, arce de piatră pe fațadele laterale.

Catedrala a fost înzestrată cu 4 clopote, aduse din Ungaria, cel mai mare dintre ele cântărind aproape 2 tone. Pictarea edificiului a fost realizată de profesorii Anastasie Demian și Catul Bogdan, de la Academia de Artă, în perioada 19281933.

 De asemenea, poți vizita Biserica Reformată Centrală, construită tot în stil gotic, Biserica Greco-Catolică Schimbarea la Faţă, construită în stil baroc, cât și Templul Memorial al Comunităţii Evreieşti (Sinagoga).

2.Grădina Botanică din Cluj, considerată una din cele mai frumoase și rare grădini botanice din nord-estul Europei.

Întinsă pe o suprafață de aproape 14 hectare, în partea sudică a Clujului, grădina botanică, organizată după Unirea Transilvaniei cu România, în anii activității de așezare pe temeiuri solide a universității clujene, a reușit să se dezvolte în timp atât ca și un obiectiv turistic clujean cât și ca important spațiu didactic și științific din cadrul Universității Babeș-Bolyai.

Este înscrisă pe lista monumentelor istorice din județul Cluj, elaborată de Ministerul Culturii si Patrimoniului Național din România în anul 2010.

Grădina conține pe teritoriul său peste 11 000 specii de plante din toate colțurile lumii, fiind structurată pe mai multe sectoare: ornamentalfitogeografic, sistematic, economic și medicinal. Flora și vegetația românească sunt reprezentate prin plante din câmpiile transilvaneMunții CarpațiBanat, etc.

Printre atracțiile grădinii se numără Grădina japoneză (o grădină în stil japonez cu un pârâu și o căsuță în stil japonez), Grădina romană cu vestigii arheologice din vechea colonie romană Napoca, printre care și o statuie a lui Ceres, zeița cerealelor și a pâinii, alături de plante cultivate care domină agricultura contemporană românească.

3. Universitatea Babeș-Bolyai (UBB), situată in Cluj-Napoca, este una dintre cele mai prestigioase instituții de învățământ superior de stat din România, continuatoarea tradiției Colegiului Iezuit din Cluj, înființat în anul 1581.

UBB Cluj este cea mai mare universitate din țară, având mai mult de 41.000 de studenți înscriși la nivel de licență, masterat și doctorat, în 516 programe de studii în limba română, maghiară, germană, engleză și franceză.

Universitatea a fost clasată între primele trei universități din România din punctul de vedere al calității programelor sale, dar ocupă un loc semnificativ și în topul universităților europene.

Universitatea poartă din anul 1959 numele bacteriologului român Victor Babeș și pe cel al matematicianului maghiar János Bolyai. În 2011, Universitatea Babeș-Bolyai a fost clasificată în prima categorie din România, cea a universităților de cercetare avansată și educație.

Cluj Napoca are poate cea mai frumoasă viață universitară din România, studenții clujeni fiind implicați în tot felul de acțiuni menite să ridice prestigiul și imaginea internă și internațională a Capitalei Ardealului.

4.Teatrele din Cluj Napoca. Clădirea Teatrului Național din Cluj-Napoca este sediul companiei Teatrul Național „Lucian Blaga“ și al companiei Opera Română din Cluj.

Primul teatru orășenesc (de limbă maghiară) din Cluj datează din 1821, fiind așezat pe locul actualei clădiri denumite „Casa Universitarilor” (str. M. Kogălniceanu). La începutul secolului al XX-lea s-a proiectat ridicarea unei noi clădiri care să adăpostească această instituție, vechea clădire fiind necorespunzătoare. În 1904 a început construcția noii clădiri în actuala Piața Ștefan cel Mare, pe locul fostei piețe de lemne a orașului. Lucrările, finalizate în 1906, au fost executate de celebra firmă constructoare de teatre Helmer și Fellner. Clădirea fost inaugurată în ziua de 8 septembrie 1906 cu o reprezentație a Teatrului Maghiar, al cărui director era Jenő Janovics. Construit în stil barocrococo, edificiul are o capacitate de 1000 de locuri și trei rânduri de logie.

La îndemnul lui Tiberiu Brediceanu, clădirea a trecut în patrimoniul Consiliului Dirigent Român la data de 14 mai 1919, când a fost preluată de Onisifor Ghibu. La acea vreme Onisifor Ghibu ocupa funcția de secretar general pentru resortul Instrucțiunii și Artelor din cadrul Consiliului Dirigent Român. În același timp, Teatrul Maghiar a fost mutat în clădirea de pe strada Emil Isac, aproape de Parcul Central și râul Someș, în care funcționează și în prezent.

Prima reprezentație în limba română în clădirea Teatrului Național din Cluj a avut loc la 14 mai 1919, iar primul spectacol al companiei de limba română din Cluj a avut loc 1 decembrie 1919, marcând un an de la Marea Unire.

Clădirea adăpostește atât compania Teatrului Național, cât și Opera Română. În 1990, în nișele de pe fațada clădirii au fost amplasate statuile „Thalia” și „Eutherpe”, opere ale sculptorului Vasile Rus-Batin.

5.Cetățuia, localizată pe malul stâng al Someșului, respectiv pe dealul Cetățuia, este o fortificație construită pe vremea habsburgilor, din care astăzi se mai pot vedea doar câteva ziduri și clădiri ruinate. Însă priveliștea este fascinantă, de acolo de sus se poate vedea Clujul în toată măreția lui. O plimbare relaxantă prin aceste locuri e binevenită în timpul vizitei tale prin oraș.

6.Piața Muzeului este o zonă pietonală a orașului, prima piață a Clujului Medieval. Nu ar trebui să ratezi această zonă, pentru că aici poți vedea, pe străduțele din preajmă, numeroase clădiri interesante, precum casa natală a lui Matei Corvin, Biserica Franciscanilor, în stil baroc, dar și Muzeul de Istorie al Transilvaniei, o adevărată comoară pentru cei pasionați de acest domeniu. Tot hoinărind pe străduțe, vei găsi numeroase cafenele și restaurante, cât și tarabe ale meșteșugarilor locali, cu suveniruri și bijuterii.

7.Bastionul Croitorilor este o altă atracție interesantă a Clujului, fiind unul dintre puținele turnuri ale vechii fortificații care s-a păstrat intact până în zilele noastre. Locația adăpostește de asemenea Centrul de Cultură Urbană, spații pentru expoziții și o cafenea grozavă la subsol.

8.Parcul Central este o locație care nu ar trebui să lipsească de pe lista ta de obiective atunci când ajungi în Cluj. Aici poți vizita Cazinoul, statuile lui George Coșbuc și Liviu Rebreanu și poți face o plimbare cu hidrobicicleta pe lac. Parcul găzduiește anual Festivalul Luminii, organizat de cercetași, când totul se transformă într-un loc de vis, încărcat cu lumini pe toate aleile.

9.Bucătăria locală este deosebită, cu siguranță vei fi încântat de delicatesele locale tradiționale românești. Dar nici specificul internațional nu lipsește din zonă, așa că indiferent de gust, în Cluj găsești de toate, de la restaurante tradiționale, la cele cu specific italienescmexican sau chinezesc.

10. Evenimente, evenimente, evenimente, de toate felurile, pentru toate vârstele, toate de clasă și de mare ținută.

Din aceeași gamă de motive să vizitezi Clujul… ar fi evenimentele. Zeci, zilnic, variate, pentru toată lumea. E minunat să descoperi un oraș prin intermediul evenimentelor care se desfășoară zi de zi. Evenimente mici, medii, mari și foarte mari. Festivaluri, evenimente culturale, sportive, concerte, workshop-uri, spectacole, în aer liber, în cafenele și baruri, pe stradă, în piețe, în parcuri.

Deja mai toată lumea știe de festivalul de la Castelul Banffy din Bonțida sau de festivalul ce învăluie ca-ntr-o vrajă întreg orașul și-i cântă povești nespuse. Iar clujenii, cu mic cu mare, învață an de an să iubească jazz-ul, că o fi în parcuri, la Smida sau pe străzile orașului.

Cât despre sport, putem spune fără teama de a greși că oamenii acestui oraș sunt cei mai înfocați și mai fair play suporteri ai sportului românesc. Că este vorba de baschet, fotbal, handbal sau tenis de câmp, la Cluj Napoca orice sportiv român se simte iubit, susținut și apreciat mai mult decât în orice alt loc din România. Fiindcă clujeni sunt patrioți.   

Acest articol a folosit pentru documentare Wikipedia, enciclopedia liberă.