Aflat în extremitatea vestică a României, județul Bihor se învecinează la vest cu Ungaria, în rest cu județele Satu Mare, Sălaj, Cluj, Alba și Arad. Punctul de trecere al frontierei spre Ungaria se face pe la Vama Borș din județ. Reședința de județ a Bihorului este Oradea.

Judeţul Bihor deţine un potenţial turistic extraordinar. Frumuseţea şi bogaţia carstică şi de biodiversitate a Munţilor Apuseni, resursele balneare exploatate la Băile Felix şi Băile 1 Mai şi nu numai, patrimoniul construit al Oradei şi diversitatea tradiţiilor şi manifestărilor culturale permit un panou variat de activităţi turistice.

Cele mai importante atracții turistice din județul Bihor sunt:

Munții Apuseni

În prezent în judeţul Bihor există 40 de trasee turistice montane omologate aflate în grija Salvamont-Salvaspeo Bihor, altele 5 fiind în curs de omologare. Traseele străbat principalele zone turistice din arealul montan al judeţului, astfel:

Articolul continuă mai jos. Îți place?

Urmărește Colțișor de România și pe facebook

  • Masivul Bihor – Vlădeasa, cu 21 de trasee în zona Parcul Natural Apuseni, 9 în zona staţiunii Stâna de Vale, 5 în zona Băiţa – Vârtop;
  • Masivul Pădurea Craiului cu 8 trasee în zona Defileu Crişului Repede şi 1 traseu în zona Remeți – Meziad;
  • Masivul Codru Moma cu 1 traseu în zona Cărpinet.

Bihorul este judeţul cu cel mai mare număr de peşteri, peste 8% din cele circa 20.000 de cavităţi cunoscute în ţară. Între ele se regăsesc şi 4 superlative speologice ale României:

  • cea mai adâncă peşteră – V5 din Sistemul Vărăşoaia – Padiş cea mai lungă peşteră – Peştera Vântului – Şuncuiuş
  • cea mai mare cascadă subterană – Peştera Câmpenească – Vaşcău
  • cea mai adâncă peşteră scufundată – Izbucul Izbândiş
  • Peştera Urşilor – cea mai mare peșteră amenajată din ţară

Peșterile care pot fi vizitate sunt: Peştera Urşilor, Cetăţile Ponorului, Gheţarul Focul Viu, Avenul Bortig, Peştera Vadu Crişului şi Peştera Măgura, Peştera Meziad şi Peştera cu Cristale din Mina Farcu.

Peștera Urșilor a fost descoperită în anul 1975 și este unul dintre principalele obiective turistice din județul Bihor. Numele peșterii vine de la multitudinea de fosile de urs de cavernă (specie dispărută), dar și a fosilelor de capră neagră, leu și hienă de peșteră. Este împărțită în două nivele, dintre care al doilea nivel e rezervat pentru cercetări științifice. Galeria superioară însă este deschisă publicului și amenajată corespunzător. Măsurând 488 m din cei 1.500 m ai peșterii, nivelul este împărțit în 3 galerii: Galeriile Urșilor, Lumânărilor și Emil Racoviţă. Vizitarea peșterii se face doar cu un ghid și durează cam 45 minute.

Cetatile Ponorului sunt considerate ca fiind „una din cele 7 minuni naturale ale Romaniei”.

Lungime: 3800m, altitudine: 950m, locatie: Muntii Bihorului, Parcul Natural Apuseni

Cetățile Ponorului au fost descoperite în anul 1886.

Dupa cum spunea si cunoscutul geograf francez Emmanuel de Martone, complexul morfologic Cetatile Ponorului poate fi comparat in context european doar cu fenomenele carstice de la Scocjan din Slovenia.

Numele de „Cetăţi ale Ponorului” se refera, în primul rând la ceea ce s-ar putea considera ca fiind sectorul de suprafaţă al unui fenomen carstic.

Este vorba de un ansamblu de trei mari circuri calcaroase, denumite „doline”. Dintre acestea  dolina centrala reprezintă închiderea în fund de sac a Văii Cetăţilor.

Albia acestei vai, ia sfârşit la baza unui perete de peste 150 m înălţime.

In acest perete este decupat un portal care copleseste de cele mai multe ori privitorul. Portalul are o inaltime de 70m. Pestera mai are o a doua intrare, prin dolina 2.

Este considerat într-o justificată unanimitate cel mai grandios fenomen carstic al României. Cetăţile Ponorului reprezintă, evident obiectivul de maxim interes din zona Padişului. Este una dintre cele mai importante pesteri ale Romaniei.

Peștera Ghețarul de la Focul Viu este numită astfel datorită razelor de soare care pătrund la orele amiezii printr-un horn natural și iluminează ghețarul din interior. Peștera ocupă locul trei în topul ghețarilor subterani din România. Același horn natural este cel care a permis formarea ghețarului din interior, întrucât iarna el permite pătrunderea aerului rece în peșteră. Faptul că acest horn este unul îngust face ca ventilația să fie una destul de proastă, iar aerul rece să fie menținut în peșteră pe toată perioada anului. Este recomandat să porți haine călduroase în peșteră.

Stațiunile Băile Felix și Băile 1 Mai cu apă termală

Stațiunile sunt situate în comuna Sânmartin, la o distanță de 10 minute de Oradea. Împreună, Băile Felix şi Băile 1 Mai, oferă cea mai mare capacitate de cazare dintre staţiunile balneare în structuri de cazare private.

Stațiunea Băile Felix este cea mai mare stațiune balneară care funcționează cu regim permanent din România. Din perspectiva investițiilor făcute, Băile Felix au mai multe hoteluri cu dotări și condiții extraordinare. Chiar hoteluri de 5 stele. Poți petrece un întreg concediu aici și te poți bucura de izvoare termale, tratamente balneare, dar și de relaxare. Stațiunea dispune de numeroase unități de cazare pentru toate buzunarele și se află în comuna Sânmartin din județul Bihor. Poți vizita aici lacuri cu nuferi și lotuși în care trăiesc diferite specii de pești exotici și broaște țestoase, ștrandurile cu apă termală, relieful carstic din zonă sau rezervația naturală Pârâul Peța din Băile 1 Mai, unde sunt protejate speciile endemice în România (nu se mai găsește nicăieri în lume) Nufărul termal, peștele Roșioara lui Racoviţă (specie pe cale de dispariție, descoperită de G. Müller și denumită în onoarea savantului român Emil Racoviţă) și melcul Melanopsis Parreyssi (supraviețuitor al erei glaciare, aflat în stare critică de dispariție).

Monumente istorice

În judeţul Bihor sunt înregistrate 431 de monumente de patrimoniu construit, dintre care 170 sunt situri şi monumente arheologice, 221 sunt monumente şi ansambluri de arhitectură, iar 40 sunt case memoriale şi monumente de artă plastică.

Cel mai bogat în acest sens este municipiul Oradea unde se regăseşte o diversitate foarte mare de obiective turistice cum ar fi:

  • Cetatea Oradea
  • Palatul Episcopiei Romano-Catolice
  • Palatul Vulturul Negru
  • Casa Darvas La Roche
  • Sinagoga neologă Zion
  • Turnul Primăriei Oradea
  • Biserica cu Lună

Precum multe orașe din Transilvania, Oradea are și ea o cetate istorică în formă de stea pentagon, însă de această dată, cu bastioane în formă triunghiulară, care nu pot comunica între ele. Șanțul cetății era inundat cu apă termală din râul Peța în caz de asediu. Cele cinci bastioane au fost numite bastionul Auriu, Bethlen, Ciunt, Crăișorul și Roșu. În interiorul cetății funcționau case de piatră, 10 prăvălii, 3 mori și o temniță. Cetatea a fost restaurată de curând și este un punct de mare interes pentru vizitatorii veniti la Oradea.

Palatul Episcopiei Romano-Catolice din Oradea, cunoscut și ca Palatul Baroc, este unul din cele mai valoroase edificii construite în stil baroc aflate pe teritoriul României. La fel ca Bazilica Sfânta Maria și Șirul Canonicilor (construcţii situate în imediata apropriere) palatul a fost ridicat în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea.

Cele trei obiective formează împreună cel mai important complex baroc din România, precum și unul din cele mai reprezentative ale Europei.

Grandiosul palat are 100 de camere şi 282 de ferestre. Construcţia este în formă de U, delimitând şi o curte interioară recunoscută pentru frumuseţea şi peisajele grădinilor pline de romantism.

Palatul este construit pe 3 nivele, fiind încununat de un acoperiș frânt, specific barocului austriac. Construcţia a durat 15 ani, din 1762-1777 şantierul fiind condus de arhitectul austriac Franz Anton Hillebrandt.

Palatul Vulturul Negru este una din clădirile emblematice pentru municipiul Oradea și a fost construită între anii 1907-1909 de cuplul de arhitecți Komor Marcell şi Jakab Dezső. Simbolul palatului este un vitraliu cu un vultur negru, situat în timpanul clădirii care are două corpuri inegale. În prezent, în interiorul clădirii funcționează un cinematograf, diferite bănci comerciale, cluburi și restaurante, ceea ce transformă clădirea într-un important punct social din oraș. Pentru că este o clădire destul de mare, a fost gândit și un pasaj acoperit cu sticlă, care are deschidere spre 3 străzi și care este în forma literei Y (cioc de vultur).

Casa Darvas – La Roche este una dintre cele mai de preţ bijuterii arhitectonice ale oraşului Oradea, fiind construită între anii 1909 şi 1912 de către fraţii László şi József Vágó în stil Art Nouveau-Secession.

Situată pe strada Iosif Vulcan, la nr. 11, cocheta clădire este unică prin frumuseţea şi modernitatea sa, putând sta alături de cele mai originale creaţii arhitecturale europene de la începutul secolului XX.

Clădirea Darvas – La Roche este  înfrumuseţată de numeroase elemente vieneze, de forme geometrice, finisată cu un bosaj de plăci albe de piatră, având la colţuri butoni de ceramică cu smalţ metalifer care-i dă o notă aparte.

Fraţii Vágó au avut o concepţie unitară, o filosofie proprie în ce priveşte opera de artă, de arhitectură și de aceea, casa poartă această amprentă prin care se urmărea crearea unui ambient deosebit.

Casa Darvas este amplasată la nivelul străzii, înglobată în front închis și este o construcţie în forma literei „L.” Faţada principală este spre strada Iosif Vulcan iar faţada secundară spre o curte-grădină pe malul Crişului Repede

Alte locuri fantastice din județul Bihor:

Zona turistică Padiș face parte din Parcul Natural Apuseni și este perfectă pentru iubitorii de munte. Zona include obiective turistice naturale precum Poiana Florilor, Poiana Vărăsoaia sau Cetățile Ponorului. Parcul Natural Apuseni se întinde pe suprafața a trei județe (Bihor, Cluj și Alba). Zona este una perfectă pentru camping și trasee montane.


Zonă turistică Padiș se prezintă că un întins platou carstic, aflat la altitudinea de 1.301 m în Munții Bihor și este una din cele mai populare și pitorești zone din Apuseni, în condițiile în care tot lanțul Apusenilor este de o frumusețe rară, cu detalii de relief care îi fac unici. Zona Padiș este un punct de reper pentru această zonă din Munții Apuseni, pentru că pe aici trec unele dintre cele mai frumoase trasee turistice de munte, mai mult sau mai puțin dificile, dar extraordinar de păcute cu peisaje memorabile și locuri de o frumusețe rară.

Munții Bihorului și zona Padiș au câte ceva pentru oricine vine aici: zone de campat, trasee pentru trekking, părții de schi pentru cei pasionați de acest sport sau pentru cei ce vor să încerce ceva nou, iar alpiniștii ce au curaj pot încerca să escaladeze pereți muntoși.

Stâna de Vale este o stațiune de tratament și relaxare din masivul Vlădeasa a Munților Apuseni. Aerul de aici este puternic ionizat, iar apele mineralizate, ceea ce face ca turiștii să viziteze acest loc pentru tratamente și terapii balneare.

Din cauza efectelor aerului și apei mineralizate din zonă, stațiunea nu este recomandată femeilor însărcinate sau mamelor care alăptează. Tot aici este și sursa de apă a cunoscutului brand de apă îmbuteliată Izvorul Minunilor (numele izvorului sursă).

Clima Stânei de Vale favorizează în special sporturile de iarnă, astfel în stațiune s-a amenajate o mică pârtie de schi. Atracțiile turistice sunt diverse atât vara cât și iarna. Din păcate potențialul zonei nu este încă exploatat la maxim.

Schi de tură – datorită faptului că turismul de masă nu este bine dezvoltat, zona limitrofă Stânei de Vale este destul de sălbatică, pretându-se foarte bine pentru schi de tură. Pentru drumeții de o zi puteți merge spre Vârful Poieni, Vârful Buteasa, Aria Vulturilor.

Activități care se pot face vara în Stațiunea Stâna de Vale

Ture cu bicicleta – una din turele care o recomandăm cu plăcere este drumul forestier Stâna de Vale – Valea Iadului (5 ore dus-întors cu bicicleta), până la Barajul Leșu. Veți parcurge un frumos și impresionant sector de chei. Această rută se pretează foarte bine la bicicletă, fiind prea lung pentru a-l parcurge pe jos și prea frumos pentru a-l parcurge cu mașina.

O altă variantă de excursie cu bicicleta este drumul ce urcă prin zona Baia Popii si continuă spre Vârful Poieni – Vârful Bohodei – Poiana Vărășoaia – Padiș – Boga – Beiuș (6 ore dus). Singura problemă cu acestă rută este recuperarea autoturismului din Stâna de Vale.

O plimbare plăcută dar totuși solicitantă poate fi parcurgerea drumului din Budureasa până în Stâna de Vale cu bicicleta.

Drumeții – din Stâna de Vale pornesc foarte multe trasee turistice marcate, accesibile pentru turiști. Puteți să vă îndreptați spre zona turistică Padiș, Cascada Iadolina, Cascada Săritoarea Ieduțului, Cascada Vălul Miresei, Cascada Dracului (sub Vârful Buteasa), traseul ce duce spre Peștera Meziad, Cascada Bohodei (un traseul mai lung și mai dificil).

Pe perioada verii, în zona Vârfului Piatra Calului urcă multe turme de animale. De aici puteți achiziționa lactate obținute ecologic.

Trasee de aventură (Circuitul cascadei Bohodei) – se adresează turiștilor experimentați care sunt familiarizați cu tehnica de cățărare pe stâncă.

Trasee de alpinism – sub vârful Bohodei, în zona pereților de granit, au fost amenajate trasee de alpinism de 2-4 lungimi de coardă. Pentru a le parcurge trebuie să aveți cunoștințe specifice acestui sport și echipament corespunzător.

Județului Bihor, dacă sunt amatori de natură, merită să îi acordați două sătămâni de vacanță. Chiar merită.