Situată pe valea râului Olănești, la o altitudine de 450 de metri, Băile Olănești este o stațiune balneoclimatică cu renume intern și internațional, având cele mai multe izvoare din țară.

Descoperă Băile Olăneşti, staţiunea care te ajută să îţi regăseşti echilibrul interior şi starea de sănătate cu ajutorul apelor cu efect terapeutic. Relaxează-ţi simţurile pe aleile umbrite care te duc către izvoarele cu ape minerale pentru tratament şi respiră aerul curat din zonă. Coboară lângă râul Olăneşti şi ascultă susurul apei, închide ochii şi lasă-te purtat de energiile subtile ale naturii.

Stațiunea Băile Olănești este una dintre puținele localități din țară care întrunește în chip armonios doi factori naturali de cură: factorul climatic și topoclimatic local, și factorul hidromineral constituit din apele minerale. 

Băile Olănești ocupă primul loc printre stațiunile balneoclimatice din România în ceea ce privește numărul de izvoare, debitul total zilnic al acestora, ca și varietatea compoziției și a concentrației apelor minerale.

În stațiune se găsesc peste 35 surse hidrominerale, atât ca izvoare naturale, cât și ca rezultat al unor lucrări de foraje miniere (puțuri și galerii). Un număr de 15 izvoare minerale sunt captate pentru cură internă. Două izvoare minerale și patru sonde cu apă minerală sunt folosite pentru cură externa (balneatie).

Articolul continuă mai jos. Îți place?

Urmărește Colțișor de România și pe facebook

 

Băile Olănești și renumele internațional

În anul 1873 la îndemnul dr. Carol Davila au fost trimise mostre ale apelor minerale de la Băile Olănești la Expoziția Internațională de la Viena, unde a obținut medalia de aur. Primele studii chimice asupra apelor minerale de la Olănești au fost efectuate în anii 1829-1830 de către dr. Karl Friedrich Siller, ceea ce a determinat creșterea numărului de beneficiari ai tratamentului de aici. În anul 1868 dr. Carol Davila l-a îndemnat pe chimistul Bernath londway să execute studiul chimic al apelor minerale din Băile Olănești. Renumitul chimist a evidențiat 40 de izvoare minerale și a analizat un număr de 23 de surse hidrominerale distribuite în 4 zone: Valea Olănești, Valea Tisei, Valea Buduroiu și Valea Ripuroasa.

Gruparea izvoarelor din Băile Olănești

În anul 1910 dr. Ion Puturianu a grupat izvoarele minerale din Băile Olănești în mai multe categorii după compoziția chimică și acțiunea lor asupra organismului:

  • 14 izvoare iodurate
  • 6 izvoare sulfurate și clorurat sodice
  • 4 izvoare cu ape diuretice
  • 1 izvor bicarbonat, cu emanații abundente de gaze
  • 2 izvoare purgative
  • 2 izvoare feruginoase
  • 2 izvoare avand compoziție mixtă.

În anii 1920-1922 hidrogeologul dr. Knetl de la firma „Rumpel” din Viena, în urma studiilor efectuate la Băile Olănești, a ajuns la concluzia că debitul și temperatura apelor minerale rămân constante sau variază foarte puțin. Au fost cercetate 30 de surse hidrominerale situate pe Valea Olănești ( izvoare minerale nr: 1, 2, 3, 4, 5, 19, 20, 24, 30), pe Valea Tisei (izvoare minerale nr: 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17,18). Odată terminată captarea, sursele hidrominerale au fost supuse investigațiilor fizice și chimice de către dr. Krizon din Praga, chimiștii Meta și Schwartz de la Institutul Geologic, dr. V. Bianu, dr. C. Mihăilescu, dr. L. Alexiu, dr. P. Petrescu.

În urma analizelor, în 1926 izvoarele minerale din Băile Olănești după concentrație au fost clasificate în 3 grupe:

  • ape hipotone (izvoarele minerale nr: 24,12,11,14,10,6)
  • ape izotone (izvoare minerale nr: 5,7,30)
  • ape foarte ușor hipertone (izvoare minerale nr: 19,3,20).

Potrivit legendei, puterea binefăcătoare a apelor minerale de la Băile Olănești a fost cunoscută chiar din timpul romanilor, de la care – se bănuiește – au rămas niste ziduri vechi din piatră în apropierea izvoarelor . 

Prima atestare documentara a localității Băile Olănești datează din 19 iulie 1527.

Apele minerale de la Olănești sunt menționate prima dată într-un hrisov din 1760 și sunt numite ape tămăduitoare, acestea aflându-se pe moșia clucerului Toma Olănescu care construiește primele camere de băi.

În privința denumirii localității Olănești, părerile sunt împărțite. Unele izvoare susțin că numele stațiunii provine de la cavalerii armatei austriece. Aceștia se numeau „olane”, respectiv „ulani”. Alții sunt de părere că numele se datorează în mare parte boierilor locului, cum ar fi Toma Olănescu. Vestea efectului tămăduitor a fost întărită chiar de conducătorul Revoluției din 1821, Tudor Vladimirescu, care se retrăgea aici, pe moșia Olăneștilor împreună cu grupul său de boieri.

Primele analize ale acestor ape au fost făcute de dr. Karl Friedrich Siller în anii 1829- 1830 ceea ce a determinat creșterea numărului de beneficiari ai tratamentului de aici. În anul 1853-1854 se face a doua analiză de către Petrache Poenaru, iar mai târziu, de profesorul de chimie Alexe Marin.  Cum spuneam și mai înainte, în urma cererii generalului dr. Carol Davilla, care vizitase stațiunea împreună cu elevii școlii de medicină din București, în anul 1869, d-rul chimist Bernath Lendway face o nouă analiză a izvoarelor și comunică rezultatul în ziua de 14 iunie 1869 printr-o telegramă în care își manifestă surprinderea și încântarea, numind apele ca fiind “de natură extraordinară“.
În anul 1873 apele minerale de la Olănești sunt trimise la Expoziția din Viena, unde sunt din nou examinate, obținând Medalia de Aur.

După lucrările chimice, analitice, comparative, apele minerale de la Olănești, s-au comparat cu mai multe surse străine și s-a constatat că studiile geologice și hidrologice efectuate de dr.Knott, inspector general al apelor minerale din Austria, ca și analizele chimice ale tuturor izvoarelor minerale făcute de prof. Krizan de la Institutul Chimic din Praga au permis ca în anul 1922 să poată începe captarea, dupa cele mai noi tehnici ale vremii, a 22 surse de ape minerale. Acțiunea a beneficiat și de sprijinul casei Rumpel A.G. din Viena, specializată în astfel de lucrări.

La 12 octombrie 2011 a apărut Hotărârea de Guvern nr. 1016 privind acordarea statutului de stațiune balneoclimatică pentru 6 localități din România, printre care și Băile Olănești.

Cum se ajunge la Băile Olănești?

Acces rutier:

– București – Râmnicu Vâlcea pe E 7, Râmnicu Vâlcea – Băile Olănești pe DN 64A
– Sibiu – Râmnicu Vâlcea pe E 7, Râmnicu Vâlcea – Băile Olănești pe DN 64A
– Drobeta – Turnu Severin – Motru – Târgu Jiu – Horezu – Râmnicu Vâlcea pe DN 67, Râmnicu Vâlcea – Băile Olănești pe DN 64A
– Câmpulung – Curtea de Argeș – Râmnicu Vâlcea pe DN 73C, Râmnicu Vâlcea – Băile Olănești pe DN 64A
– Caracal – Drăgășani – Râmnicu Vâlcea pe DN 64, Râmnicu Vâlcea – Băile Olănești pe DN 64A
– Craiova – Găneasa pe DN 65, Găneasa – Drăgășani – Râmnicu Vâlcea pe DN 64, Râmnicu Vâlcea – Băile Olănești pe DN 64A


Acces feroviar: 

– Gara Râmnicu Vâlcea pe linia Piatra Olt și curse auto până în stațiune (18 km).
– Din Autogara 1 Mai – Râmnicu Vâlcea, sunt curse de microbuze ANTARES la fiecare 30 min. până în Stațiunea Băile Olănești

Atestarea terapeutica și recomandările medicale asupra apelor minerale de la Băile Olănești au fost stabilite de Institutul Național de Recuperare, Medicină Fizică și Balneo-Climatologie.

Stațiunea se găsește printre puținele locuri din țară unde se efectuează tratamente pentru desensibilizarea organismului la bolnavii cu diverse afecțiuni alergice, prin injecții cu apă minerală sulfuroasă izotonă recoltată direct de la sursă.

Afecțiunile ce pot fi tratate la Olănesti sunt:

– afecțiuni digestive: esofagite, gastrite cronice hipoacide și hiperacide, duodenite cronice, ulcer cronic, enterocolopatii cronice nespecifice, stomac operat;

– afecțiuni renale și ale căilor urinare: litiază renală neoperată sau operată, litiaza căilor urinare, pielonefrita cronică, glomerulonefrita cronică, cistita cronică;

– afecțiuni cronice ale ficatului și căilor biliare: dischinezie biliară, colecistita cronică necalculoasă sau calculoasă (cu calculi nemobilizabili), tulburări după ficat operat (colecistoctemie), hepatită cronică stabilizată, pancreatita cronică; 

– afecțiuni respiratorii: rinosinuzite cronice alergice, bronșită cronică astmatiformă, astm bronșic alergic, noxe profesionale, stări după pneumopatii microbiene netuberculoase sau virolice, bronșite cronice, traheobronșite cronice, broșectazie;
hiperuricemii, gută, obezitate;

– afecțiuni dermatologice: psoriazis, ihtioze incipiente, keratodermii, eczeme cronice, neurodermite, dermatite seboreice, acnee, piodermite;

– afecțiuni alergice: de diferite tipologii (alimentare, medicamentoase, bacteriologice) și cu manifestari diferite (respiratorii, digestive, cutanate: urticarii cronice, prurituri, dermite alergice de contact, eczeme profesionale); 

– boli profesionale (intoxicații cu metale grele: Pb, Hg, As); 

– afecțiuni cardiovasculare: hipertensiune arteriala stadiul 1 si stadiul ½, arteropatii periferice;

– afecțiuni asociate: afecțiuni reumatismale degenerative, afecțiuni reumatismale abarticulare, stări posttraumatice, osteoporoză, boli ale sistemului nervos periferic, pareze, paralizii, nevroză astenică;

– afecțiuni endocrine;

– afecțiuni ginecologice cronice.

Tratamentul balnear din Olănești cuprinde principalele obiective ale terapeuticii moderne: profilactic (profilaxie primară sau cura de sănătate la cei sănătoși și profilaxie secundară – prevenție a recăderii bolii), curativ și recuperațional.

Tratamenul balnear din Olănești se împarte în crenoterapie (tratament cu ape minerale) și tratament auxiliar (hidroterapie, electroterapie, fototerapie, aeroterapie, kinetoterapie, fizioterapie).

În cura internă, s-a generalizat metoda administrării a 6 prize de apă pe zi, pe cât posibil direct de la sursă (buvetele amenajate în stațiune), deoarece apele hipotone și izotone (care conțin sulf tritabil tiosulfați sau complexe coloidale sulfuroase) își pierd stabilitatea în contact cu aerul, își modifică atât aspectul, cât și calitățile farmacodinamice în câteva ore. Acesta este motivul pentru care aceste ape nu se îmbuteliază și nu se comercializează. Unele ape trebuie încălzite la anumite temperaturi înainte de administrare. În hotelurile mari, există baruri de ape minerale aprovizionate la ore fixe de 6 ori pe zi. 

Pentru cura externă, în stațiune sunt prezente următoarele facilități: 

– un pavilion cu instalații pentru băi calde și instalații pentru irigații vaginale, unde se fac zilnic peste 1000 de băi. 
– secție de hidroterapie cu personal sanitar calificat unde se fac: băi generale, băi parțiale, dușuri, duș-masaj, duș subacvatic, împachetări cu parafină, masaj uscat, băi cu plante medicinale, băi cu bule de aer.
– secție de electroterapie: solux, băi de lumina parțiale, raze ultraviolete, unde scurte, diatermie, băi galvanice 4 celurare, diadinamici, Interdin, etc.
– secție de tratament cu instalații de aerosoli.
– sală de cultură medicală, kinetoterapie (kinetoterapie individuală și de grup; kinetoterapie cu aparatură specială (bicicletă ergometrică, steppere, covor rulant, etc.), hidrokinetoterapie individuală și de grup la piscină.

În cadrul Hotelului Parâng există o bază de tratament de fizioterapie și termoterapie unde se pot face zilnic câte 1286 proceduri medicale, printre care:
– băi cu bule și duș subacvatic, băi galvanice, băi minerale, băi de plante
– injecții cu apă minerală, curenți diadinamici, ionizări, solux, interdin
– stereodinatar, ultrasunete, împachetări cu parafină, masaj, aerosoli
– magnetodiaflux, ultraviolete, unde scurte, laser

Unitatea mai este dotată și cu o sală cultural-sportivă, 6 cabinete medicale, o sală de sterilizare și un laborator pentru analize medicale.
În cadrul Hotelului Olănești există 4 cabinete medicale, 8 cabinete de fizioterapie unde se efectuează o serie de proceduri ca tratament asociat curei de ape, o sală de fitness, o piscina acoperită. 


Climatoterapia

Climatologia este un factor foarte imporatant pentru tratamentul și profilaxia bolilor. Ea constă în schimbarea mediului pentru o perioadă de cel putin 12 zile. 

Climatoterapia constă în doi factori foarte importanți în tratamentul curativ, cât și în cel profilactic:
– o acțiune de calmare, liniștire, eliberare de stress.
– activ excitant: mișcarea sistematică sub formă unei cure de teren (excursii, sport alternat cu ore de odihnă).


Dietoterapia

La Olănești, sub controlul personalului medico-sanitar de specialitate se întocmesc și se prepară zilnic un număr de 5 regimuri majore. Folosind clasificarea dupa prof. Pevzner, care clasifică dietoterapia în 15 regimuri, de la dieta 1 la dieta 15, în Olănești se servesc dietele 1, 2, 3, 4, 5, în care se pot incadra toate afecțiunile cu indicații pentru Olănești și care necesită un regim alimentar.

De asemenea, în pensiunile și restaurantele hotelulurilor se pot servi meniuri dietetice corespunzătoare afecțiunii de tratat: dietă hiposodată, hipoacidă, hipoproteică, hipolipidică, hipoglucidică (diabet).

În urma studiilor comparative cu alte ape minerale din Europa, s-a constatat că izvorul mineral nr. 24 din Băile Olănești, egalează sau depășește efectele apelor de la Contrexville, Karlsbad, Martingni, Viltel, Evian, Tahanon.

Izvorul nr. 24 – MAGIC OLĂNEȘTI – PREZENTARE PE SCURT

Izvorul nr. 24 – caracteristici fizice:
• debit = 7.512 – 50.112 l/24h
• temperatura apei = 10-12 grade C

Izvorul nr. 24 – caracteristici chimice:
• mineralizare între: 614,70-758,60mg/l
• apa slab sulfuroasă
• este insotita pana la suprafata de gaze: azot (63%); metan (19,02%); oxigen (17%); gaze rare (0,172%)

Izvorul nr. 24 – compoziție:
• Ca% 6.8
• Mg% 18.9
• Na% 23.9
• Cl% 7.3
• SO4% 15.5
• CO3% 27.2

Formula chimică: CO SO Cl Na Mg Ca

Izvorul nr. 24 – indicații terapeutice / afecțiuni tratate :
• litiaza reno-ureterala
• litiaza renala operata
• litiaza urinara în afara perioadelor colicative
• infectii urinare
• diateza urica si oxalica
• glomerulonefrite vindecate cu sechele minore
• guta
• hiperuricemie
• diabet zaharat
• dischinezii biliare
• colicestopatii nelitiziace sau calculi nemobilizati
• hepatite cronice
• insuficienta hepatica
• intoxicatii cu metale grele
• pielonefrite
• pielite
• pielocistite

Izvorul nr. 24 – MAGIC OLANESTI – PREZENTARE DETALIATA

Izvorul mineral nr. 24 din Baile Olanesti este cel mai cunoscut de catre turistii care s-au tratat in statiune, datorita efectului sau diuretic foarte puternic.

Izvorul nr. 24 – efecte în timpul administrării:

• Administrarea acestui izvor la pacientii cu hiperaciditate gastrica este însotita de o crestere atat a secretiei, cat si a aciditatii gastrice. Dupa depasirea barierei pilorice, apa izvorului influenteaza secretia biliara, care creste cu 48.4%, deci produce o actiune coleretica apoaca, evidenta si intensa.

• Pacientii cu hepatita cronica stabilizata, care urmeaza tratamentul cu apa izvorului 24, dupa terminarea curei, vor prezenta o ameliorare a simptomatologiei.

• Administrarea a 150ml din apa izvorului 24 produce la bolnavii de diabet o scadere a glicemiei cu 6.11%, iar dupa administrarea unei doze de 300ml, o scadere a glicemiei cu 10.56%.

• Cura, cu apa izvorului 24, produce o scadere a bilirubinei, a colesterolului cu 14.3%, a trigliceridelor cu 25%, a betalipoproteinelor cu 24.8% si a lipidelor cu 11%.

• Tratamentul cu apa acestui izvor mineral are o actiune favorabila în intoxicatiile cu metale grele.

• Tratamentul cu Izvorul nr. 24 îmbunatateste functiile hepatice si stimuleaza secretia biliara.

• Efectul diuretic al apei rezulta deoarece lichidul ingerat excita volum-receptorii si osmoceptorii care influenteaza centrii nervosi ce mentin echilibrul hidroelectrolitic prin aldosteron si hormonul antidiuretic.

• Consumul unei doze de 100ml/kilo/corp din apa izvorului 24, produce un debit urinar maxim între 11.6-13.3mi/minut în clinostatism(culcat) si doar 5.8-6.1ml/minut în pozitie verticala. Tratamentul cu aceasta apa creste diureza care depaseste cu 200-800 ml/24 ore/cantitatea de lichide ingerata, diureza care începe în a treia zi de cura balneara. Cura cu apa izvorului 24 creste debitul sanguin în medulara renala, ce duce pe de alta parte la realizarea unui flux marit de substante sanguine cu efecte antiinflamatorii si antiinfectioase, iar pe de alta parte se produce o scadere a hipertoniei osmotice medulare renale.

• Prin cura cu apa izvorului 24 se înlatura conditiile ce inhiba mecanismele imunologice de aparare si astfel aceasta diureza apoasa combate infectia urinara.


Izvorul nr. 24 – modalități de administrare:

Tratamentul cu apa acestui izvor trebuie prescris și urmarit de un medic balneolog! Stabilirea tratamentului, fara consultarea medicului balneolog, poate avea urmari grave! Doar medicul poate stabili dozarea si repetitivitatea curei de apa, în functie de analizele, starea clinica si istoricul turistului, medicul balneolog cunoaste efectele apelor în raport cu fiecare tip de afectiune.

Apa izvorului nr. 24 se consuma înainte de principalele mese. În cura pentru eliminarea calculilor se consuma si dupa masa de seara, înainte de culcare.

Regimul alimentar este important si trebuie respectat, pentru a se obtine cele mai bune rezultate.

In urma studiilor comparative cu alte ape minerale din Europa, s-a constatat ca:

– izvoarele minerale nr.3 si nr.9 au calitati similare apelor minerale de la Ems si Eaux Bonnes

Izvorul nr. 3 – CORONA OLĂNEȘTI – apă minerală sulfuroasă, clorurată, iodurată, sodică, hipotonă.

Izvorul nr. 3 – compozitia chimică:

Izvorul are o apa minerala, iodurata, sulfuroasa, bromurata, calcica, sodica, magneziana, izotona(cu o mineralizare totala de 8.845g/l, care scade secretia gastrica, activeaza motilitatea intestinala, creste secretia biliara, mareste diureza alcalizând urina) 

• Ca% 3.2 
• Mg% 3.7 
• Na% 42.5 
• Cl% 48.4 
• SO4% 0.6 
• CO3% 1.0 

Formula chimica : Cl CO SO4 Na Mg Ca

Izvorul nr. 3 – indicatii terapeutice:

• constipatii cronice 
• alergoze digestive
• dischinezii biliare 
• colicistite nelitiazice 
• enterocolite cronice nespecifice
• afectiuni digestive 
• gastrite 
• gastro-duodenite cronice
• ulcere duodenale 
• colicistite cu calculi nemobilizabili 
• afectiuni metabolice(forme de diabet zaharat, obezitate, deslipidemii, hiperuricemie, guta)

Izvorul nr. 3 – modalitati de administrare:

Tratamentul cu apa acestui izvor trebuie prescris si urmarit de un medic balneolog! Stabilirea tratamentului, fara consultarea medicului balneolog, poate avea urmari grave! Doar medicul poate stabili dozarea si repetitivitatea curei de apa, in functie de analizele, starea clinica si istoricul turistului, medicul balneolog cunoaste efectele apelor in raport cu fiecare tip de afectiune. 

Izvorul nr. 3 se consuma, de obicei, dimineata cu 30-60 minute inainte de micul dejun. Tratamentul incepe cu 50 ml, cresterea sau stoparea tratamentului depinde de raspunsul pacientului aflat sub observatia medicului balneolog. Apa se consuma cu inghitituri mici si rare. Pozitia corpului poate fi culcat sau in miscare.

Izvorul nr. 5 – MINERVA OLĂNEșTI – apă minerală sulfuroasă, clorurată, iodurată, sodică, hipotonă.

Izvorul nr. 5 – compozitia chimică:

Izvorul nr. 5 are o apa sulfuroasa, iodurata, bromurata, clorurata, sodica, hipotona(mineralizarea totala fiind : 6,194g/l) 

• Ca% 3.6 
• Mg% 2.7 
• Na% 43.1 
• Cl% 47,2 
• SO4% 0.6 
• CO3% 2,2 

Formula chimica: Cl CO3 SO4 Na Ca Mg

Izvorul nr. 5 – indicatii terapeutice:

• dischinezii biliare 
• gastro-duodenite cronice 
• enterocolite cronice nespecifice 
• sindroame pancreato-cronice 
• colicifita cronica, nelitiziaca 
• litiaza biliara cu calcul mare nemobilizat si cai biliare libere 
• sechele post-colicistectomie 
• sechele stomac operat 
• hepatite cronice stabilizate 
• diabet zaharat echilibrat 
• dislipidemii 
• hiperuricemii 
• guta

Izvorul nr. 5 – modalitati de administrare:

Tratamentul cu apa acestui izvor trebuie prescris si urmarit de un medic balneolog! Stabilirea tratamentului, fara consultarea medicului balneolog, poate avea urmari grave! Doar medicul poate stabili dozarea si repetitivitatea curei de apa, in functie de analizele, starea clinica si istoricul turistului, medicul balneolog cunoaste efectele apelor in raport cu fiecare tip de afectiune. 

Apa izvorului mineral 5 se bea de preferinta dimineata. Cura se face in functie de scopul urmarit. In cazul in care se doreste potentarea efectului alcalinizat gastric, sau in cazul starilor dischinetice digestive, apa va fi incalzita la 38-40oC, inainte de a fi bauta. Apa la temperatura izvorului se recomanda diabeticilor, daca le permite starea clinica digestiva. Apa izvorului 5 se bea cu 60 de minute inaintea micului dejun cand este folosita singura si cu 90 de minute inainte de masa, cand este urmata, la 30 minute de administrarea unei doze dintr-un alt izvor care precede micul dejun cu 60 minute. Uneori pentru marirea efectului colagog-caloric, apa va fi consumata si dupa cina.

Dozarea si cresterea cantitatii depind de starea clinica a fiecarui turist si de modul de raspuns la tratament. 

Izvorul 8 are o apa sulfuroasa, iodurata, clorurata, sodica, slab bicarbonata, calcica(mineralizare totala : 2.239-5.479g/l). Imediat dupa ingerare, produce un efect asupra stomacului, scazand secretia gastrica

• Ca% 3.4 
• Mg% 2.3 
• Na% 44.0 
• Cl% 46.9 
• SO4% 0.6 
• CO3% 2.5 

Formula chimica: Cl CO3 SO4 Na Ca Mg

Izvorul nr. 8 – indicatii terapeutice:

• ulcere doudenale cronice 
• diabet zaharat 
• enterocolite cronice nespecifice 
• pancreatite cronice 
• dischinezii biliare 
• colicestopatii cronice nelitiazice 
• stomac operat 
• obezitate
• gastro-duodenite cronice hipoacide

Izvorul nr. 8 – modalitati de administrare:

Tratamentul cu apa acestui izvor trebuie prescris si urmarit de un medic balneolog! Stabilirea tratamentului, fara consultarea medicului balneolog, poate avea urmari grave ! Doar medicul poate stabili dozarea si repetitivitatea curei de apa, in functie de analizele, starea clinica si istoricul turistului, medicul balneolog cunoaste efectele apelor in raport cu fiecare tip de afectiune. 

Izvorul 8 se bea dimineata sau la pranz cu 60 de minute inainte de masa si se administreaza cu inghitituri mici si rare.

Izvorul nr. 9 – TRIUMF OLĂNEȘI – apă minerală sulfuroasă, clorurată, iodurată, sodică, hipotonă.

Izvorul nr. 9 – compozitia chimică:

Apa izvorului 9 este sulfuroasa, iodurata, clorurata, sodica, bromurata, magneziana(mineralizare totala : 2.945-6.655g/l). Consumul apei actioneaza asupra mucoasei gastrice, producând o crestere a aciditatii gastrice. Apa izvorului 9 are efect de potentare a pancreasului. 

• Ca% 1.8 
• Mg% 1.8 
• Na% 46.2 
• Cl% 43.4 
• SO4% 0.4 
• CO3% 6.2 

Formula chimica: Cl CO3 SO4 Na Mg Ca

Izvorul nr. 9 – indicatii terapeutice:

• gastro-doudenite cronice 
• diabet zaharat 
• dischinezii biliare cu sau fara calculi nemobilizati
• enterocolita cronica nespecifica cu scaune putine si stare de nutritie buna
• sechele dupa operatii pe caile biliare, colecistita cronica nelitiziaca)
• alergoze digestive.

Izvorul nr. 9 – modalitati de administrare:

Tratamentul cu apa acestui izvor trebuie prescris si urmarit de un medic balneolog! Stabilirea tratamentului, fara consultarea medicului balneolog, poate avea urmari grave! Doar medicul poate stabili dozarea si repetitivitatea curei de apa, in functie de analizele, starea clinica si istoricul turistului, medicul balneolog cunoaste efectele apelor in raport cu fiecare tip de afectiune. 

Apa izvorului 9 se bea o data sau de mai multe ori pe zi, cu 60 de minute inainte de masa si se consuma cu inghitituri mici si rare.

Izvorul 10 are o apa sulfurata, bicarbonata, clorurata, calcica, magneziana(mineralizare totala : 985,30-2556g/l). 

• Ca% 3.6 
• Mg% 4.3 
• Na% 41.8 
• Cl% 39.6 
• SO4% 1.8 
• CO3% 8.6 

Formula chimica: Cl CO3 SO4 Na Mg Ca

Izvorul nr. 10 – indicatii terapeutice:

• ulcer gastric 
• litiaza renala 
• diabet zaharat 
• dischinezii biliare 
• hepatite cronice 
• guta
• gastro-duodenite cronice hipoacide
• enterocolita cronica nespecifica
• sechele dupa operatii pe caile biliare
• infectii urinare cronice
• pielite
• cistite

Izvorul nr. 10 – modalitati de administrare:

Tratamentul cu apa acestui izvor trebuie prescris si urmarit de un medic balneolog! Stabilirea tratamentului, fara consultarea medicului balneolog, poate avea urmari grave! Doar medicul poate stabili dozarea si repetitivitatea curei de apa, in functie de analizele, starea clinica si istoricul turistului, medicul balneolog cunoaste efectele apelor in raport cu fiecare tip de afectiune. 

Apa izvorului nr. 10 se bea cu 60-90 minute inainte de masa si se consuma cu inghitituri mari si rapide.

Izvorul nr. 11 – PRIMO OLĂNEȘTI – apă minerală sulfuroasă, oligominerală.

Izvorul nr. 11 – compozitia chimica:

Apa izvorului 11 este slab sulfuroasa, bicarbonata, clorurata, sodica, oligominerala, calcica(mineralizare totala : 585,60-837,8mg/l). Cura cu apa izvorului 11 stimuleaza secretia intestinala si creste aciditatea. Datorita acestor proprietati este indicata in special copiilor pentru cresterea poftei de mancare. Cura cu apa de la izvorul 11 favorizeaza eliminarea calculilor de mici dimensiuni si combate infectia. 

• Ca% 13,2 
• Mg% 17,7 
• Na% 18,8 
• Cl% 5,0 
• SO4% 18,6 
• CO3% 26,3 

Formula chimica: CO3 SO4Cl Na Mg Ca

Izvorul nr. 11 – indicatii terapeutice:

• debilitate fizica 
• lipsa poftei de mancare 
• litiaze renale 
• pielonefrite cronice 
• infectii urinare cronice
• pielite
• pielocistite
• pancreatite 
• guta
• enterocolita cronica nespecifica
• dischinezie biliara
• sechele dupa operatii pe caile biliare
• colecistita cronica nelitiziaca

Izvorul nr. 11 – modalitati de administrare:

Tratamentul cu apa acestui izvor trebuie prescris si urmarit de un medic balneolog! Stabilirea tratamentului, fara consultarea medicului balneolog, poate avea urmari grave! Doar medicul poate stabili dozarea si repetitivitatea curei de apa, in functie de analizele, starea clinica si istoricul turistului, medicul balneolog cunoaste efectele apelor in raport cu fiecare tip de afectiune. 

Stațiunea Băile Olănești este stațiunea balneoclimatică din România cu cele mai multe izvoare minerale din România. De reținut că nu am trecut în revistă decât o parte din izvoarele de la Olănești. Trebuie însă obligatoriu ca orice tratament să îl luați la recomandarea medicului balneolog și sub o permanentă supraveghere.


– afecțiuni metabolice și de nutriție: diabet zaharat, dislipidemii,

Articol de Valentin Iliescu