Un produs tradițional al tuturor românilor pentru Sfintele Paști este pasca cu brânză.
Pasca se face în Joia Mare. Este pâinea cea mai aleasă a anului. Pe vremuri, în bucătăriile sărmanilor, unde nu era brânză, se folosea o mână de mălai mărunţel, fiert în lapte dulce. Cea mai răspândită formă pentru pască este cea rotundă, pentru că se crede că scutecele cu care a fost înfăşat pruncul Iisus au fost rotunde.
Pasca se face dintr-un aluat nedospit, obținut dintr-un amestec de apă și una din cele cinci cereale: grâu, secară, ovăz, orz sau alac. În tradiția evreiască pasca e poreclita „pâinea săracilor” din cauza faptului că evreii săraci continuau s-o mănânce și după Paște.
Cartea Exodului povestește că evreii au plecat în mare grabă din Egipt și n-au avut timp să-și pregătească pâine dospită. În amintirea acestui eveniment, evreii mănâncă timp de opt zile numai pască (în loc de pâinea dospită obișnuită).
Obiceiul de Paște de a mânca carne de miel și pască este legat de ritualul pascal evreiesc. În datina ebraică, mielul se mănâncă ritual cu azimă (pâine nedospita) și cu ierburi amare, pentru a aduce aminte de greutățile îndurate în robia egipteană. La Cina cea de Taină, Isus și apostolii săi au mâncat miel după ritualul evreiesc, iar azima este reprezentată de pască. Pentru creștini, mielul, pasca și vinul sunt simboluri cu noi semnificații: Mielul este Domnu Isus Hristoss, care își accepta sacrificiul. Pasca frântă și vinul turnat semnifică sacrificiul christic.
Pasca este preparată în ajunul Învierii. Adevărata pască este aceea care se taie în bucățele mici, se pune în pachețele și se duce la bisericăă pentru a fi sfințită. Bucățile de pască sunt duse acasă și păstrate pentru a-i face pe credincioși părtașii binecuvântării lui Dumnezeu, crezându-se a avea puterea de a alunga bolile și necazurile.
Există multe rețete dar eu vă prezint una pe care am exersat-o, chit că nu sunt mare meșter în bucătărie, și a ieșit excepțional. O pască cu brânzpă să te lingi pe degete mâncând-o.
Rețetă de pască cu brânză. Ingrediente
200 g zahăr
200 g unt
25 g drojdie
coaja de lămâie şi portocală
1 kg brânză de vaci
2 linguri smântână
2 linguri făină
4 ouă
250 g zahăr
200 g stafide
2 pliculete zahăr vanilat
coajă de lămâie şi de portocală
1 praf sare
60 ml lapte
300 g făină
Rețetă de pască cu brânză. Mod de preparare
Pască cu brânză. Primul pas.
Într-un bol se pune făina, se face un gol la mijloc şi se adaugă ouăle, maiaua pregătită din drojdie, lapte şi puţin zahăr şi se frământă adăugându-se toate ingredientele. Se obţine un aluat de cozonac şi se lasă să crească lângă o sursă de căldură.
Pască cu brânză. Pasul al doilea.
Separat, în alt bol, se pun: brânza de vaci, smântâna, zahărul, coaja de lămâie şi de portocală, un praf de sare, făina, zahărul vanilat şi ouăle. Toate acestea se amestecă cu mixerul iar la sfârşit se adaugă stafidele.
Pască cu brânză. Pasul al treilea.
Foaia de aluat realizată la primul pas, după ce a crescut, se aşază în tava unsă cu unt. Se formează cu mâna, pe planşetă un sul răsucit de grosimea unui deget şi se taie în două. Cele două bucăţi se întind cu sucitorul. Prima foaie se aşază în tava unsă cu unt, se toarnă compoziţia de brânză şi apoi se acoperă cu cealaltă foaie, presându-se uşor să nu iasă brânza.
Pască cu brânză. Pasul al patrulea.
Se bagă în cuptor la o temperatură potrivită, aceeaşi de la început până la sfârşit. După ce s-a copt, se lasă la răcit la temperatura camerei câteva ore şi se pudrează cu zahăr pudră.